Perussuomalaiset on gallupien mukaan kolmen suurimman puolueen joukossa, kun lähdetään kohti kevään eduskuntavaaleja. Haastattelussamme puolueen puheenjohtaja Riikka Purra kertoo muun muassa puolueen ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikasta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra saapuu Ylöjärvelle lauantaina. Hän kertoo kiertäneensä Suomea syksystä lähtien joka viikonloppu, nyt lauantaina kohteina ovat Ylöjärven lisäksi Tampere ja Nokia.
Ennen vierailua keskustelimme Purran kanssa puhelimitse muun muassa puolueen ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikasta.
Perussuomalaiset siirtäisi Suomen hiilineutraaliustavoitteen vuodesta 2035 vuoteen 2050. Mitkä ovat suurimmat ongelmat Suomen ilmastopolitiikassa?
– Meidän tavoitteemme on huomattavasti kunnianhimoisempi kuin muilla eli meidän oleellisilla kilpailijamailla Ruotsilla tai Saksalla tai Euroopan Unionilla, jolla se on 15 vuotta myöhemmin.
Purran mukaan tästä kunnianhimoisesta tavoitteesta on Suomelle haittaa ja se näkyy kansalaisten ostovoiman heikentymisenä, vaikka inflaatioon on muitakin syitä.
– Tämä entisestään nostaa esimerkiksi liikkumisen hintaa. Sen lisäksi liian kunnianhimoinen hiilineutraaliustavoite heikentää meidän kilpailukykyä erityisesti suhteessa näihin oleellisiin kilpailijamaihin, joilla on selvä etulyöntiasema suhteessa Suomeen.
Hän sanoo, että perussuomalaiset kannattaa taloudellista ja teknologisesti järkevää ja kestävää energia- ja ilmastopolitiikkaa, joka suuntaa voimavaroja sellaisiin teknologioihin, jotka ovat käytännössä mahdollisia toteuttaa.
Perussuomalaisten mielestä Suomen maahanmuuttopolitiikka on epäonnistunut täysin viimeisen 30 vuoden aikana. Miksi maahanmuuttopolitiikka on niin tärkeä asia puolueellenne?
– Yksi syy sen tärkeyteen perussuomalaisille on se, että muille puolueille se ei ole tärkeä. Olemme käytännössä ainoa puolue, joka Suomessa pitää tästä asiasta ääntä.
Purra toteaa, että kehittyvistä maista saapuva massasiirtolaisuus on oleellinen ilmiö, joka muuttaa Suomea ja yhteiskuntia.
– Emme puhu maahanmuutosta siksi, että haluaisimme erityisesti puhua maahanmuutosta tai ulkomaalaisista vaan siksi, että sillä on niin merkittäviä vaikutuksia julkiseen talouteen, koulujärjestelmään, sote- ja vammaispalveluihin, turvallisuuteen ja niin edelleen.
Hänen mukaansa perussuomalaiset eivät vastusta kaikkea maahanmuuttoa, mutta sosiaaliturvaan nojaava ja julkisen talouden sekä turvallisuuden haastava maahanmuutto saa heitä kielteisen kannan.
Purran mukaan perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen linja ei ole radikaali vaan valtavirtaa esimerkiksi Tanskassa ja uuden hallituksen myötä pian myös Ruotsissa.
Minkälaiseen tulokseen perussuomalaiset ovat tyytyväisiä kevään eduskuntavaaleissa?
Tämänhetkiset gallupit lupaavat perussuomalaisille parempaa tulosta kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Helsingin Sanomien 16. helmikuuta julkaiseman mielipidemittauksen mukaan kokoomus (21,3 prosentin kannatus), perussuomalaiset (20 prosentin kannatus) ja SDP (19,2 prosentin kannatus) olivat lähes tasalukemissa virhemarginaalin ollessa 2,1 prosenttia.
– Jos tällainen toteutuu niin kyseessä on vaalivoitto. Kisa kolmen suurimman puoleen välillä on tiivistynyt ja erottavat prosentit eivät ole enää suuria. Sinänsä tilanne on varsin sama kuin vuonna 2019 vaaleissa.
Purra toteaa, että perussuomalaiset tavoittelee vaaleissa ykköspaikkaa. Selkeä voitto antaisi parhaat mahdollisuudet puolueen omien tavoitteiden edistämiseen hallituksessa.
Purra arvelee, että syynä puolueen suosioon on monipuolinen äänestäjäkunta työntekijöistä pienyrittäjiin ja nuorista ikäihmisiin. Ylöjärven kaupunginvaltuustossa perussuomalaiset on suurin puolue.
– Ylöjärvi ja muutama muu paikkakunta ovat erityisesti perussuomalaisten johdossa olevia viime kuntavaalien jälkeen. Seuraavissa kuntavaaleissa pyrimme taas menemään vähän eteenpäin.
Perussuomalaiset ovat olleet osallisina Ylöjärven kaupunginhallitusta viime aikoina kiehuttaneissa kiemuroissa. Purra ei tunne tapauksen yksityiskohtia eikä siksi kommentoi sitä. Hän toteaa yleisesti, että politiikkaan kuuluvat voimakkaatkin erimielisyydet.
– Senhän takia politiikka on olemassa, että erilaiset mielipiteet, arvot ja tavoitteet pystyvät demokraattisessa järjestelmässä kilpailemaan aivan yhtä lailla kuntapolitiikassa kuin valtakunnan tasollakin.
Lue myös: Poliisi ei aloita esitutkintaa kaupunginhallituksen johtamisselvitysasiassa
Jos perussuomalaiset voittaisi kevään eduskuntavaalit ja siitä tulisi pääministeripuolue, niin onko olemassa puolueita, joiden kanssa ette mahdu samaan hallitukseen?
– Olen tavannut sanoa, että meillä ei ole inhokki- eikä suosikkipuolueita, vaan lähestymme asiaa pragmaattisesti asioiden pohjalta. Kuten tiedetään sosiaalidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät ovat jo etukäteen kertoneet, että meidän kanssa hallitusyhteistyö ei ole mahdollista, joten tältä pohjalta lähestymme asiaa.
Riikka Purra on tavattavissa Villen Kaupalla (Elotie 9) huomenna lauantaina kello 11.30–12.10.