Sanni Niemistä voi hyvillä perusteilla kutsua suomalaisen naissalibandyn yhdeksi edelläkävijöistä. Ura maan pääsarjassa on kestänyt toistakymmentä vuotta, väliin on mahtunut piipahdus Sveitsissä sekä yli 50 naisten maaottelua arvokisaturnauksineen. Seuransa Classicin palkkalistoilla työskentelevän kolmikymppisen Sannin ura jatkuu kausi kerrallaan.
– Juuri juttelin itseäni pari vuotta nuoremman seurakaverini Pölläsen Aliisan kanssa, että meiltä kysytään silloin tällöin vähän ihmetellen, että ”vieläkö te pelaatte”. Tuskin kolmikymppiseltä tai jopa nuoremmalta miespelaajalta vastaavaa udeltaisiin, hymähtää Ideaparkin Bläk Boksilla jututettu Nieminen.
Tanssia ja voimistelua lapsena monipuolisesti harrastanut Sanni Nieminen liittyi kotikaupungissaan Huittisissa 11-vuotiaana RuPu-nimisen seuran sählykerhoon. Siitä tie urkeni tyttöjunioreihin ja 18-vuotiaana oli edessä siirto lajin mahtiseura Classiciin, jossa ura on jatkunut yhden kauden Sveitsin-visiittiä lukuunottamatta.
– Teen nyt Classicille myynti- ja markkinointityötä ihan täydet viikkotunnit, joten ei naisten puolella puhuta salibandyssa ammattilaisuudesta. Kiitos seuralle, että on pystynyt minut palkkaamaan mielenkiintoiseen työhön, eikä työnantaja tokikaan kiukuttele, jos tulee esimerkiksi puoliltapäivin lähtö vierasotteluun.
Juuri nyt Nieminen on loukkaantumisen takia sairaslistalla ja muun muassa Ideaparkissa menneenä viikonloppuna pelattu naisten Euro-turnaus jäi häneltä väliin.
– Kyrsii tilanne totta kai. Marraskuun lopussa on Ruotsissa MM-kisat, sinne tekisi kovasti mieli. Nyt näytöt jäivät maajoukkueessa antamatta. Maajoukkue on itselleni tositärkeä, Sanni alleviivaa.
Naisten salibandyn taso on Niemisen uran aikana noussut huimasti. Mukaan on tullut nuoria naisia, jotka ovat aloittaneet lajin jo 4–5-vuotiaina.
– Vauhti on noussut, taitotaso parantunut sekä fyysisyys kasvanut, luettelee Nieminen suurimmat muutokset naisten SM-sarjassa.
Classic siirtyi täksi kaudeksi Ideaparkiin pelaamaan. Seuralla on hulppeat toimistotilat Bläk Boksin vieressä ja myös fanikauppa.
Seuran palkkalistoilla täysipäiväisesti työskentelee toiminnanjohtaja Pasi Peltolan mukaan puolentusinaa ihmistä, lisäksi niin sanottuja tuntityöläisiä on toistakymmentä.
– Classic on maan kärkiseura ja erottuu muista. Peltolan johdolla Classic uskaltaa ottaa rohkeita muutosaskeleita, kuten tänne Ideaparkiinkin tulo osoittaa. Bläk Boks on Suomen hienoin säbä-areena ja uuden tekniikan myötä pelitapahtumat ovat suorastaan huikeita, Nieminen hehkuttaa seuraansa ja areenaa.
Tasa-arvoistuminen salibandyssa on parantunut Niemisen uran aikana, vaikka esimerkiksi katsojaluvut ovat naisissa edelleen huomattavasti miesten pelejä pienemmät.
– Minulla on olo, että naisten salibandyn arvostus on noussut. Esimerkiksi meillä Classicissa miehiä ja naisia kohdellaan täysin tasa-arvoisesti.
Lempinimeä ”Sampo” tai ”Samppa” kantava Nieminen uskoo salibandyn lajina jatkavan suosionsa kasvua. Nuorten on helppo tulla lajiin mukaan.
– Salibandy on niin sanottu matalan riman laji. Se on helppo aloittaa, ei tarvitse kuin sisätossut, mailan ja suojalasit. Salilta löytyy aina samanhenkisiä kavereita.
Seuraavan keran Classicin naiset voi nähdä Bläk Boksilla maanantaina 25. lokakuuta.
– Kannattaa tulla katsomaan vauhdikasta peliä upeisiin puitteisiin, Sanni Nieminen vinkkaa.
Lue myös: