Lempäälässä mikrosirutettiin marraskuun ensimmäisenä päivänä lemmikkieläimiä urakalla.
Suomessa katoaa joka vuosi tuhansittain lemmikkejä, joista osa päätyy löytöeläinkoteihin ja osan kohtalo taas ei selviä koskaan. Tunnistamista helpottava mikrosiru laitetaan mikrosirutuksessa paikalleen isolla rokotusneulan tapaisella asettimella eläimen nahan alle.
− Rekisteröidyn mikrosirun avulla omistaja selviää yleensä nopeasti, ja eläin saadaan nopeasti kotiin, kertoo ”Miljoona mikrosirua” -projektissa mukana oleva Katri Puustinen.
Projekti kohdistuu kissoihin ja kaneihin Hankkeessa rekisteröidyn sirun asettamisen kustannukset lemmikinomistajille on minimoitu.
Tarkoituksena ei ole tehdä voittoa, vaan maksuilla peitetään vain siruttamisesta aiheutuvat kustannukset.
− Tämä on meille harrastus, emmekä siis tee varainhankintaa, Puustinen kertoo.
− Projekti on syntynyt halusta tehdä jotakin konkreettista eläinten hyväksi, ja sirun sekä rekisteröinnin hinta on vain kolme euroa lemmikkiä kohden. Projektissa mukana olevat henkilöt vievät sirun rekisteriin, joten omistajan tehtäväksi jää ainoastaan yhteystietojensa pitäminen rekisterissä ajan tasalla.
Jos lemmikki on sirutettu, mutta omistajan tietoja ei ole viety rekisteriin, ei mikrosirusta käytännössä ole mitään hyötyä. Suomessa toimivia sirurekistereitä on useita.
− Projektissamme tiedot viedään Siruhaku-nimiseen rekisteriin, joka mahdollistaa tekstiviestin ja sähköpostin lähettämisen lemmikin löytäjältä suoraan omistajalle ilman välikäsiä. Palvelu on käytössä vuorokauden ympäri.
Siruhaku-rekisterin lisäksi Suomessa on käytössä Kanta.petin, Petmeddatan, Turvasirun, Kennelliiton ja Kissaliiton tietokannat.
Sirutusprojekti on alkanut elokuussa vuonna 2017 ja tähän mennessä kampanjassa on tunnistusmerkitty ja rekisteröity jo yli 16 000 lemmikkiä. Näistä kissojen osuus oli viime elokuussa 12 297, koirien 3 498 ja kanien 228 kappaletta. Loput olivat yksittäisiä muita eläimiä, kuten frettejä, minipossuja ja kilpikonnia.
Koiria ei projektin puitteissa enää siruteta, sillä tämän vuoden alusta käyttöön tuli koirien viranomaisrekisteri eikä koirien siruttamiselle projektin osalta enää ole tarvetta. Koirien sirutuksen ja rekisteröinnin tarpeellisuutta on perusteltu muun muassa pentutehtailun, laittoman maahantuonnin ja hylkäämisen ehkäisyllä.
Kissoja hylätään koiria enemmän. Eläinsuojeluliitto SEY on arvioinut, että Suomessa hylätään vuosittain noin 20 000 kissaa. SEY pyrkii jatkuvasti nostamaan kissojen arvostusta, jotta kissakriisi saataisiin kuriin.
− Projektimme puitteissa tapahtuvan siruttamisen päiväkohtainen ennätys tehtiin Ruskossa, Turun seudulla, jolloin kaksi siruttajaa sirutti päivän aikana noin 200 lemmikkiä, siruttajana Lempäälässä toiminut Annulii Koponen kertoo.
Oman lemmikin katoaminen on vaikea paikka huolimatta siitä, onko eläin maksanut tuhat euroa vai saatu ilmaiseksi.
− Omistaja haluaa vain saada lemmikkinsä takaisin. Näillä näkymin kissojen rekisteröinti tulee pakolliseksi vuonna 2026, riippuen siitä, miten koirien rekisteröintiasia edistyy ja kehittyy, Koponen sanoo.
Annika Eronen