Pihan hoitaminen on syksyllä muutakin kuin lehtien haravointia ja mahdollisen sadon korjaamista. Kun puutarhan tai pihan valmistelee hyvin talvea varten, se saa keväällä hyvän lähdön uuteen kasvukauteen.
Lempäälän kunnanpuutarhuri Nina Pukka kertoi ajankohtaisista pihatöistä Eläkeliiton Lempäälän-yhdistyksen tapahtumassa viikko sitten keskiviikkona. Aihe herätti osallistujissa paljon keskustelua ja kysymyksiä. Ihmekö tuo, sillä vanhan kiinalaisen sanonnan mukaan mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito. Tosin sekään ei ole kovin tärkeää samaisen sanonnan mukaan.
Myös kunnanpuutarhuri totesi, että monikaan puutarhanhoidon perussääntö ei ole ehdoton. Kunnalla niistä on pakkokin joustaa ihan työvoimasyistä, sillä kaikkia hoitotoimia ei pystytä toteuttamaan juuri optimaalisina ajankohtina.
Ennen talvea on joka tapauksessa hyvä huolehtia esimerkiksi nurmikon saattamisesta talvikuntoon. Se tarkoittaa lehtien haravoinnin lisäksi kalkkipitoisen syyslannoituksen antamista.
Nurmikko kannattaa myös ilmastoida. Tämä hoituu ainakin pienellä pihalla pistelemällä nurmikkoon reikiä talikon avulla.
Entä kuinka pitkäksi nurmikko kannattaisi jättää talvea varten?
– Tästä on ammattilaistenkin kesken eri koulukuntia. Itse leikkaisin pihanurmikon samaan leikkuukorkeuteen kuin se on kesälläkin leikattu, Pukka toteaa.
Lannoita myös syksyllä
Nurmikon lisäksi syyslannoituksesta hyötyvät perennat, puut ja pensaat. Syyslannoitteessa ei ole typpeä, sillä se haittaa kasvin talvilepoon siirtymistä. Syksyllä ei siis pidä käyttää samaa lannoitetta kuin on käyttänyt keväällä tai kesällä.
Marjapensaat ja hedelmäpuut kannattaa suojata verkolla, jotta jänikset eivät pääse herkuttelemaan niillä talven aikana. Mikäli ne tarvitsevat leikkausta, niin sopiva ajankohta on myöhään syksyllä kasvien jo pudotettua lehtensä ja siirryttyä lepotilaan.
Etenkin mahlaa vuotavat puut kuten vaahterat ja luumupuut kannattaa leikata syksyllä eikä keväällä.
Tilaisuuteen osallistuneita mietitytti se, minne ja miten leikkuujätteen voi toimittaa jos ei omista autoa peräkärrystä puhumattakaan.
– Puutarhajätteet toimitetaan Moision jäteasemalle. Pientaloalueilla esimerkiksi asukasyhdistykset voivat hankkia yhteisen roskalavan, johon puutarhajätteet laitetaan ja toimitetaan sitten eteenpäin, kunnanpuutarhuri vinkkaa.
Leikkuujätteen voi myös silputa ja levittää sitä katteeksi esimerkiksi pensaiden juurille.
Havuilla suojaa aroille kasveille
Syksy on hyvää aikaa jakaa monia perennoja. Pääsääntö on, että keväisin kukkivat perennat kannattaa jakaa syksyllä ja syksyisin kukkivat perennat keväällä. Mutta tämäkään sääntö ei ole ehdoton.
Arat kasvit on syytä suojata talven pakkasia varten. Eräs Eläkeliiton tilaisuuteen osallistunut aprikoi, miten suojata tänä kesänä ruukkuun istutettu pallotuija talven varalta.
– Arkojen kasvien päälle kannattaa laittaa talveksi esimerkiksi havuja. Olemme sillä rajalla, että onko tämä kasvualueeltaan kakkos- vai kolmosvyöhykettä. Arempien vyöhykkeiden kasvit tarvitsevat suojausta, Nina Pukka vastaa kysyjälle.
Nyt on oikea aika istuttaa kukkasipuleita, mikäli haluaa nauttia vaikkapa tulppaanien loistosta ensi keväänä. Pukan mukaan yhdestä sipulista riittää yleensä kasvuvoimaa vuosiksi, joten jos ensi syksynä laiskottaa, saattaa maasta silti nousta sipulikukkia seuraavana keväänä.