ECO3-aluetta kehittää ja koordinoi Nokian kaupungin omistama kehitysyhtiö Verte Oy. Se pyrkii kaikin tavoin auttamaan ja edistämään kiertotalousalan yritysten menestystä – ja sijoittumista juuri ECO3-alueelle.
Nokian kaupungin elinkeinojohtaja Tiina Laakkonen ja Verte Oy:n toimitusjohtaja Sakari Ermala ovat syystäkin ylpeitä ECO3-alueesta. Nokialainen tapa yhdistää jätehuolto ja kiertotalous on Euroopan tasolla ainutlaatuinen konsepti, jolle on ropissut erilaisia palkintoja niin kotimaasta kuin muualtakin Euroopasta.
– Itse asiassa meidät tunnetaan paljon paremmin kauempana kun Nokialla, ja niin on ihan hyväkin. Emme me kaipaa julkisuutta tai kunniaa – kunnia kuuluu yrityksille, jotka kantavat riskit ja tekevät työn. Kaupunki tai Verte Oy ovat vain mahdollistajia ja taustavaikuttajia, Laakkonen ja Ermala arvioivat.
Toki kiertoteollisuusaluetta arvostetaan paikallisestikin. Esimerkiksi Nokian oppaat järjestävät vuosittain ECO3-kiertoajeluita eli opastettuja bussiretkiä, joilla kuka tahansa pääsee tutustumaan alueeseen ja sen yrityksiin. Harvalla paikkakunnalla kierrätetään turisteja teollisuusalueella.
Kotimaassa on toki muitakin ekoteollisuuspuistoja ja ”circ hubeja” eli kiertotalouden keskittymiä. ECO3:n vahvuuksia ovat teollinen mittakaava ja uuden yritystoiminnan luominen. Muita edellä ollaan ennen kaikkea ajallisesti. Nokialla kiertotalouden eteen on tehty systemaattista ja pitkäjänteistä työtä yli 15 vuotta.
– Kiertotaloutta on täällä kehitetty jo vuodesta 2006, vaikkei sellaista sanaakaan vielä tiedetty. Silloin perustettiin Verte Oy edistämään ympäristörakentamiseen ja uusiutuvan energian kehittämiseen linkittyneitä projekteja, Sakari Ermala muistelee.
– Kehitystyö vie aikaa. Istutamme siemeniä, joista osa itää ja tuottaa aikanaan tulosta.
Systemaattista konseptointia nykyisenkaltaisen alustamallin kehittämiseksi on tehty vuodesta 2014, jolloin ryhdyttiin yhteistyöhön Tampereen teknillisen yliopiston kanssa. Silloin oivallettiin, että kaupungin omistamalla kehitysyhtiöllä voi olla aktiivinen rooli myös kokonaan uuteen yritystoimintaan tähtäävässä tutkimuksessa.
– Oleellista on sekin, että Verte on alusta asti ollut osakeyhtiömuotoinen yritys, joka ymmärtää yritysmaailman toimintalogiikkaa. Hallitsemme arvoketjut ja rahoitusinstrumentit. Keskeistä on yritysten ja julkisen sektorin välisen markkinavuoropuhelun mahdollistaminen ja ylläpito, Sakari Ermala sanoo.
Sittemmin yhteistyökumppaniksi on löytynyt myös Business Tampereen kiertotalouden kiihdyttämö, joka auttaa erityisesti start up -yrityksiä.
– Start upeilta tulee yhteydenottoja säännöllisesti. Tuoreetkin yrittäjät tunnistavat, että tähän yhteistyöhön kannattaa hakeutua ja hakea yhteistyökumppaneita vakiintuneista tekijöistä, Tiina Laakkonen sanoo.
Verte voi luoda myös erilaisia kannustimia, tehdä pilotteja ja olla puhemiehenä yrityksen ja asiakkaan välillä, kun tuotetta markkinoidaan. Työtapoja on lukuisia. Ermalan mielestä osakeyhtiöpohjaisen elinkeinoyhtiön yksi valtti onkin ketteryys. Hän kiittää Nokian kuntapäättäjiä luottamuksesta ja siitä, että Verte on saanut toimia itsenäisesti parhaaksi katsomallaan tavalla ja jopa ajoittain epäonnistua jossain projektissa.
– Meillä on yhtiönä lupa luoda konsepteja ja kartoittaa tarpeita ilman, että työlle on tilaajaa. Kun tarve sitten on todistettu, alamme etsiä yrityksiä itse työhön. Ratkaisevaa on, syntyykö kierrätettävää materiaalivirtaa niin paljon, että siitä voidaan luoda kannattavaa liiketoimintaa ja kasvutekijöitä, Sakari Ermala sanoo.