Lempäälän vihreä valtuustoryhmä jätti tammikuussa valtuustoaloitteen kunnan metsänhoitosuunnitelman uudistamisesta. Tavoitteena on siirtyä mahdollisimman laajasti jatkuvan kasvatuksen menetelmään kunnan metsien hoidossa ja luopua avohakkuista ainakin asutus- ja virkistysalueilla sekä niiden läheisyydessä.
Nykyinen metsänhoitosuunnitelma on ristiriidassa Lempäälän kuntastrategian kanssa. Strategiassa luvataan vaalia lähiluontoa ja luoda ulkoilureittejä sekä toimia edelläkävijänä ympäristöasioissa. Lempäälä on myös sitoutunut kuntien hiilineutraaliuteen tähtäävän HINKU-ohjelman päästötavoitteisiin eli vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
Avohakkuut pilaavat metsän maisema- ja virkistysarvon. Monimuotoiset lähimetsät sen sijaan tukevat asukkaiden arkiliikuntaa, marjastusta ja sienestystä ja sitä kautta kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Tutkimusten mukaan jo pieni määrä metsässä vietettyä aikaa alentaa verenpainetta ja laskee tehokkaasti stressioireita. Esimerkiksi Sipoossa terveyskeskus on järjestänyt metsäkävelyjä kakkostyypin diabeetikoille ja lievästi masentuneille.
Jatkuvaan metsänkasvatukseen siirtyminen toisi monia merkittäviä ympäristöhyötyjä. Avohakkuussa metsän hiilinielu menetetään ja maaperän hiilivarasto kutistuu merkittävästi maanmuokkauksen seurauksena. Hakkuuaukea toimii päästölähteenä ainakin 20 vuotta, kun taas jatkuvan kasvatuksen metsässä hiilensidonta jatkuu metsänkäsittelystä huolimatta. Lisäksi jatkuvalla kasvatuksella vältytään avohakkuiden aiheuttamilta ravinnepäästöiltä vesistöihin.
Myös metsän monimuotoisuus kärsii avohakkuista. Rikas eliöstö edellyttää monipuolista puustorakennetta, muokkaamatonta maaperää ja lahopuuta. Useille lajeille puuston vaihtelevuus ja latvuskerroksen tuoma varjostus ovat tärkeimpiä elinympäristön ominaisuuksia. Avohakkuut myös katkaisevat ekologiset käytävät, joita monet metsän lajit tarvitsevat.
Jatkuvan kasvatuksen menetelmä on usein taloudellisestikin kannattavin vaihtoehto, koska siinä metsistä keskitytään korjaamaan taloudellisesti arvokkaimpia suuria tukkipuita. Kun metsä uudistuu luontaisesti, säästytään myös maanmuokkauksen, taimien oston, istutuksen ja taimikonhoidon kustannuksilta.
Muun muassa Turun kaupunki on luopunut kokonaan avohakkuista kaupungin metsissä. Päätöksen perusteluissa mainitaan taloudelliset ja ympäristösyyt sekä metsien virkistyskäytön tukeminen.
Voisiko Lempääläkin liittyä metsiensä hoidossa kauaskatseisten edelläkävijöiden joukkoon?
Tiina Wesslin, kunnanvaltuutettu (vihr.), Lempäälä