Keksijä Flink ideoi Lempäälän Suojalassa

Uusi, sähkötön menetelmä harmaavesien puhdistukseen

Keksijä Raimo Flink sähköttömän jätevesipuhdistamonsa vierellä.

Keksijä Raimo Flink sähköttömän jätevesipuhdistamonsa vierellä.

Lempäälän Suojalan kesämökillään keksintöjään kehittävä Raimo Flink on solminut viime joulukuussa lisenssisopimuksen muovisia putkisto- ja kaivojärjestelmiä valmistavan kangasalalaisen Wavin-Labko Oy:n kanssa. Innovaatioon perustuvat tuotteet tuodaan julkiseen tietoisuuteen mediatilaisuudessa pian käynnistyvillä Asta-messuilla Pirkkahallissa perjantaina 8. helmikuuta.

Flinkin keksimän haja-asutusalueiden kiinteistöjen harmaiden vesien puhdistamon toiminta jäljittelee perinteistä maasuodatinta, mutta vie tontilla tilaa vain runsaan neliömetrin. Sen lisäksi, että suodatusjärjestelmä vie tontilta tilaa murto-osan maasuodattimeen verrattuna, myös asennustyö on tehtävissä aiempaa helpommin ja nopeammin.

– On meikäläisen elämän huippukohta, kuin saa keksinnön markkinoille. Suomessa ei ole kovin yleistä, että keksijä pääsee koskaan tähän vaiheeseen, näkee harmaavesien suodatuksen lisäksi myös muun muassa kompostoreja, kalojen lampikasvatusta ja niksibetonia innovoinut Flink.

Kuuden vuoden
kehitystyö

BioRami-puhdistamossa maasuodattimien hiekat on korvattu Raimo Flinkin patentoimalla mikrobimassalla. Mikrobioäkit asennetaan muovisen säiliön sisään.

BioRami-puhdistamossa maasuodattimien hiekat on korvattu Raimo Flinkin patentoimalla mikrobimassalla. Mikrobioäkit asennetaan muovisen säiliön sisään.

Flink on tehnyt yhteistyötä Suomen suurimpiin puhdistamo- ja säiliövalmistajiin lukeutuvan Wavin-Labko Oy:n kanssa kolmen vuoden ajan. Tuotteen kaupallistamisen on tehnyt mahdolliseksi työryhmä, jonka jäsenet ovat ottaneet ensimmäiset koelaitteet käyttöönsä omissa taloissaan vuosia sitten. Heidän joukossaan on mm. professori Erkki Aura Tammelasta, DI Tatu Piiparinen Wavin-Labko Oy:stä sekä mikrobiologi Matti Lehtomäki Lempäälästä.

Flink on myynyt keksintöönsä perustuvia tuotyteita Ekorami-nimellä. Wavin-Labkon lanseeraama tuoteperhe kantaa BioRami-nimeä. Valmistus on aloitettu. Wavin-Labko aloittaa BioRami-harmaavesipuhdistamojen markkinoinnin Asta-messuilla

– Keväällä pitäisi alkaa tuotteiden kauppa jälleenmyyjien kautta kuluttajille, sanoo Flink, joka pitää valtiovallan asetusta haja-asutusalueiden jätevesien puhdistusvaatimuksista aikataulun puolesta epärealistisena.

– Vuoden 2016 maaliskuuhun mennessä pitäisi systeemien olla asennettuna kaikilla kiinteistöillä. Noinkohan ovat? Järki sanoo, ettei kaikkia kymmeniätuhansia kiinteistöjä saada millään kuntoon noin tiukalla aikataululla.

Flink on kehittänyt harmaavesisuodintaan kuuden vuoden ajan. Kehitystyöstä on kertynyt hänelle 30–40 000 euron kustannukset, ja tutkimustuloksia on kertynyt jo 3–4 vuoden ajalta.

– Jäteveden puhdistus sähköttömästi on järjestelmän myyntivaltti. Keksinnön ydin on siinä, että olen kutistanut maasuodattimen yhteen pönttöön.

Toteutuskelpoinen
idea

– Meillä oli näkemys, että idealle on markkinat ja tuotteet, jotka sen kautta syntyvät, ovat toimivia haja-asutusalueiden kiinteistöjen jätevesille harmaiden vesien suodatukseen, sanoo Wavin-Labko Oy:n toimitusjohtaja Timo Sarlin syyksi, miksi yritys innostui solmimaan lisenssisopimuksen Flinkin kanssa.

Tuotekehitys liittyy Sarlinin mukaan valtioneuvoston vuonna 2004 voimaan tulleen ja vuonna 2011 muutetun hajajätevesiasetuksen velvoitteisiin kiinteistöjen omistajille. Kymmenientuhansien kiinteistöjen pitäisi saattaa jätevesien käsittelynsä kuntoon vuoteen 2016 mennessä.

– Puhdistusvaatimuksiin on monenlaisia vaihtoehtoja meidän ja kilpailijoidemme valikoimassa. On tärkeää, että kullekin kiinteistölle on juuri sen oloihin parhaiten soveltuva ratkaisu, sanoo Sarlin, joka pitää BioRamin vahvuutena sitä, että harmaata vettä ei suodateta perinteisellä maasuodatuksella.

Järjestelmässä korvataan suuri suodatin- ja moduulikenttä yhdellä säiliöllä sähköttömästi, toimintavarmasti ja helppohoitoisesti. Puhdistamot on lisäksi mahdollista tuottaa kilpailukykyiseen hintaan.

– Idea on siinä, että Flink keksi sijoittaa suodatuksen tapahtuvaksi säiliön sisällä. Näin maanrakennustyöt on helpompi suorittaa kuin perinteisessä maasuodattimessa eikä tarvitse rakentaa imeytyskenttiä. Menetelmä soveltuu erityisesti kohteisiin, joissa maanrakennus on kallioista tai muuten haasteellista.

Harmaavesien suodatin soveltuu kesämökkeihin ja omakotitaloihin.

Harmaavesien suodatin soveltuu kesämökkeihin ja omakotitaloihin.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?