Vauvaperheitä tuetaan Lempäälässä neuvolan ja vauvaperhetyön muodossa. Ensisynnyttäjät saavat myös vertaistukea Akuliina-ryhmistä.
Vauvaperhetyö alkaa Lempäälässä jo äitien loppuraskauden aikana, jolloin perheen niin halutessa vauvaperhetyötä tekevä sosiaaliohjaaja tulee kotikäynnille.
– Vauvaperhetyötekijää voi myös matalalla kynnyksellä pyytää apuun kotiin, jos tarvitsee neuvoa ja tukea vauvaperheen haasteisiin. Esimerkiksi unettomat yöt ja väsymys hyvin usein kuuluvat vauvaperheen arkeen, ja vie perheen voimavaroja. Tämän vuoksi on tärkeää pyytää apua ajoissa, Perhetupa Pikkuketun työntekijä Tiina Luodemaa muistuttaa.
Ensimmäisen vauvan synnyttyä perhe saa Lempäälässä kutsun Akuliina-ryhmään, joka on vertaistukiryhmä ensisynnyttäneille.
Akuliina-ryhmät kokoontuvat Lempäälän kunnan perhetuvilla, joita on kolme; Säpinä Sääksjärvellä, Kissankulma Kuljussa sekä Pikkukettu Lempäälä-talossa.
Ryhmän ohjaajina toimivat perhetupien ohjaajat. Perhevalmennusta ohjannut terveydenhoitaja saattaa perheen Akuliinaan osallistuen ensimmäiseen kertaan, jolloin käydään uuden perhetilanteen tuntemuksia lävitse. Hänelle voi kertoa myös synnytyksestä, imettämisestä ja muista mieltä askarruttavista asioista.
Akuliina-tapaamisia on tällä hetkellä 7. Yhteistyökumppaneina ovat neuvola, Pirkanmaan Martat, fysioterapeutti ja vauvaperhetyötä tekevä sosiaaliohjaaja.
– Akuliina- ryhmän tarkoituksena on tukea vanhemman ja vauvan varhaista vuorovaikutusta, joka luo pohjan tasapainoisen tunne-elämän kehittymiselle ja sosiaalisten suhteiden syntymiselle. Turvallinen vuorovaikutussuhde luo vauvalle turvan kasvaa ja kehittyä rauhassa omaksi itsekseen, Tiina Luodemaa sanoo.
Akuliinan toinen tärkeä tavoite on vertaistukiryhmän syntyminen. Lempäälässä Akuliinoja on järjestetty kohta 20 vuotta.
– Palautteiden ja keskustelujen myötä on käynyt ilmi, että on ollut todella tärkeää tutustua toisiin samassa tilanteessa oleviin perheisiin. Iloista ja huolista on voinut jutella, ja kun huomaa, että toisillakin on ihan samanlaisia asioita mielen päällä, niin se on auttanut jaksamaan eteenpäin. Ystävyyssuhteita on syntynyt, tapaamisia jatkettu Akuliinan päätyttyä, ja jopa seuraavan lapsen kummiksikin on pyydetty Akuliinassa tavattua ystävää, Luodemaa kuvaa.
Tällä hetkellä Akuliina-ryhmät kokoontuvat koronan vuoksi etänä Teamsin välityksellä.
Akuliinasta polku jatkuu sujuvasti Lempäälän perhetuville. Perhetuvat ovat lapsiperheiden kohtaamispaikkoja.
– Akuliinasta jo tutut ohjaajat toivottavat perheet lämpimästi tervetulleiksi perhetuville, joiden perhepäivissä tutustuu muihin lapsiperheisiin. Kahvikupin ääressä voi keskustella lapsiperheen arkeen kuuluvista iloista tai askarruttavista asioista. Työntekijät ovat auttamassa ja tukemassa perheitä ja tarvittaessa ohjaavat oikealle taholle saamaan apua, Tiina Luodemaa kertoo.
Lapsiperheiden kotipalvelun työntekijöiden toimipaikka on Lempäälä-talossa, mistä he tarvittaessa jalkautuvat perheisiin antamaan perheen tarpeen mukaista apua ja tukea.
Perhetupa Pikkukettu muutti vuoden alussa uusiin tiloihin Lempäälä-taloon. Tupa sijaitsee kuntakeskuksessa keskeisellä paikalla, turvallisella sisäpihalla.
– Tilat ovat avarat, valoisat ja käytännölliset. Sisustuksessa on käytetty maanläheisiä värejä. Pikkuketussa on avara tupakeittiö-oleskelu-leikkitilayhdistelmä. Täältä löytyy myös wc-tiloja ja iso kuraeteinen. Tilaa on noin 100 neliömetriä. Tuvalle on helppo tulla julkisilla liikennevälineillä tai sitten auton voi jättää upouuteen parkkihalliin, Tiina Luodemaa kuvaa.
Lue myös:
Tätä ei kaikkialla olekaan: Lempäälässä tuetaan ensi- ja toissynnyttäjiä