L-VS ehti ilmestyä 28 vuoden ajan kahdesti viikossa

Vaellus kohti keskellä viikkoa ilmestyvää lehteä

Ritva Mäkelä on löytänyt Lempäälän-Vesilahden Sanomien arkistosta vuodelta 1985 19. maaliskuuta ilmestyneen lehden numeron, jossa lukijoille kerrotaan lehden muuttuvan kaksipäiväiseksi. Kuva:  Erkki Ko

Ritva Mäkelä on löytänyt Lempäälän-Vesilahden Sanomien arkistosta vuodelta 1985 19. maaliskuuta ilmestyneen lehden numeron, jossa lukijoille kerrotaan lehden muuttuvan kaksipäiväiseksi. Kuva: Erkki Koivisto

 

Viime maanantaina ilmestynyt Lempäälän-Vesilahden Sanomat oli lajissaan viimeinen ja tämä nyt käsillä oleva lehti viimeinen L-VS:n torstain numero. Jatkossa eli 11. syyskuuta alkaen Lempäälän-Vesilahden Sanomat ilmestyy kerran viikossa keskiviikkoisin.

Vuonna 1973 lehteen harjoittelijaksi tullut ja vuosina 1976–94 sen päätoimittajana toiminut, myöhemmin kirjailijana kirjoitustöitä jatkanut Ritva Mäkelä muistaa hyvin ne ajat, jolloin siihen asti yksipäiväisenä ilmestynyt paikallislehti lisäsi ilmestymistään kahteen kertaan viikossa. Se tapahtui kevättalvella vuonna 1985 – ilmoittajien intressistä ja kauppiaiden suoranaisesta painostuksesta. Lehti piti saada kaksipäiväiseksi.

– Päivittäistavarakauppiaat ja muut ilmoittajat halusivat, että lehti ilmestyy tiheämmin ja että sykli olisi nopeampi.

– Ei sitä muutosta kovin pitkään valmisteltu. Saimme tiedon kaksipäiväiseksi muuttumisesta neljästoista maaliskuuta ja ensimmäinen maanantailehti ilmestyi saman kuun kahdeskymmenesviides päivä.

Kasvaneen lehden teon resursseja lisättiin palkkaamalla toimitukseen kolmas toimittaja. Paino- ja jakelukulut kasvoivat.

Lehden tilaajat saivat muutoksen yhteydessä bonusta. Kerran viikossa ilmestyvän lehden tilausmaksut oli tuolloin juuri laskutettu, ja tilaajat saivatkin jatkossa viikossa kaksi lehden numeroa.

– Voisi kuvitella, että siihen aikaan oli trendinomaisesti ilmassa painetta muutenkin saada kerran viikossa ilmestyviä paikallislehtiä ilmestymään tiheämmin, Mäkelä arvelee.

Kerran viikossa ilmestynyt lehti oli Mäkelän muistin mukaan yleensä 16-sivuinen ja välillä suurempikin. Kaksipäiväiseksi siirtyminen aiheutti sen, että maanantain numero jäi kooltaan aikapulan takia pitkään usein vain 8-sivuiseksi.

Maanantain lehti tehtiin kiireellä

1980-luvulla lehteä ei taitettu itse toimituksessa, vaan se hahmoteltiin ohjeelliseksi skeemaksi ja aineisto lähetettiin jatkotyöstöön kirjapainoon.

– Heti kun torstain lehti ilmestyi, piti vielä samana päivänä lähettää linja-autolla Kangasalle kirjapainoon seuraavan maanantain lehden aineisto. Kun olin vielä ollut keskiviikon valvomassa torstain lehden taittoa, jäi juttujen kirjoittamisesta osaltani tuo keskiviikkopäivä pois.

– Jos olisin ollut kirjapainossa vielä valvomassa maanantainkin lehden taittoa, olisin ollut juttujen teosta sivussa perjantaitkin.

Mäkelä muistelee, että aluksi haastateltavat eivät halunneet, että heistä kertova juttu ilmestyisi ”pikkusurkeassa” maanantaipäivän lehdessä. Osa ilmoittajistakaan ei pitänyt maanantain numeroa ”oikeana” lehtenä ja väitti päätoimittajalle, etteivät ihmiset lue siitä ilmoituksia.

Aikaisemminkin lehden ilmestymisaikataulu on kokenut muutoksia. Nyt jo 83:een vuosikertaansa ehtinyt lehti ilmestyi aivan alkuunsa lauantaisin ja sen jälkeen pitkään perjantaisin. 1960-luvun puolivälistä lehti alkoi ilmestyä torstaisin.

– Lehti on pikku hiljaa hilautunut ilmestymään keskemmällä viikkoa, on Ritva Mäkelä huomannut.

Vuoden 1975 vaihtuessa vuodeksi 1976 Nokiaan liittynyt Tottijärvi lakkasi olemasta itsenäinen kunta. Samassa yhteydessä siihenastisen Vesilahden, Lempäälän ja Tottijärven puolueettoman uutis- ja ilmoituslehden nimi Lempäälän-Vesilahden-Tottijärven Sanomat muuttui Vesilahden ja Lempäälän paikallislehti Lempäälän-Vesilahden Sanomiksi.

Vaikka kaikki eivät aikoinaan ainakaan aluksi pitäneet paikallislehden muuttumista kaksipäiväiseksi, ei Mäkelä osaa arvioida, miten nykylukijat suhtautuvat päinvastaisen muutokseen. L-VS on myös verkkopalvelua, nettiä ja mobiilia.

– Toimintaympäristö on nykyään niin kovin erilainen. Kerran viikossa ilmestyvä paperilehti reagoi hitaalla tempolla tapahtumiin, mutta esimerkiksi juuri äsken luin kotikoneeltani facebookista L-VS:n netissä vasta julkaiseman Pro Onkemäki -uutisen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?