sinilevä

Sinilevää tavanomaista enemmän – Havaintoja tehty niin Lempäälässä kuin Vesilahdessa

Tilaajille
Lempäälä, Kirkkojärvi

Pirkanmaalla havaittiin viikolla 26 sinileviä 11 valtakunnallisella leväseurantapaikalla. Runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä ja Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa. Vähän sinilevää havaittiin Pyhäjärvessä Lempäälän Lempoisten uimalassa, Pirkkalan Kranstolpan uimarannassa, Vesilahden kirkonkylän rannassa ja Tampereella Rantaperkiön uimarannassa. Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin myös Sastamalan Houhajärvellä, Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla, Kangasalla Roineessa, Ylöjärvellä Kyrösjärven Paijalanrannassa ja Pälkäneellä Mallasveden Pakanrannassa. Sinileviä…

Vesilahden Kirkonkylän rannassa yhä sinilevää – leväseuranta loppuu, havaintoja voi tarkistaa Järviwiki-palvelusta

Sinilevien määrä on selvästi runsastunut Pirkanmaalla viime viikosta, ELY-keskus tiedottaa. Viikolla 38 havaittiin runsaasti sinilevää neljällä havaintopaikalla: Pyhäjärvessä Nokian Lehtiniemen rannassa ja Vesilahden Kirkonkylän rannassa, Sastamalan Liekovedessä sekä Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla Valkeakoskella. Valtakunnallinen ELY-keskuksen leväseuranta loppuu ensi viikolla. Viikoittaiset levähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-palvelusta, jonne voi toimittaa myös omia havaintojaan.

Veden pinnalla voi olla harsomaisen vihertävä kalvo – Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin

Tilaajille

Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin. Viikolla 35 Lempäälässä ja Vesilahdessa onkin havaittu runsaasti sinilevää. Pirkanmaan Ely-keskuksesta kerrotaan, että vesimassan syystäyskierto nostaa ravinteita levien käytettäväksi. – Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan. Hajotessaan sinileväsolut vapauttavat sinistä väriainetta, joka voi värjätä esiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi, ylitarkastaja…

Sää on hillinnyt sinilevän kukintaa – Vesilahden ja Lempäälän vesissä havaittiin vähän sinilevää

Viileä ja epävakaa sää on hillinnyt sinileväkukintoja sekä Suomen merialueilla että järvillä. Sinilevää tavattiin kuluvalla viikolla vähän Vesilahden Kirkonkylän rannassa, Lempäälässä Kirkkojärven Lempoisten uimalassa ja Mäyriänrannassa. Virallisten leväseurantapaikkojen lisäksi viikon sisällä oli tehty yleisöhavaintoja sinilevistä myös Lempäälän Mäyhäjärvessä.

Viileä ja tuulinen sää helpottanut sinilevätilannetta: Lempäälässä ja Vesilahdella muutamia yleisöhavaintoja

Tilaajille

Helteinen viime viikko lisäsi sinileväesiintymiä selvästi Pirkanmaalla. Tämän viikon viileä ja tuulinen sää on puolestaan helpottanut ja rauhoittanut sinilevätilannetta. Pirkanmaan ELY-keskus kertoo, että kuluneen viikon aikana Pirkanmaan vakioseurantapaikoilta havaittiin hieman sinilevää vain Pyhäjärvessä Nokian Halkoniemen uimarannalla ja Lehtiniemessä sekä Houhajärvellä Sastamalassa. Lempäälässä ja Vesilahdessa on tehty muutamia yleisöhavaintoja sinilevästä. Yleisöhavaintopaikoilla sinilevää on havaittu vain hieman….

Mäyriänrannassa havaittu sinilevää – myös yksittäisiä yleisöhavaintoja Lempäälässä ja Vesilahdella

Tilaajille

Sinilevää on havaittu vähän Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa tuoreen Järviwikin leväbarometrin mukaan. Sinilevän määrä on kuitenkin vähäinen. Leväbarometrin mukaan sinilevää on havaittu Pirkanmaalla myös Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpan uimarannalla sekä Sastamalassa Houhajärvellä. Yleisöhavaintoja sinilevästä on merkitty Järviwikiin Lempäälän Mäyhäjärvestä sekä Vesilahden Suonojärveltä. ELY-keskus kartoittaa sinilevätilannetta. Järviwikin leväbarometrin tilanne lasketaan joka viikko valtakunnallisen leväseurannan kiinteiden havaintopaikkojen havaintojen perusteella. ELY-keskus…

Vesilahdessa ei havaittu sinilevää, Lempäälässä vain yleisöhavaintoja – järvivesi normaalia kylmempää

Sinilevähavainnot ovat selvästi vähentyneet Pirkanmaalla alkukesään verraten. Pirkanmaan ELY-keskuksen mukaan viikolla 28 sinilevää havaittiin vain Sastamalassa Houhajärvessä ja Virroilla Vähä Valkeajärvessä. Vielä edellisviikolla levähavaintoja oli myös Vesilahden Kirkkojärvestä. Lempäälässä Mäyhäjärvestä on tehty sinilevän yleisöhavainto. Yleisöhavainnot kirjataan Järviwiki-palveluun. Sinilevää on ajankohdan keskiarvoon verraten selvästi vähemmän. Mahdollisista runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle….

Sinilevätilanne rauhoittunut Pirkanmaalla

Tilaajille

Sinilevätilanne on rauhoittunut alkukesään verrattuna Pirkanmaalla. Pirkanmaan ELY-keskus kertoo, että sinilevätilanne on ajankohdalle tyypillinen ja rauhoittunut viikon takaisesta. Vesilahdessa vähän sinilevää on havaittu Kirkonkylän rannassa. Lempäälän uimarannoilta ei ole ELY-keskuksen mukaan havaintoja sinilevästä. Virallisten leväseurantapaikkojen lisäksi Järviwikiin on viimeisen viikon aikana kirjattu yleisöhavaintoja sinilevistä Lempäälän Mäyhäjärven Leponokassa.