Valtuusto muisti entisiä puheenjohtajiaan

Kunnanvaltuuston kokouksessa jaettiin tasavallan presidentin viime itsenäisyyspäivänä kunnan työntekijöille ja luottamushenkilöille myöntämät kunniamerkit. Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalin saivat Maija Nieminen (vas.), Hannele Lehikoinen ja Kirsti Ahlgren sekä Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalin kultaristein Tuija Seppänen, Vesa Papinsaari, Airi Kivelä ja Arto Herala. Kuva: Erkki Koivisto

Kunnanvaltuuston kokouksessa jaettiin tasavallan presidentin viime itsenäisyyspäivänä kunnan työntekijöille ja luottamushenkilöille myöntämät kunniamerkit. Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalin saivat Maija Nieminen (vas.), Hannele Lehikoinen ja Kirsti Ahlgren sekä Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalin kultaristein Tuija Seppänen, Vesa Papinsaari, Airi Kivelä ja Arto Herala. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän kunnanvaltuusto hyväksyi kunnan vuoden 2013 kaavoituskatsauksen, jossa on runsaat 20 eri puolilla kuntaa parhaillaan toteutuvaa tai lähiaikoina käynnistyvää kaavoitushanketta. Asiaa esitellyt kaavoituspäällikkö Ilari Rasimus totesi kunnan alueella olevan tulevien vuosien varalle huomattava reservi tonttimaata asuntotuotantoon. Väestönkasvun tuomat haasteet liittyvätkin hänen mukaansa palvelutuotannon tarjontaan. Kuntaa tarvitaan lisää koulu- ja päiväkotipalveluja.

Vain osa tonttivarannosta on Lempäälän kunnan omistuksessa.

– Lempäälän on voimakkaasti aktivoitava maanhankintapolitiikkaansa. Siten olisi saatavissa kasvu hallintaan niin, että se pysyisi sellaisissa rajoissa, jonka kunnan talous kestää. Maanhankintaan on kiinnitettävä huomiota, kun kunnan strategiaa valmistellaan, sanoi valtuutettu Kari Virtanen (sd.).

Lempäälän kunnan väkiluku kasvoi vuonna 2012 peräti 569 henkilöllä. Kunnanjohtaja Olli Viitasaari totesi tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden väestönkasvuksi yhteensä 50 henkilöä.

– Tuo tahti tekisi koko tämän vuoden väestönkasvuksi kaksisataa henkilöä. Se olisi hieno tulos.

Kaavoituskatsaus tulee Lempäälän kunnan internetsivuille kaikkien luettavaksi ja tulostettavaksi.

Ennen Lempäälän kunnanvaltuuston kokouksen varsinaista asioiden käsittelyä tummiin pukeutunut valtuusto vietti hiljaisen hetken tänä keväänä edesmenneiden entisten puheenjohtajien Veikko Kivelän (sd.) ja Sampsa Aaltion (kok.) muistolle. Veikko Kivelän tytär, valtuutettu Riikka Kivelä (sd.) kiitti valtuustoa muistamisesta.

Lisärahaa Kuljun
koulun vauriokorjauksiin

Ennen kokouksen asioiden käsittelyä Lempäälän kunnanvaltuusto vietti hiljaisen hetken entisten puheenjohtajiensa Sampsa Aaltion ja Veikko Kivelän muistolle. Kuva: Erkki Koivisto

Ennen kokouksen asioiden käsittelyä Lempäälän kunnanvaltuusto vietti hiljaisen hetken entisten puheenjohtajiensa Sampsa Aaltion ja Veikko Kivelän muistolle. Kuva: Erkki Koivisto

Kunnanvaltuuston kunnanhallitukselta tiedokseen saamassa kestävän kehityksen mittariraportissa vuodelta 2012 Mari Larikkaa (vihr.) huolestuttaa, että asukasta kohden laskettujen henkilöautojen määrä on Lempäälässä kasvussa.

– Julkisen liikenteen eteen on tehtävä kovasti töitä, sanoi Larikka toivoen lisäksi, että maanomistajat intoutuisivat perustamaan luonnonsuojelualueita omille mailleen.

Luonnonsuojelualueiden määrä on pysynyt kunnassa ennallaan eikä uusia alueita ole perustettu. Natura-alueita tai luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettuja kohteita ei ole tullut lisää. Luonnonsuojelun piirissä on Lempäälän pinta-alasta 1,1 prosenttia.

Mikko Kärki (kesk.) kaipasi mittariraporttiin mainintaa kunnassa uudestaan toimintansa käynnistäneestä kierrätyskeskuksesta. Maatalouden tarkastelua kestävän kehityksen raportissa hän piti ohuena.

– Elintarvikkeiden tuottaminen lähellä on kestävää kehitystä.

Lähiruuan käyttämisen nostaminen kunnan kestävän kehityksen uudeksi mittariksi on raportin työstäneen työryhmän puheenjohtajan Saana Raatikaisen (vihr.) mukaan hyvä ajatus.

Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti ja soraäänittä 267 000 euron lisämäärärahan Kuljun koulun kosteusvauriokorjauksiin. Valtuutettu Tauno Haapajoki (kd.) kysyi, olisiko kestävän kehityksen nimissä talonmiehet palautettava takaisiin kouluihin. Kunnan pitäisi hänen mukaansa myös tehdä sopimus puolueettoman rakennustyönvalvojan kanssa siten, että hän on rakennuskohteessa paikan päällä hankkeen alusta loppuun.

– Säilyisi kontrolli. Lähes jokaisessa kunnan rakennusprojektissa on tarvittu kunnan rahaa korjaamiseen. Kuljun koulun katon kosteusongelmat alkoivat heti ensimmäisenä talvena, sanoi Haapajoki mainiten myös Lukion kosteusvauriokorjaukset ja Kuokkalankulman päiväkodin pihaongelmat.

Jos yksikin rakennevirhe saadaan ehkäistyä, valvontaan käytetyt varat olisivat hänen mukaansa reilusti vähäisemmät kuin virheestä aiheutuvan remontin kulut.

– Terveyskeskuksen työmaalta kuuluu jo, että seiniin on jäänyt kosteita eristeitä.

Henkilövalintoja

 

Lempäälän kunnanvaltuusto myönsi eron Kirsi Kalliolle (peruss.) sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenyydestä tämän pyynnöstä ja valitsi Eija Hämäläisen (peruss.) jäseneksi lautakuntaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Kunnanvaltuusto suostui myös Pertti Laineen (kok.) pyyntöön erota Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuuston jäsenyydestä ja valitsi vapautuvaan luottamustoimeen Lempäälän edustajaksi Juhani Ojalan (sd.) jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Valtuusto valitsi kiinteistötoimitusten uskotuiksi miehiksi toimikaudelle 2013­–16 Marko Tammisen (sd.), Juha Rajamäen (peruss.), Jorma Peltoniemen (kok.), Tuula Grönforsin (vihr.), Riitta Mäkisen (kesk.) ja Panu Pirhosen (kesk.).

Yksi kommentti

  1. PERTTI IIVONEN

    Pakko kai tähänkin on näkemyksensä tuoda. Haapajoen Tane on todella oikeilla linjoilla rakentamisen suhteen, mutta kuinka se käytännössä saadaan toimimaan. Onko se yksi kilpailutuksen lieveilmiöitä, että rakennetaan satasella ja korjataan tonnilla. Jokainen sen ymmärtää ettei se edullisin ratkaisu ole loppupeleissä läheskään aina se halvin vaihtoehto. Rakentamisen valvonta, vaikka se tehtäisiin kuinka hyvin, ei aina tietenkään tuo esille kaikkia mahdollisia ongelma kohtia. Mikäli jälkeenpäin tuleekin esiin että jokin vaihe olisi pitänyt ehdottomasti tehdä paremmin ja sitä kautta myös kalliimmalla tavalla….. Rakentaja on jo edellisten työmaiden myötä tehnyt ”hallitun konkurssin”, siinä meni takuu umpeen kerrasta.
    Eli pähkinänkuoressa, kyllä tällaisten isojen hankkeiden tilaajilla pitää olle käytönnön läheinen perstuntuma rakentajan luotettavuudesta ja valvojan tulee olla myös ”palkkansa arvoinen” ammattilainen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?