Tekemättömiä töitä

Lempäälän kunnanvaltuusto päätti keväällä 2017 äänestyspäätöksellä 36–7 säilyttää Säijän Monitoimitalon kunnan omistuksessa. Siinä kokouksessa yhdyskuntajohtaja pahoitteli kunnanhallituksessa olleita virheellisiä tietoja talon tuotoista. Karkeasti ilmaistuna Monitoimitalo oli rahassa mitattuna silloin kustannusneutraali Lempäälän kunnalle. Asian käsittelyn yhteydessä ja heti sen jälkeen pidettiin selvänä, että talon lämmitysjärjestelmää pitää nykyaikaistaa esim. hankkimalla ilmalämpöpumput ja tarvittava lämmityksen ohjaustekniikka.

Kun kesään 2020 mennessä kunnan taholta ei tapahtunut mitään, niin otin yhteyden paikalliseen ilmalämpöpumppuja asentavaan firmaan, joka kävi paikanpäällä pyynnöstäni ja jätti tarjouksen.

Toimitin sitten Lempäälän kunnan yhdyskunnan palvelualueen virkamiehelle 10.8.2020 kirjeen, jossa oli liitteenä tarjoustiedot ja kirjeen pääsanoma oli: Lämmönvaihtimia tarvitaan kaksi, joten kustannus on 6–7000 euron tasolla. Arviomme mukaan energian säästöllä investointi kuolettaa itsensä 3–4 vuodessa.

Jos homma olisi hoidettu silloin, kun Monitoimitalo oli polttopisteessä, oltaisiin jo säästön puolella nykyiseen nähden (kesä 2020). Mutta parempi myöhään, kun ei ollenkaan.

En saanut minkäänlaista vastausta kirjeeseeni. Lähetin samansisältöisen kirjeen 11.10. edellisen esimiehelle lisäyksin: ”Kun asennus on tehty ja järjestelmä toimii, on Monitoimitalo Lempäälän kunnalle kustannusneutraali. Tästä oli puhe silloin, kun kunnanvaltuusto päätti olla myymättä ko. kiinteistöä.”

Ei vastausta. Toistin saman 4.11. ja siihen sain vastaukseksi, että ei kuulu investointiohjelmaan (siis n. 7 000 euron panostus!).

Kirjoitin seuraavasti LVS:ään joulun aikaan 2020 otsikolla Pieni askel ihmiselle, mutta suuri ihmiskunnalle: ”Minulle on käynyt selväksi, että kunnassa ei aiotakaan noudattaa valtuuston päätöstä, vaan odotetaan sopivaa hetkeä siirtää Säijän Monitoimitalo takaisin ryhmään C, kiinteistöt joista luovutaan.” Viittasin siinä kirjoituksessani vielä kansan keskuudessa elävään loruun Jaakko de la Gardiesta.

Nyt tämä kohta neljän vuoden takainen arveluni osoittautui oikeaksi ja kunta on luopumassa tästä entisestä Vesilahden Säijän kansakoulusta, joka nykyään tunnetaan nimellä Säijän Monitoimitalo.

Kunnan pitää luonnollisesti pitää taloutensa tasapainossa. Mutta tämä Säijän Monitoimitalo ei rasittaisi eurollakaan kunnan taloutta, päinvastoin, jos edes hiukan olisi ollut tahtoa hoitaa asiaa. Näin yksinkertaista se olisi. Kuluja pienemmäksi ja tuottoja lisää. Tuotot eivät lisäänny taksoja korottamalla, vaan pitämällä ne kohtuullisina ja panostamalla jonkin verran markkinointiin
(mitä ei ole koskaan tehty).

Lempäälän kunta on tehnyt muutaman kylän kanssa Kylä-Kyllä sopimuksia, jollainen olisi varmaan hyvä tapa keventää kunnan vastuita Monitoimitalon arjen pyörittämisessä. Osapuolina Säijän kylän taholta voisivat olla Säijän Kyläyhdistys ja Säijän Metsästysseura.

Kaikissa tapauksissa Monitoimitaloa pitää peruskorjata joiltain osin (mm. se lämmitysjärjestelmä). Tämäkään ei rasittaisi kunnan taloutta yhtään, kun Monitoimitalon tontti on suuri, n. 2 ha ja siitä voisi helposti myydä kaksi omakotitalotonttia ja Monitoimitalolle jäisi vielä riittävästi tilaa kaikille sen vaatimille toiminnoille.

Mikko Kärki