Ilmastonmuutos ahdistaa. Samoin ahdistaa ratkaisut, joita sen ruokavaliolla torjumiseen tarjotaan. On vegaanihaastetta ja trendikkäitä oudonnäköisiä kasvisruokia, jotka ainakin omassa seitsenhenkisessä aistiyliherkkiä ja allergikkojakin sisältävässä ruokakunnassani aiheuttavat epämukavia kitinöitä.
Kun muutos on suuri, nousee tällaisella peruspulliaisella karvat pystyyn ja helposti sitä huomaa tekevänsä taas samaa spagettia ja jauhelihakastiketta.
Koko ruokakuntaani on mahdotonta houkutella kasvisruokailijoiksi ja olen liian laiska kokatakseni kaiken kahtena versiona. Itsekin kaipaan leivälleni juustoa, vaikka pihvistä luopuminen ei tuota minulle tuskaa.
Matemaatikko minussa näkee ruokahuoltomme kokonaisuutena, jossa parasta lopputulosta ei saada käännyttämällä otollisin meistä vegaaniksi vaan muuttamalla kaikkien ruokavaliota kasvispainotteisemmaksi. Vaikka jääkaapistamme löytyy yhä juustoa ja lihaa, on kokonaisvaikutus silti suurempi kuin yhden perheenjäsenen täysruokaremontilla.
Aloitin ruokien manipuloinnin salaa muutama vuosi sitten. Kun lihapullia ja jauhelihakastiketta oli syöty hyvällä ruokahalulla ilman erityishuomioita jo monta kertaa, uskalsin paljastaa ruokalijoille osan vilunkikeinoistani. Että lihapullataikinan massassa puolet lihasta on jo hyvän aikaan korvattu esimerkiksi monitoimikoneella muussatuilla kikherneillä ja makaronilaatikon ja jauhelihakastikkeen jauhelihasta puolet onkin soijarouhetta. Suussa epämiellyttävältä tuntuvat sienet kelpaavat jauhamalla kuivatut sienet jauhoksi, ongelma ei siis ollut maku vain rakenne.
Kaikki kokeilut eivät ole olleet menestyksiä. Kanaksi helposti naamioitava soijasuikale sai meillä murskalausunnon, mutta kaikki olivat tyytyväisiä, kun osa kanasta korvattiin pähkinöillä.
Alun tyrmistyksen jälkeen lapset ovat suhtautuneet kokeiluihin pääosin positiivisesti ja jopa innovatiivisesti. Teineille uudet tavat saada lisää kasviksia ruokavalioon on ollut positiivinen asia. Pienemmillä ennakkoluulot ovat olleet isompia.
– Älä kerro etukäteen, mitä siinä ruuassa on, oli alkuun yleinen pyyntö nuoremmilta lapsilta.
Letut maistuvat kuitenkin pienillekin, eikä lettujen raaka-aineilla tunnu olevan suurta vaikutusta menekkiin. Olipa taikinaan kipattu nokkosia, pinaattia tai linssipohjaisen kasvissosekeiton loppu, letut loppuvat joka tapauksessa kesken eikä kasvisruoan lisäämiseen ole taaskaan tarvittu hiukkaakaan ehdottomuutta, jolla hyvätkin projektit saadaan monesti kuulostamaan liian vaikeilta.
Tavoite ei meillä ollut siirtyä kasvissyöjäksi vaan vähentää lihankulutusta. Se onnistui helposti ja stressittömästi mausta tinkimättä ja silti vaikutus on yli yhden vegaanin suuruinen.
Nykyään täysin lihatonta pestomakaronilaatikkoa menee meillä enemmän kuin tavallista – tai siis sitä puolisoijaista.