Väärää verta on Kirsti Kurosen runoteos, joka perustuu hänen sairautensa tutkimus- ja hoitojakson aikaisiin päiväkirjamerkintöihin.
Runot ovat kirkkaita ajatuksia, teksti on vaikuttavaa, suoraa, paljasta kieltä. Sairaalan teräksen kylmä, kliininen terminologia sulautuu pelon, toivon, tuskan ja ilon tunteisiin. Sairaus kulkee arjen rinnalla, se on mukana kesälomalla, ihmisten kohtaamisessa. Pikaista paranemista, toivotetaan parantumattomalle.
Väärää verta on varmuudella yksi parhaista teoksista, mitä Suomessa sairastumisen kokemuksista on kirjoitettu. Kuronen ei kauhistele, ei kaunistele, ei hae myötätuntoa, vaan kertoo, miltä sairaasta ihmisestä tuntuu.
Jokainen, joka on sairastunut vakavasti, ollut tutkimuksissa tai hoitojaksolla, tunnistaa heti Kurosen runojen tuntemukset. Toisaalta sairastuneen lähimmäinen voi teoksen kautta ymmärtää paremmin toisen kokemuksia, kohtaamisia ja mieltä.
Väärää verta on aitoudessaan ja ilmaisussaan ainutlaatuinen teos. Sen ymmärsi myös kustantajana Myllylahti Oy, jolle Väärää verta on ensimmäinen runoteos.
Jo tässä vaiheessa vuotta voi sanoa, että Väärää verta on yksi 2014 tärkeimmistä teoksista. Epäilen, että kirjailija ei tiedä kuinka merkittävän työn hän on tehnyt.
Runoteos herättää paljon ajatuksia. Se voi poistaa syöpään kohdistuvia ennakkoluuloja. Syöpä on kuitenkin vain yksi sairaus muiden joukossa ja toisaalta sen hoitomenetelmät ja sairastuneen eliniän ennusteet paranevat kaiken aikaa.
Väärää verta muistuttaa myös kuinka kriisi voi yllättää ihmisen arjen keskeltä. Yksi diagnoosi, yksi lause, ja kuolema, elämän rajallisuus on tässä ja totta.
Elämme jatkuvuuden harhassa. Elämä on tässä ja nyt, huomisesta ei ole varmuutta, mutta sitä on vaikea uskoa, kun katselee, mihin moni ihminen aikansa käyttää.
Väärää verta on ensimmäinen runokirja, jonka olen avattuani lukenut samalta istumalta loppuun. Suosittelen.