Kuntalaisen pakinoita: Mattilan kylän voitetut taistelut ja viimeinen puolustustaistelu

Mattilan näkötorni on heikossa kunnossa ja sen kunnostamiseen etsitään rahaa. Kuva: Seppo Kummala
Asuessani Kuljussa 2022 ja etsiessäni uutta kotia minulle ja 5-vuotiaalle pojalleni, toiveissani oli päästä rauhaisaan paikkaan luonnon keskelle, lähemmäksi alakoulua, mukavien naapurien viereen, kauas VT3, murske- sekä ratapihahankealueista. Löysinkin ihanan, toiveitani vastaavan uuden kodin Mattilasta.

No, täällä täyttyi kaikki toiveet paitsi koulutien turvallisuus. Yritin heti itse saada kuntalaisaloitteella Pyhällöntien kunnostamista eteenpäin ja olemalla yhteydessä ELY:yn, joka nopeasti totesi, että ”ei ole rahaa”. Siinä kohtaa melkein vastasin heille, että ”hei, teillä olisi ylimääräiset 225 miljoonaa pistää kaikki Lempäälän tiet kuntoon, jos hylkäisitte aivan turhan VT3 hankkeen”, mutta jätin sanomatta.

Sitten oli myös Mattilan kyläkoulun lakkauttamisuhka. Olin todella haltioitunut Mattilan kyläkoulusta jo piha-alueelle astuessani; on puistoa, puutarhaa, marjapensaita sekä omenapuita, peltoa, metsää ja nuotioaluekin kaiken muun tarpeellisen lisäksi. Vain pieni pläntti asvalttia isojen nurmikko- ja metsäalueiden keskellä. En edes tiennyt, että koulun piha voisi olla tällainen!

Poikani jännitti eskarin alkua, koska ei vielä tuntenut ketään, mutta jännitys kaikkosi nopeasti kaikkien lasten pyytäessä leikkimään sekä ihanien aikuisten, joilla oli aikaa jakaa huomiotaan kiireettä kaikille lapsille. ”Meidän koulussa ei kiusata
ketään, vaan ollaan kaikki kavereita.” Jaa, että on olemassa kiusaamisvapaa ala-aste? Wau, ja tämäkö koulu meinataan lakkauttaa? Ei hemmetissä.

2023 Mattilan koulu sai rehtorin ideasta ottaa alueen viskarit pidennettyyn esikouluun 8/24–6/26 näin lisäten koulun oppilasmäärää sekä säilyttäen nykyisen henkilöstömäärän. Tämän ilmoituksen jälkeen saimme lisää iloisia uutisia Miemolan suunnasta; useat vanhemmat ovat lähettämässä innoissaan tulevat viskarinsa Mattilan kouluun vuosien 2025–26 aikana välttääkseen ääriään myöden täynnä olevan Lempoisten koulun. Ihanaa ja kiitos, että valitsette kyläkoulumme!

Alkoi vuosi 2024 ja koulukyytien Nyssen alaisuuteen muuttamisinfot. Jälleen mielessäni kävi Pyhällöntien vaarallisuus, mutta samaan aikaan olin iloinen, että vihdoin kylälle saadaan kaikkia palveleva lähiliikennepalvelu ja lasten pitkät koulumatka-ajat saadaan reippaalla kädellä lyhennettyä. Ja ehkä Nyssen porukka saa aikaan sen, mitä yksittäinen kyläläisäiti epäonnistui; Pyhällöntien kunnostaminen turvallisemmaksi.

4. kesäkuuta 2024 pidetyssä koulukyyti-infotilaisuudessa sivistysjohtaja Nina Lehtinen esitti lisää mahtavia uutisia; 2025 oppilaaksiottoalueisiin on tulossa muutoksia, joiden ansiosta Mattilaan, Kelhoon sekä Lastusiin saadaan Lempoisten koulun alueelta ohjattua lisää oppilaita. Viitaten sivistysjohtajan esitysteksteihin ”uusien ottoalueiden tavoitteena on tasapainottaa oppilaiden jakautumista koulujen välillä, varmistaen alueen koulujen monipuolisuuden ja tasa-arvoisen mahdollisuuden laadukkaaseen koulutukseen sekä edistäen koulujen tehokasta resurssien käyttöä ja helpottaen perheiden arjen suunnittelua, kun he valitsevat sopivan koulun lapsilleen.”

Ja kaikki tämä ilman koulukyytien kustannusten nousua tai muuttamista! Mahtavaa huomata, että kunnassakin on vihdoin herätty koulujen monimuotoisuuden rikkauteen, perheiden valinnanvapauden tärkeyteen sekä lasten kouluhyvinvoinnin edistämiseen. Ehkä Lempäälä tosiaan on Lapsiystävällinen kunta.

Ja nyt viimeisimpänä Valoo ilmoitti aloittavansa valokuiturakennustyöt Mattilassa, koska saimme kerättyä tarpeeksi ennakkotilaajia alueellamme. Yksi markkinointivoitto jälleen!

Enää yksi taistelu jäljellä. Meidän 25-vuotias näkötornimme säilyttäminen, joka syyskuisessa kuntoselvityksessä sai välttävät arvosanat, mutta selkeät kunnostusohjeet, mutta jonka Lempäälän kunta haluaa purkaa rakentamatta uutta tilalle. Ei hemmetissä.

Me mattilalaiset pyrimme nyt kiireesti keräämään varoja ja hankeavustuksia sekä löytämään rakennusfirman kunnostustöihin, jotta voimme luovuttaa kunnostussuunnitelman sekä anoa rakennuslupia 30. marraskuuta 2024 mennessä Lempäälän kunnalta.
Teemme lintutornistamme ylpeinä mattilalaisina kaikkemme saadaksemme tornin taas kaikkien lempääläläisten, Birgitan polun sekä kauempaakin tulevien vierailijoiden käyttöön.

Taisteluhenkeä edelleen puhkuen

Maiju Haavisto