Monesti on nähty, että vanhemmat kieltävät lapsiaan pelaamasta peliä vain ikärajan perusteella, esimerkiksi nimeltä mainitsemattomassa skeittipelissä ei ole mitään muuta lapselle haitallista kuin, että siinä voi lyödä ohikulkijoita ja he kaatuvat maahan ilman mitään vammoja tai muuta haitallista ja näin pelin ikärajaksi tulee välittömästi k-16 esimerkiksi k-7:n sijaan.
Usein vanhemmat vain katsovat laatikon päällä olevaa numeroa ja kieltävät lapsen pelaamisen, muuten peliin tutustumatta, vain koska jotkut ovat päättäneet pelin olevan haitallinen senikäistä nuoremmille, ja tämän takia ikärajoja pitäisi minusta uudistaa.
Mielestäni ikärajoja ei tietenkään pitäisi poistaa, koska ne antavat hyvän näkökulman, mitä pelissä tapahtuu ja onko pelissä jotain haitallista lapselle, koska kaikki pelit eivät todellakaan sovi lapsille. Esimerkiksi k-18 aidonnäköinen verellämässäilypeli on syystäkin tarkoitettu vain aikuisille, koska siitä voi lapsi saada traumoja tai menettää yöunet, mutta se että lastenpelissä pelihahmo heittää pelikortit pöytään ja se kuvaa uhkapeliä, jonka takia pelin ikäraja nousee ainakin k-12:een ja kyseinen kohtaus pitää poistaa pelistä, se ei minusta ole oikein.
Minusta vanhempien ei pitäisi suoraan kieltää lapsia pelaamasta peliä vain ikärajan perusteella, vaan tutustua peliin tarkemmin esimerkiksi katsomalla netistä tietoa, katsoa lapsen pelaavan peliä tai jopa itse pelaamalla peliä. Vanhemmat osaavat kyllä itse arvioida, onko peli sopiva ja onko heidän lapsensa kyllin kypsä pelaamaan peliä menettämättä yöunia sen takia. Tämä auttaisi vanhempia myös sen kanssa, että he tietäisivät, mitä heidän lapsensa tekee ja mitä hän pelaa, jolloin ns. salassa kielletyn pelin pelaaminen saattaisi vähentyä. Tällöin monien lasten vinkuminen, että “sinä olet ainoa äiti, joka ei anna pelata tätä” loppuisi tai ainakin vähentyisi, kun vanhemmat ottaisivat selvää pelistä.
Ongelmana on myös, että ikärajat annetaan vain pelkän haitallisen sisällön perusteella, eikä esimerkiksi vaikeustason, joten ikärajasta ei pysty näkemään, onko peli lapselle liian vaikea tai todella helppo, joten mielestäni ikärajojakin pitäisi uudistaa ja lisätä pelin vaikeustasolle oma merkintä, joka voisi helpottaa vanhempia peliä ostaessa tai miettiessä, onko peli lapselle sopiva.
Lassi Määttä