Etenkin kriisiaikoina oikean tiedon saamisen merkitys korostuu. Viime vuosina koronapandemia, sekä vuosi sitten Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa ja sitä seurannut energiakriisi ovat hallinneet uutisotsikoita. Uutismedialiiton teettämän Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimuksen selvä viesti on, että nuoria kiinnostavat samat uutisaiheet kuin varttuneempiakin median kuluttajia. Nuoret kaipaavat etenkin tietoa, miten kriisit vaikuttavat heidän omaan elämäänsä. Toisaalta kriisiuutisointi myös herättää ahdistusta.
Vastuullisen median tärkeä tehtävä on juuri oikean ja luotettavan tiedon välittämisessä. Tutkimuksesta käy ilmi, että nuoret kaipaavat sotaan ja kriiseihin liittyviin uutisiin ratkaisukeskeisyyttä. Se on suuri haaste, johon median, myös paikallislehtien on kyettävä vastaamaan aiempaa paremmin. Käymme kisaa lukijoista uudenlaisessa, sosiaalisen median värittämässä maailmassa, jossa tiedon oikeellisuutta on yhä vaikeampaa hahmottaa. Nuorten medialukutaidon kehittymistä on tuettava kaikin mahdollisin keinoin.
Vaikka Lempäälän-Vesilahden Sanomissa maailmanlaajuiset kriisit eivät näyttäydy pääpuheenaiheina, niiden seuraukset vaikuttavat myös paikallisesti. Siinä on myös vastuunsa tuntevan median mahdollisuus. Nuoret arvostavat tutkimuksenkin mukaan sitä, että vaikeistakin asioista uutisoidaan suoraan.
Ratkaisukeskeisyydellä on uutisoinnissa valtava merkitys. Ei riitä, että kerrotaan haasteista, joita kohdataan. Hyvin toteutettu uutinen auttaa jäsentämään vaikeitakin asioita ja sitä, mitä ne merkitsevät juuri minulle. Vielä tärkeämpää on kyetä osoittamaan käytännön esimerkein, miten voimme suojautua tai vaikuttaa asioihin, joita ympärillämme tapahtuu. Onnistuneiden ratkaisujen uutisoinnin merkitys korostuu. Parhaimmillaan voimme auttaa luomaan tulevaisuuden uskoa ja halua kehittää yhteisöämme. Siinä riittää haastetta, mutta siihen haluamme vastata.