Vuoden 1950 jouluaattoiltana Lempäälän sankarihautojen sankariristillä seisoi ensimmäisen kerran Lempäälän reservin upseerien kunniavartio kunnioittamassa lumipeitteisten kumpujen alla nukkuvia aseveljiään. Vartiossa seisoivat alun perin vain Lempäälän reservin upseerit omissa harmaissa mantteleissaan, jotka he vaihtoivat ylleen vanhan seurakuntatalon suojissa ja myöhemmin Lempäälän Säästöpankin tiloissa.
Muistitietojen mukaan alkuajan kunniavartio oli kello 17.00−22.00. Vartioparin kunniavartioaika kesti puoli tuntia, jonka jälkeen oli vaihto. Vuoden 1954 jouluaatosta lähtien silloiset Lempäälän reservin aliupseerit, nykyiset Lempäälän reserviläiset, tulivat mukaan yhteiseen kunniavartiointitoimintatehtävään.
Vuodesta 1974 vuoteen 1986 vartioajan aloitus painottui kello 15.30:een ja päättymisajankohta 22.30:een.
Vartioaika on yhä puolituntinen. Vuodesta 1987 vuoteen 2021 vartiovuoron alkamisaika on ollut yleensä 15.00 ja viimeinen vartiovuoro päättynyt 22.00-23.30.
Sankariristiä edestäpäin katsottaessa sen vasemmalla puolella on seissyt reservin upseeri ja oikealla puolella reservin aliupseeri, nykyisin reserviläinen. Samanarvoisten upseereiden tai reserviläisten ollessa vartiossa yhtä aikaa on ollut toivottavaa, että henkilöistä iältään vanhempi seisoo sankariristin vasemmalla puolella.
Muutamia alkuvuosilta vartiotehtävässä olleita reservin upseereita: Sampsa Aaltio, Birger Kingelin, Heikki Laurila, Matti Piippo, Uuno Piippo, Seppo Soini ja Sakari Tapola sekä reservin aliupseereita: Pekka Hopponen, Nils Isaksson, Rolf Källarsson, Einari Rautaneva, Erkki Saari ja Matti Toiva.
Alkuaikoina tärkeänä tehtävänä oli hankkia kunniavartiossa oleville varusteet. Vatialan varuskunnasta saatiin lainaksi yhdenmukaiset asut arvomerkkeineen, rähinäremmeineen, karvalakkeineen ja saappaineen. Myös Parolan varuskunta on ollut myötämielinen, ja sieltä varusteet on saatu varuskunnassa aikoinaan elämäntyönsä tehneen Rolf Källarssonin avustuksella.
Lempäälän Reservinupseerien naiset Kristina Alhon ollessa puheenjohtajana valmisti erän valkoisia lumipukuja. Nykyisin Lempäälän Reserviupseerikerho ry:n ja Lempäälän Reserviläiset ry:n käyttämät varusteet ovat mallia lumipuku M05. Niiden hankkimiseen varat lahjoitti LC Lempäälä.
Lempäälän Säästöpankissa pitkän työuran tehnyt pankinjohtaja Seppo Soini toimi aikanaan jouluaaton kunniavartioiden kokoajana ja kunniavartiolistan laatijana. Vuoden 1967 kunniavartijat oli hankittu ja vartiolista valmiina, kun Lempäälän Säästöpankkiin tuli toimistopäälliköksi Pertti Keinonen. Tuolloin johtaja Soini antoi Keinoselle tehtäväksi kerätä vuoden 1968 kunniavartijat, laatia kunniavartiolistan ja osallistua itse kunniavartiointitehtävään.
− Tämä työsi tulee sitten jatkumaan tulevaisuuteen, Soini oli jatkanut leppoisasti.
Keinonen on vuoden 1968 jouluaattoillasta vuoden 2021 jouluaattoyöhön huolehtinut yhtäjaksoisesti, yhteensä yli puolen vuosisadan eli 54 vuoden ajan Lempäälän sankarihaudoille juhlallisen tunnelman niin vartijoille itselleen kuin kaikille muille, jotka jouluaattona ovat käyneet sytyttämässä kynttilän rakkaan hautakummulle poisnukkunutta kunnioittaen ja muistaen.
Vuosien ajan sankarihautanäkymää vartijoineen ovat juhlistaneet sankariristialueen kulmissa tervapadat, joita Lempäälän seurakunnan pitkäaikainen suntio Heikki Lehtimäki kävi usein illan mittaan kohentelemassa. Nyt palavat nykyaikaiset ulkotulet.
Pertti Keinosen toimenkuvaan on pitkään kuulunut yhdistysten omien varusteiden säilyttäminen ja huoltaminen sekä niiden huolehtiminen jouluaattona ajoissa varusteiden vaihtopaikalle. Nyt jo muutamien vuosien ajan Hannu Tapola on ollut varusteiden vastuuhenkilönä varastoiden ne tiloihinsa.
Vuonna 2005 reserviyhdistyksille hankittiin neljä deaktivoitua Suomi-konepistoolia jouluaaton kunniavartijoille antamaan sota-ajan tunnelmaa. Lempäälän reserviupseerikerholle kuuluvat kaksi konepistoolia ovat nimeltään ”Vänrikki Kariluoto” ja ”Vänrikki Koskela” Hannu Tapola on aseiden vastuuhenkilö.
Toiset samanaikaisesti Lempäälän Reserviläisille hankitut kaksi Suomi-konepistoolia ovat nimeltään ”Alikersantti Rokka” ja ”Sotamies Susi”. Niiden vastuuhenkilönä on Ari Viidanoja. Pertti Keinosen tehtävänä on ollut varmistaa, että aseet tuodaan ajoissa varusteiden vaihtopaikalle ja että ne viimeisen vahtivuoron päätyttyä välittömästi palautetaan vastuuhenkilöille.
Pankkitoiminnan loputtua säästöpankin talossa Lempäälän seurakunta tarjosi seurakuntatalon aulatilan varusteiden vaihtopaikaksi.
Pertti Keinonen on huolehtinut koko 54 vuoden ajan, että yleensä kello 15 ensimmäisenä aloittava vartiopari on ajoissa seisomassa vartiopaikallaan Lempäälän sankarihauta-aluetta hallitsevan graniittisen sankariristin molemmin puolin. Riippuen siitä, miten paljon henkilöitä hän on saanut kerätyksi jouluaaton vartioon, on sen päättymisaika ollut joko 22.00, 22.30 tai 23.30.
Aloittaessaan monikymmenvuotisen vartiovuororupeamansa Pertti Keinonen seisoi vuosina 1968−71 vartiossa puolituntisensa eri henkilöiden rinnalla. Parina vuonna 1968 oli Nils Isaksson ja vuonna 1969 Heikki Hopponen. Vuoden 1970 paria ei tiedetä, sillä vartionimilista kadonnut. Vuonna 1971 parina oli Markku Niemi ja 1997 Sauli Mäkelä.
Vuosina 1968−71 viimeisessä vuorossa seisoivat Seppo Soini ja Pekka Hopponen ja vuonna 1997 Kalevi Alvi ja Markku Putkisto.
Vuosina 1972−96 ja 1998-2005 Keinonen vartioi jouluaattoyön viimeisen vuoron Pekka Hopposen parina eli yhteensä 33 kertaa. Suorittaessaan viimeisen vartiovuoronsa vuonna 2005 Pekka Hopposelle kertyi vartiovuoro 50 peräkkäisenä vuonna. Hän aloitti aikana, jolloin Lempäälän aliupseerit olivat ensimmäistä joulua mukana.
Pekka Hopposen luovuttua vartiovuorostaan Keinosen parina vartioi vuonna 2006 Heikki Laurila, 2007 Lauri Oikarinen, 2008 Tapani Eskola, 2009 Tommi Keinonen, 2010-14 Mauri Routamaa, 2015-16 Jarmo Lehti, 2017 Thomas Keinonen, 2018 Jarmo Lehti, 2019-2020 Juuso Naskali ja 2021 Peetu Nieminen.
Vuoden 2012 jouluaattona Pertti Keinonen auttoi tilanteessa, jossa vartiovuoroon tulossa ollut kunniavartija oli sairastunut äkillisesti. Parinaan Jarmo Lehti vartiointi tuli suoritetuksi kello 18.30-19.00. Sen lisäksi hän suoritti oman normaalin viimeisen vartiovuoronsa. Keinoselle kertyi vuosien 1968−2021 perättäisiä jouluaattoillan ja -yön kunniavartiointeja 54.
Jouluaaton yksittäisiä kunniavartiointeja hänellä on lisäksi ollut jo 1950-luvun lopussa ja 1960-luvun puolivälin tienoilla.
Pertti Keinosen voimakastunteisimpia kunniavartiovuoroja on ollut muutamia. Vuonna 2009 hän seisoi poikansa Tommi Keinosen kanssa. Vuonna 2017 viimeistä edellisen vuoron seisoi hänen poikansa Tommi Keinonen yhdessä oman poikansa Thomas Keinosen kanssa. Tommin vaihdettua vuoronsa isä-Pertin kanssa tähän tämän viimeiseen vuoroon jäi pojanpoika Thomas edelleen seisomaan kunniavartiovuoroonsa. Thomas Keinonen seisoi siis yhteensä tunnin. Hän on ainoa, joka on tähän asti suorittanut jouluaattona tunnin kunniavartiovuoron Lempäälän sankarihaudoilla. Vuonna 2019 Pertti Keinosen tyttären, Hanna-Kaija Niemisen (o.s. Keinonen) pojat Teemu ja Peetu Nieminen seisoivat parina viimeistä edellisen vuoron, josta antoivat tilaa viimeiseen vuoroon tulevalle Juuso Naskalille ja Pertti-vaarilleen. Vuoden 2021 jouluaaton viimeisessä kunniavartiovuorossa Pertti Keinosen parina seisoi tyttärenpoika Peetu Nieminen.
Pertti Keinonen on suuresti iloinnut jouluaaton kunniavartijoiden vahvasta innosta osallistua siihen vuosi vuoden jälkeen.
Vuosina 1968−2021 yli 30 kertaa osallistuneet: 54 (kertaa) Pertti Keinonen, 52 Heikki Laurila, 47 Hannu Tapola, 44 Antti Hankela, 37 Pasi Alho, 37 Pekka Hopponen, 35 Markku Mikkola, 34 Antti Ansami, 34 Jukka Perttula, 33 Hannu Maijala, 32 Tomi Alho.
Pitkä on lista myös yli 20 kertaa ja lähes 30 kertaa mukana olleista.
Vuoden 2009 jouluaattona vartioivat ensimmäiset naiset, Heli Koskinen ja Johanna Viitanen Lempäälän sankarihautojen sankariristillä.
Aikojen saatossa sankariristillä on seissyt kunnia-asennossa isä-poika -parit: Alhot, Eskolat, Haapamäet, Hankelat, Huurneet, Kaukolinnat, Keinoset, Koivumäet, Koprat, Källarsonit, Laurilat, Lepistöt, Leppäset, Mikkolat, Mäkelät, Pastellit, Riikoset, Sundströmit, Tannerit, Verhot ja Viidanojat, serkukset: Lemmetit, sisarukset: Koskiset, veljekset: Niemiset, Nääjärvet, Oikariset, Riikolat ja naapurukset: Eloranta-Hyvärinen, Maijala-Mikkola ja Rassa-Korpilaakso.
Kun eri sukujen kunniavartiossa seisseet isät ovat ikääntyneet, on tilalle astunut nuorempi polvi kuten esimerkiksi Sampsa Aaltion poika Tapio ja Sakari Tapolan pojat Hannu ja Mikko.
Kunniavartijoita on ollut kaiken kaikkiaan vuosien 1968-2021 aikana 195 henkilöä. Lisäksi joukkoon on kuulunut Pertti Keinosen aviopuoliso Kaija Keinonen (o.s. Jokinen).
Olen vuosikymmenten ajan jouluaattoyön viimeisillä hetkillä saapunut Lempäälän sankarihautojen sankariristin eteen, pysähtynyt ja hiljentynyt, jonka jälkeen olen saanut lausua viimeisessä kunniavartiovuorossa olleille kunniavartijoille sanan ”aika”. Se on merkinnyt, että vartiovuoro on päättynyt ja kunniavartijat saavat jättää vartiopaikkansa. Kirkonkellojen kumahdellessa jouluyön hiljaisuuteen ilmoittaen kirkossa olleen viimeisen tapahtuman päättymisestä kunniavartijat poistuvat annettujen ohjeiden mukaan, ryhdikkäästi tahdissa astuen.
Viimeisen vartiovuoron päätyttyä Pertti on huolehtinut varusteiden vaihtopaikan siistiin järjestykseen, kerännyt mukaansa vartiolistat, käytösohjeet, toimintaohjeet sankariristillä, valojen sammutuksen, ovien lukituksen ja avaimen palautuksen, varusteet niiden säilytyspaikkaan ja aseet vastuuhenkilöille.
Pertti Keinosen toiveena on, että myös vuoden 2022 jouluaattona Lempäälän sankarihautojen sankariristillä seisoo vartiossa Lempäälän reservin upseereista ja Lempäälän reserviläisistä, niin miehistä kuin naisista kootut ryhdikkäät vartioparit, jotka jatkavat vartiopaikallaan hänen sankarivainajia kohtaan osoittamaansa kunnioitusta.
Toivottavasti Pertti Keinosen yli puolivuosisataa kestänyt vapaaehtoinen työ antaa kimmokkeen armeijasta päässeille nuorille seuraamaan omalta osaltaan hänen viitoittamaansa tietä osallistumalla tulevien jouluaattojen Lempäälän sankarihautojen sankariristillä tapahtuvaan kunniavartioon.
Sankarihauta
Kaks sankariveljeä mullassa kalmiston.
Yli haudan tähtien soihdut syttyneet on.
Ja luminen koivu on kunniavahtinaan.
Korut kuuran niin kuin kyyneleet oksillaan.
Kaksi sankariveljeä mullassa kalmiston.
Ja toinen kuiskaa: ” Veli nyt Joulu on.”
Ja toinen siihen: ” Niin sen muistinhan;
sitä, kuin Sinä, vuoden kaiken vuotinhan.”
– – – – – – –
Isä, äiti ja siskot hautausmaalle saa
ja meille taas hyvää Joulua toivottaa…
Osa Lauri Pohjanpään runosta.
Joulun alla vuonna 2022
Kaija Keinonen