Kohteena Hakkarin kuntoportaat

Valtakunnallinen kuntoporraskisa alkaa 30.5. Hakkarin kuntoportaat pääsi mukaan ainoana pirkanmaalaisena kohteena.
Hakkarin kuntoportaiden rakentaminen oli koko paikkakunnan yhteinen ponnistus. Pienkeräyksen kautta Lempäälän Kisa Yleisurheilun vetämään hankkeeseen osallistui monia paikallisia yrityksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä.
Nyt kiivetään maaseudun huipulle! Hakkarin kuntoportaat Lempäälässä edustavat Pirkanmaata valtakunnallisessa kuntoporraskisassa, jossa selvitetään, missä päin Suomea noustaan ahkerimmin EU:n maaseuturahoitusta saaneita kuntoportaita kesän 2024 aikana. Pirkanmaan avajaistapahtuma järjestetään Hakkarin kuntoportailla torstaina 30. toukokuuta kello 17.30 alkaen.

Lempäälässä Hakkarin vesitorninmäellä sijaitsevat kuntoportaat soveltuvat kaikenikäisille ja -tasoisille liikkujille. Lempäälän Kisa Yleisurheilu Suomen maaseutuverkosto haastaa kaikki nousemaan kuntoportaita tulevan kesän aikana. Valtakunnallisessa kuntoporraskilpailussa on mukana 18 portaat eri puolilta maata. Kisaan osallistuville kuntoportaille on myönnetty EU:n maaseuturahoitusta paikallisten Leader-ryhmien kautta.

Portaisiin asennetaan kävijälaskurit, ja voiton nappaavat ne portaat, joita on noustu eniten syyskuun loppuun mennessä. Kilpailuaika on 30.5.–30.9. Portaita nousemalla voit auttaa oman alueesi voittoon – ja saada samalla roppakaupalla terveyshyötyjä!

Pirkanmaalla kisa avataan 30.5. klo 17.30 alkaen Hakkarin kuntoportaissa (Ahertajantie 3, Lempäälä). Luvassa opastusta kuntaporrastreeniin.

Vuonna 2021 valmistuneet Hakkarin kuntoportaat rakennettiin Kuntalaisten kuntoportaat -hankkeessa yhteisöllisellä ja osallistavalla toimintamallilla. Vesitornin juurelta lähtevissä portaissa on 128 askelta ja niiden pituus on 65 metriä. Nousua on 13 metriä ja matkalla on yksi levähdyspaikka.

– Kuntoportaat olivat olleet kuntalaisten kyselyssä toinen liikuntapaikkatoive uimahallin rinnalla, mutta Lempäälän kunnan investointiohjelmassa niiden toteuttaminen oli vasta vuosien päässä. Samaan aikaan koronapandemia lisäsi ulkoliikuntapaikkojen tarvetta, joten kuntoportaiden rakentaminen vastasi kahteen samanaikaiseen tarpeeseen, kertoo toiminnanjohtaja Timo Reunanen Lempäälän Kisa Yleisurheilusta.

Portaat rakennettiin Lempäälän Kisa Yleisurheilu ry:n ja Lempäälän kunnan yhteistyönä. Mukana oli myös Hauhon Säästöpankki-säätiö sekä pienkeräyksen kautta paikallisia yrityksiä, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä. Hankkeen aikaisiin talkootöihin osallistui myös muita urheiluseuroja. EU:n maaseuturahoituksen hankkeelle myönsi paikallinen Leader-ryhmä Kantri ry.

Hakkarin kuntoportaista on muodostunut suosittu kuntoilupaikka eri-ikäisille liikkujille.

– Hakkarissa kuntoilee paljon sekä yksittäisiä ulkoilijoita että eri urheilulajien ja -seurojen ryhmiä, jotka hyödyntävät portaita harjoituksissaan. Myös läheiset päiväkotiryhmät ja koulu käyttävät portaita toiminnassaan, iloitsee Timo Reunanen.

Monet maaseudun liikuntakohteet Suomessa on rakennettu yhteisöllisesti paikallisten asukkaiden, paikallisten Leader-ryhmien sekä EU:n maaseuturahoituksen avulla. Maaseuturahoitusta on myönnetty koko Suomessa lähes 50 kuntoportaille. Pirkanmaalle on kuntoportaita on rakennettu paikallisten Leader-ryhmien tuella viidet.

Kuntoportaiden nousu on hyvä tapa vahvistaa omaa kuntoaan ja toimintakykyään. On laskettu, että 50 päivittäistä porrasaskelmaa voi laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla. Samalla kuntoportaissa saa raitista ulkoilmaa ja pääsee ihailemaan upeita maaseudun maisemia. Kilpailussa mukana olevat kuntoportaat ovat kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä.

EU:n maaseuturahoituksen järjestämä kuntoporraskilpailu on mukana Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjassa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Olympiakomitean luotsaamassa kampanjassa on tavoitteena rakentaa koko kansakunnan yhteinen ilmiö, jolla saadaan ihmisten liikkuminen ja toimintakyky Suomen vahvuudeksi. Tällä hetkellä suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle noin 4,7 miljardia euroa vuodessa.

Lue lisää