Lähtökohtaisesti asia on juurikin niin. Itse ajattelen, että tietysti totta kai meidän on pitkässä juoksussa pohdittava sitä kokonaisvaltaisesti, otettava koppi ja asetettava tahtotila asian tiimoilta. Tilanne on haastava, silti kattava selvitys rajapinnasta voidaan käynnistää välittömästi, mutta uskon tavallaan, että voimme saavuttaa aidosti ja oikeasti tuloksia, jotka ovat pääsääntöisesti tosi huippuja elikkä ihan mielettömiä.
Kolumnin alun oli tarkoitus olla muodikas. Yritin käyttää sitä kieltä, jota kuulemme päivittäin myös virallisista uutislähteistä. Valitettavasti taitoni ei riittänyt. En päässyt lähellekään parhaita kapulakielen viljelijöitä, joita julkisuudessa riittää. Jotkut poliitikot ovat kehittyneet suorastaan virtuooseiksi. He yrittävät vakuuttaa kuulijan runsaalla puhetulvalla, jossa vilisee outoja ja hienolta kalskahtavia sanoja. Pelkästään heitä tämä kritiikki ei koske, mutta julkisissa tehtävissä olevilta on lupa odottaa sanoja, jotka merkitsevät jotakin. Mitä esimerkiksi tarkoittaa lähtökohtaisesti? Entä periaatteessa? Kun poliitikko vastaa, että asia on kyllä periaatteessa mahdollinen, voi kysyä, että entä käytännössä?
Suomen kieli on parhaimmillaan vivahteikasta, ja siihen kuuluvat värikkäät sanat. Murteet tuovat äidinkieleemme vielä oman lisänsä. Kieli kehittyy ja on ymmärrettävää, että joistakin sanoista voi tulla muoti-ilmiöitä. Kuulijan korvat ovat lujilla vasta sitten, kun samaa – usein kummallisesti johdettua – sanaa aletaan toistella joka paikassa. Silloin ärsytys voi kasvaa sietämättömäksi. Kun ihmisiltä on kyselty, mitkä sanat heitä ärsyttävät eniten, listalle on kertynyt mm. seuraavia puhekielessä käytettyjä ilmaisuja: oikeesti, niinku, nopeiten, hulvaton, kontaktoida, kaksneljäseitsemän, jäätävä, huikea, pöhinä, loppupeli, jännän äärellä, ongelmatiikka, itse asiassa, toksinen ja posketon.
Jätetään nämä muotisanat hetkeksi sivuun ja keskitytään ihan tavalliseen puhekieleen. Sen arvostus on nyt niin korkealla, että meidän kaikkien toivotaan lahjoittavan sitä edes vähän. Helsingin yliopisto, kehitysyhtiö Vake ja Yle ovat aloittaneet Lahjoita puhetta – nimisen kampanjan, jonka tarkoitus on kerätä ihan tavallista suomen kieltä. Monet ovat varmasti kuulleet asiasta, TV:ssä siitä kerrotaan päivittäin. Lahjoittaminen on tehty helpoksi. Lataa esimerkiksi puhelimeesi kampanjan sovellus ja toimi sitten ohjeiden mukaan.
Jotkut saattavat pelätä, että saako sanaa suustaan silloin, kun pitäisi oikein tarkoituksella puhua jotain. Pelko on turha, sovellus auttaa ehdottelemalla teemoja ja tekemällä kysymyksiä arkisista toimistasi. Tee siis päivän hyvä työ ja lahjoita puhetta!
Lopuksi aivan eri asiaan. Tämän lehden edellisessä numerossa eräs torikauppias epäili, että tori ei menestyisi Lempäälässä. Kun nyt ensin saataisiin se tori!
Kirjoittaja ei puhu muodikkaasti