Kesäliikenteeseen lemmikin kanssa – huomioi ainakin nämä

Kun matkustaminen valjaissa tai häkissä on opeteltu jo pennusta, onnistuu matkanteko turvallisesti. Kuva: Anne Kylmäoja/Liikenneturva

Koira matkustaa autossa turvallisimmin kiinnitettynä takapenkkiin turvavyövaljailla tai kunnollisessa häkissä. Kyse on sekä lemmikin että matkustajien turvallisuudesta. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista 81 prosenttia tiesi, että on vaarallista kuljettaa koiraa autossa irrallaan.

Kennelliiton mukaan joka viidennessä taloudessa on koira. Perheen lemmikit ovat usein kesälomareissuilla mukana. Lemmikin turvalliseen kuljettamiseen ja liikkumiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Liikenneturva kysyi kesällä 2023 Suomessa asuvilta henkilöiltä mielipiteitä autoilusta ja lemmikin kuljettamisesta. Vastaajista 81 prosenttia oli ainakin melko samaa mieltä väittämän kanssa, että on vaarallista kuljettaa koiraa autossa ilman valjaita tai häkkiä. Irrallaan olevan muutaman kilon painoisen pikkupikkukoiran törmäyspaino on jo viidenkympin vauhdissa 40-kertainen.

Väite: On vaarallista kuljettaa koiraa autossa irrallaan (ilman turvavyövaljaita tai häkkiä). 45 % täysin samaa mieltä, 36 % melko samaa mieltä, 8 % ei osaa sanoa, 9 % melko eri mieltä ja 2 % täysin eri mieltä. N= Kaikki vastaajat 1000.

Lemmikki matkustaa turvallisimmin joko laadukkaissa turvavyövaljaissa ja kiinni takapenkin turvavöissä tai autoon tukevasti kiinnitetyssä kovamuovisessa tai metallisessa häkissä. Kevythäkki ei suojaa onnettomuudessa.

– Kevythäkki on onnettomuustilanteessa lähes yhtä tyhjän kanssa. Jo taajamanopeuksilla törmäysvoimat voivat saada lemmikin sinkoutumaan pois häkistä. Kovavauhtisemmissa onnettomuuksissa rikkoontuvat usein myös ikkunat, joten irrallaan oleva lemmikki voi loukkaantuneena ja säikähtäneenä kadota tai joutua uuteen onnettomuuteen. Selkeä ohje on se, että koirat kiinni turvavöihin tai kiinteään häkkiin, ja matkustamiseen opetellaan jo pentuna”, vahvistaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen tiedotteessa.

Häkkiin tai autoon on hyvä laittaa myös näkyville, että autossa matkustaa lemmikki, sen tuntomerkit ja keneen voi olla yhteydessä onnettomuuden tapahtuessa.

Noin neljäsosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista oli ainakin melko samaa mieltä siitä, että ikkunan auki jättäminen takaa koiralle riittävän viilennyksen kesähelteillä. Käsitys on kuitenkin väärä. Lemmikkiä ei saa jättää kuumaan autoon, sillä ikkunan auki jättäminen ei viilennä autoa tarpeeksi. Päälle jätetty ilmastointi on toinen asia.

– Koiran nenä tuulilasissa ei välttämättä kerro parkkipaikalla, että otuksella on hätä auton kuumuuden vuoksi. On pieni vaiva laittaa tuulilasiin näkyville tieto, että autossa ilmastointi viilentää koiraa, vaikka auto näyttäisikin paahtuvan helteisellä kaupan parkkipaikalla, Taskinen summaa.

Jos huomaat läkähtymäisillään olevan koiran kuumassa autossa, huomauta asiasta koiran omistajalle. Jos lähikaupan kuulutus tai odottelu ei auta, soita hätäkeskukseen. Ota auton rekisterinumero ylös. Äärimmäisessä hätätapauksessa olet oikeutettu pelastamaan ihmisen tai eläimen autosta.

Muista myös nämä:

  • Kun olet koiran kanssa kävellen liikenteessä, olet jalankulkija. Kulje koiran kanssa mahdollisimman lähellä reunaa ja pidä koira kytkettynä.
  • Kun ohitat koirakon, ennakoi. Hidasta vauhtiasi pyörällä tai sähköpotkulaudalla ja ohita koira ja ulkoiluttaja tarpeeksi kaukaa.
  • Äänimerkin käyttö on hyvä keino viestiä lähestymisestä ja tulevasta ohituksesta.