Mistä tunnet sä ystävän?

Venäläisen Vladimir Vysotskin Ystävän laulu on hänen rakastetuimpia balladejaan. Vähän eri sanoin Suomessakin sen ovat levyttäneet mm. Arja Saijonmaa, Mika ja Turkka Mali, Viktor Klimenko, Vesa-Matti Loiri, Tapani Perttu, Erkki Junkkarinen, Sylvi Salonen

Laulu kuuluu jännittävään, vuorikiipeilystä kertovaan elokuvaan Vertikal. Suosiota ei haittaa epäilykset siitä, että sävelmä olisi lainattu toiselta kaverilta ja sanatkin suomennettu vähän sinne päin.

 

Vysotski oli aikansa protestilaulaja, joka kaivoi esiin epäkohtia, muttei oikein osannut ehdottaa ratkaisuja. Hän oli näyttelijä, trubaduuri, boheemi, toisinajattelija, jota ei Neuvostoliitossa kovin korkealle noteerattu. Vystotski kuoli 42-vuotiaana vuonna 1980 sydänkohtaukseen, jota edesauttoi hänen vuosikausia jatkunut reipas alkoholin ja morfiinin käyttönsä. Kuoleman jälkeen suosio alkoi kasvaa niin Venäjällä kuin maailmallakin.

Vysotski oli silti itse asiassa aika etuoikeutetussa asemassa. Hän oli naimisissa ranskalaisen näyttelijä Marina Vladyn kanssa ja pääsi sen johdosta aika paljon matkustelemaan ulkomailla aikana, jolloin viisumit olivat melko tiukassa. Lännessä tämä on haluttu mieltää niin, että Neuvostoliitto halusi estää kansalaisiaan länsimaiselta hapatukselta ja elintasojen vertailulta. Raadollisempi selitys saattaa olla se, että rupla ei ollut vaihdettava valuutta. Sillä ei lännessä tehnyt mitään, ja matkat oli maksettava länsivaluutalla, jota tarvittiin kipeämmin kaupankäyntiin kuin turismiin.

 

Luulisi, että ystävänä olisi helppo olla. Mitä sinä tekisit, millainen ystävä sinä olisit?

Kaverisi tulee pyytämään sinulta ”lainaksi” rahaa. Tiedät alkoholin maittavan hänelle melko hulppeasti. Toisinaan kaverisi ei osaa lopettaa peliautomaatilla pelaamistaan, vaan käy vaihtamamassa aina lisää pelikolikoita, kunnes ei ole enää mitään vaihdettavaa. Pyytää rahaa ruokaan ja lupaa maksaa ensi tilistä. Kaivatko lompakkoasi ja annat satasen? Vielä tämän kerran? Vai otatko puheeksi nämä riippuvuusasiat ja kehotat hakeutumaan hoitoon? Varaatko hänelle ajan hoitokäynnille?

Töissä työkaverisi (eri kuin edellinen) työt tahtovat siirtyä hänen krapulapoissaolojen ja muuten vaan ”väsymyksensä” takia sinun tehtäviksesi. Otat asian puheeksi. Hän vetoaa siihen, että kyllä sinullekin joskus häppä maistuu. Annatko asian jälleen kerran olla vai sanotko, että suojeleminen loppuu nyt ja hänen on tosissaan tehtävä asialle jotain tai muuten ongelma viedään eteenpäin?

Kolmas kaverisi pettää vaimoaan ja pyytää sinulta taas alibia: olitte muka yhdessä yönylikoulutuspäivillä. Annatko alibin (pitäähän ystävää auttaa)? Vai vaaditko, että hänen on nyt tutkiskeltava sydäntään siitä, mitä hän oikeasti haluaa? Ellei hän nyt ratkaise ongelmaansa, niin vähintään kolmen ihmisen elämä on kohta pilalla, kiinnijääminen kun tapahtuu ilman alibejakin. Pettäminen näkyy, tuntuu ja haisee.

 

Oletko siis mukava tosi ystävä vai tiukka, inhottava tosi ystävä? Mukava ystävä auttaa hädässä ystäväänsä. Hyvät välit säilyvät, mutta molemmat joutuvat sisimmässään kantamaan yhteistä salaisuutta, piikkiä lihassaan. Toista oikeasti auttamaan pyrkivä inhottava ystävä asettaa ystävyyden jopa vaakalaudalle. Mukavana annan alamäen jatkua, inhottavana yritän sen katkaista. Mitä teet? Kehtaatko katsoa peiliin?

 

Tapio Eronen