Pirkanmaan hyvinvointialue on alkutaipaleellaan suoriutunut tehtävästään kohtalaisesti. Pirkanmaalaisille uusi jättiorganisaatio näyttää vieraalta, eivätkä kuntalaiskyselyt ole antaneet mairittelevaa kuvaa onnistumisesta. Uusi organisaatio on niin suuri, että muutokset ottavat aikaa.
Nyt meneillään on palvelupaikkojen arviointi. Pirhan suunnitelmissa on tehostaa sairaalatoimintaa säilyttämällä vuodepaikat, mutta vähentämällä yksiköitä, eli entisiä vuodeosastoja noin puolella nykyisestä 16:sta alle kymmeneen. Lempäälän 25-paikkainen terveyskeskussairaala on kooltaan keskikastia. Samankokoiset osastot on myös Mänttä-Vilppulassa ja Virroilla. Niiden säilyttämistä puoltaa etäisyys.
Hyvä sijainti sotii nyt Lempäälää vastaan, sillä Tampereelle tai Valkeakoskelle on melko lyhyt matka. 12 minuutin tavoiteajassa niitä ei toki saavuteta, mutta se lienee keskiarvo, mahdottomuus jokaiselle.
Terveyskeskussairaaloiden palveluiden tehostaminen on perusteltua, jotta jokaisella osastolla olisi saatavilla riittävät palvelut, hoitajia ja lääkäreitä. Lempäälän terveyskeskussairaala on saanut vuosien varrella valtakunnallistakin kiitosta toimintansa kehittämisestä, etenkin geriatriassa. Nyt hyvinvointialueen päättäjillä on syytä olla tarkkana, että Lempäälän mahdollisuudet hoitoketjun vahvana tekijänä säilyvät.
Itsearvoisesti maakunnallisessa terveydenhuoltomallissa tärkeintä on, että potilas saa parhaan mahdollisen hoidon, ei se, missä kunnassa se tapahtuu. Toisaalta hyvä saavutettavuus on myös Lempäälän etu, Lempäälään voidaan yhtä hyvin keskittää jotain erikoisosaamista, myös terveyskeskussairaalassa.