Nimimerkille ”Huolestunut” (L-VS 4.8.2021): Moisionaukeella asutuksen keskellä olevat peltotilkut ovat Lempäälän kunnan omistamia maita. Kunta on vuokrannut kyseiset maat viljelykäyttöön allekirjoittaneelle.
Alueella, kuten kaikilla muillakin viljelysmaillamme, on todellakin suoritettu rikkakasvien torjuntaa kasvinsuojeluaineilla. Ellei näin tehtäisi, rikkakasvit valtaisivat kaiken tilan viljelykasveilta. Kyseisellä alueella viljelemme mallasvehnää, joka on tarkoitus puida raaka-aineeksi suomalaiselle elintarviketeollisuudelle. Viljelysmaille ei ennen sadonkorjuuta ole tapana ruiskuttaa glyfosaattia, se kun tehoaa rikkakasvien ohessa myös hyötykasveihin.
Kasvinsuojelutoimenpiteet (= ruiskutukset) pyritään ajoittamaan ajankohtiin, yleensä ilta-aikoihin, jolloin on tyyntä ja selkeää, ettei ruiskusumua leviäisi tuulten mukana viljelyalueen ulkopuolelle. Tänä kesänä tyyntä, seisovaa ja lämmintä ilmaa on riittänyt, ja seisovan ilman johdosta ehkä myös kasvinsuojeluaineille tyypillistä tuoksahdusta on saattanut leijailla kesäillassa joitain tunteja – tuskin kuitenkaan kirjoittajan mainitsemia viikkoja.
Kirjoittajan mainitsemalla ruiskutuksella torjuttiin heinäkuussa rikkakasveja ja hukkakauraa. Hukkakaura on rikkakasvi, jota kunnan maaseutuviranomaiset velvoittavat jokaisen viljelijän hävittämään, ettei kyseinen vieraslaji pääsisi valloilleen suomalaisilla viljelysmailla.
Useimpien maataloudessa käytettävien kasvinsuojeluaineiden hankintaan täytyy olla suoritettuna ajantasainen Tukesin valvoma kasvinsuojelututkinto. Tässä koulutuksessa käydään läpi kasvinsuojeluruiskutuksen käytännön haasteet, ja erityinen painotus on turvallisuusasioilla.
Kirjoittajan mainitsema viljelystoimi oli tietoisesti ajoitettu ilta-aikaan, jolloin lähialueiden pihoilla toiminnot ovat jo hiljentyneet ja pääosa naapuruston asukkaista vetäytynyt sisätiloihin.
Suomalaisessa maataloudessa kasvinsuojeluaineita käytetään todella marginaalinen määrä, kun verrataan keskieurooppalaiseen tasoon.
Kunnianhimoinen tavoitteemme on tuottaa puhdasta terveellistä kotimaisen ruuan raaka-ainetta suomalaisille perheille.
Ystävällisin terveisin.
Markku Mikkola
maanviljelijä, agrologi
Lue myös: