Panhuilu soi Lempäälän kirkossa

Romanialainen panhuilu "nai" on yksirivinen, kaareva huilusoitin. Sen laulavan äänen seuraksi sopii urkujen matala sointi. Lempäälän kirkon keskiviikkoillan konsertissa esiintyvät alansa huipputaitajat Ilpo Laspas (vas.) ja Stefan Stanciu.
Romanialainen panhuilu ”nai” on yksirivinen, kaareva huilusoitin. Sen laulavan äänen seuraksi sopii urkujen matala sointi. Lempäälän kirkon keskiviikkoillan konsertissa esiintyvät alansa huipputaitajat Ilpo Laspas (vas.) ja Stefan Stanciu.

Miltä mahtavat kuulostaa G. F. Händelin tai G. P. Telemannin kuplivat, kesäiset sävelet panhuilulla soitettuna? Tai millainen on suomalaisen Tuomo Teirilän jännittävä kappale Kaksi tuholaista soolopanhuilulle?

Arvoitukset ratkeavat 6. heinäkuuta Pyhän Birgitan kirkon iltakonsertissa, jossa Stefan Stanciu (s. 1982) taituroi panhuilulla ja Ilpo Laspas (1984) uruilla.

Urkujen rauhoittava sointi täydentää hyvin bamburuo’osta tehdyn huilusoittimen laulua. Konsertti kuuluu Lempäälä soi -viikkojen ohjelmaan.

Kreikkalaisessa mytologiassa kuvataan panhuilun syntytarina. Myytin mukaan metsänjumala Pan teki soittimen ruo’osta, joksi hänen rakastettunsa Syrix oli muuttunut. Pan soitti huilua lääkitäkseen pohjatonta ikäväänsä.

Tuulen ääntä muistuttava pehmeä, käheä sointi on kuulunut monien maiden, kuten Romanian ja Etelä-Amerikan intiaanien kansanmusiikkiin. Sadan viime vuoden aikana se on kulkeutunut viihdemusiikin kautta myös klassisen musiikin maailmaan.

Suomessa panhuilun ja varsinkin sen romanialaisen version, nain, tunnetuin taitaja on Lempäälässä esiintyvä Stanciu.

Romanialaissyntyinen muusikko-isä opetti poikaansa, ja 9-vuotiaana Stefan Stanciu osallistui television Syksyn Sävel -kilpailuun. Julkisuuden siivittämänä hän levytti runsaasti panhuilumusiikkia jo lapsuus- ja nuoruusvuosinaan.

Nykyään Stanciu ei ole vain muusikko vaan myös panhuilun opettaja ja puolestapuhuja.

Viimeisimmät musiikin alan tutkintonsa hän on tehnyt Sibelius Akatemian kansanmusiikkiosastolla (2014) sekä Jyväskylän yliopiston musiikkitieteessä (2008).

Vuonna 2007 hän teki Suomen ja samalla koko maailman ensimmäisen muusikon ammattitutkinnon panhuilulla. Sen lisäksi Stanciun soittimia ovat oboe ja englannintorvi.

Vuodesta 2009 lähtien Stanciu on toiminut ammattimuusikkona ja vanhempana konstaapelina Poliisisoittokunnassa Helsingissä. Päätyönsä rinnalla hän myös opettaa ja konsertoi.

Lempäälän kirkossa urkuja soittava Ilpo Laspas esiintyy ahkerasti solistina ja kamarimuusikkona sekä Suomessa että ulkomailla

Hän on musiikin tohtori ja opintojensa ansiosta syvästi perehtynyt Bachin musiikin tulkitsemiseen. Hän soittaa Bachia myös Lempäälässä.