Tipallinen tammikuu

erkkiYstäväni lopetti hiljan tupakanpolton. Siis lopetti eikä ryhtynyt lakkoon. Vielä hän saa korvausnikotiinia laastarista ja sähkötupakasta, mutta elämänlaatu ehti parantua jo muutamassa viikossa, vaikka mies on tupakoinut vuosia puolitoista askia päivässä.

Univaikeudet ovat poistuneet. Kun hän aiemmin kukkui tv:n myöhäisohjelmat, sippaa hän nyt ehtosella ennen emäntää. Uni on syvää ja pitkäkestoista.

Ruokahalu on palannut. Aiemmin hän jätti aamupalan tyystin väliin, kun ei maistunut. Nyt hän herää aamulla nälkäisenä. Vielä ei ole lisäkiloja ilmaantunut, mutta outoja mielihaluja kylläkin: appelsiinituoremehua kuluu litrakaupalla.

Sen lisäksi, että aineenvaihdunta on elpynyt entiselle tasolleen, kunto nousee kohisten. Henki kulkee. Kävellessä ei puuskututa ja jälkikasvun kanssa jaksaa telmiä.

Päällepäinkin näkyy, että terveydentila on kohentunut. Nuhat ovat poistuneet ja räkäisyys vähentynyt. Lääkärillä käynti arvattavasti toisi esiin vielä paljon muitakin tupakoimattomuudesta koituvia hyviä seurausvaikutuksia.

Toinen ystäväni on vuosikausia pitänyt tapanaan viettää tipatonta tammikuuta. Tähän saakka en ole moiseen itse ryhtynyt – eihän minulla kohtuukäyttäjänä ole alkoholiongelmaa! Helposti voisi olla vaikka puoli vuotta ryyppäämättä: riittää, kun ottaa vain joka toinen päivä.

Totta puhuen kovasti suosituksi tullut juomisen vähentäminen edes lyhyeksi aikaa on aivan varmasti paikallaan varsinkin juuri vietetyn joulun ja uudenvuoden normaalia jonkin verran kosteamman juhlajakson päälle. Juotuja kaloreita on varaa vähentää.

Tämä vuosi alkoi sitten tipattomana minullakin. Loppiaisena tosin epähuomiossa meni saunan päälle vanhasta muistista yksi keskiolut, mutta muut pullot ovat sikspäkissä vielä nyt helmikuun koittaessa paikoillaan.

Mitään ihmeempiä terveysvaikutuksia en ole havainnut. Kiloja ei ole karissut, mutta rahaa on ehkä jonkin verran säästynyt eikä tyhjiä pulloja tai tölkkejä ole tarvinnut kauppaan palautella. Ne muovikassit ovat hyvä kulutuksen mittari.

Kovasti ei ole tehnyt edes mieli eikä sijaistoimintoja ole siunaantunut tilalle. Sen verran suu on napsannut, että hedelmäsmoothieita olen opetellut tehosekoittimella tekemään.

Ainakin ennen vanhaan puhuttiin lääkekonjakista, ja lääkärit kirjoittivat pirtureseptejä. Sanotaan, että alkoholilla, varsinkin pienellä määrällä punaviiniä päivittäin nautittuna olisi positiivisia terveysvaikutuksia ja oluessa B-vitamiinia. Niitä vaille olen nyt siis jäänyt, mutta lohtuna on se, että jatkuva altistuminen alkoholille aiheuttaa todistettavasti vähimmillään ainakin rasvamaksan.

Menköön samaan syssyyn tuo holiton helmikuukin.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?