Veroprosentti nousi, Kokoomukselta ja Keskustalta ponsi

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kristian Lella esitti ponnen, jonka sisältönä oli lisäsäästöjen saaminen välittömillä yt-neuvotteluilla kunnassa.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kristian Lella esitti ponnen, jonka sisältönä oli lisäsäästöjen saaminen välittömillä yt-neuvotteluilla kunnassa.

Vesilahden kunnanvaltuusto keskusteli maanantain kokouksessaan vilkkaasti ehdotetusta kunnan veroprosentin nostamisesta. Ari Marttila (kesk.) ehdotti korotuksen jättämistä pöydälle, kunnes valtuusto pääsee tutustumaan ensi vuoden budjettiin. Ehdotus ei saanut kannatusta.

Silja Titovin (sit.) mukaan säästöistä on menossa parhaillaan paljon erilaisia selvityksiä ja prosentin korotus kuulostaa kovalta. Hän oli huolissaan myös sen imagollisesta vaikutuksesta. Titov ehdotti veronkorotusta vain puolella prosentilla aiotun prosentin sijaan. Ehdotus eteni äänestykseen, mutta kunnanvaltuusto päätti äänin 2o – 6 nostaa veroa suunnitellun prosenttiyksikön verran. Lisäksi annettiin yksi tyhjä ääni.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Kristian Lella ja Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Pertti Uusi-Erkkilä esittivät valtuustolle ryhmiensä puolesta ponnen, eli toimintaohjeen sisältävän julkilausuman.

– Kunnan vaikean taloudellisen tilanteen helpottamiseksi ja jo aiemmin päätettyjen talouden tervehdyttämistoimien sekä tuloveroprosentin korottamisen lisäksi Vesilahden kunnassa on viivytyksettä aloitettava koko henkilöstön kanssa yhteistoimintaneuvottelut. Neuvotteluissa etsitään työtehtävien arvioinnin, toimintatapojen ja rakenteiden yksinkertaistamisen, toiminnan tehostamisen, sekä henkilöstökulujen supistamisen tuomia yhteisvaikutukseltaan merkittäviä säästöjä. Kaiken kaikkiaan on löydettävä 500.000 euron säästöt vuoden 2014 talousarvioon.

Lellan mukaan vaikeita päätöksiä on tehtävä, vaikka ne eivät mukavilta tuntuisikaan.

– Vastuunpakoilu ei ole vaihtoehto, hän lisää.

Ehdotetut yt-neuvottelut saivat valtuustolta kannatusta, mutta varauksella. Sitoutumattomien, Perussuomalaisten ja Sosiaalidemokraattien ryhmänjohtajat Rauno Hanhela, Ari Perämaa ja Erkki Tarvainen eivät halunneet määritellä tarkkaa euromäärää säästöille.

 

Kunnanhallituksen ehdotusta kunnallisveron nostamisesta prosentilla kannattivat jaa-äänen antajat, Silja Titovin ehdotusta 0,5 prosentin korostuksesta ehdottivat ei-äänen antajat.

Jaa

Alakoski Virpi, kesk.

Ala-Orvola Markku, kok.

Allén Mika, kok.

Arvela Ari, kesk.

Eskola Aapeli, kesk.

Halme Esko, kok.

Kurki Leena, kok.

Lehtimäki Armi, kesk.

Jutila Tiina, kok.

Lella Kristian, kok.

Lounasranta Marko, sdp

Lumia Mevi, kok.

Marttila Raija, kesk.

Mäkinen Airi, sdp

Paavilainen Anna, kesk.

Penttilä Harri, kesk

Perämaa Ari, ps.

Tapanainen Harri, kok.

Tarvainen Erkki, sdp

Uusi-Erkkilä Pertti, kesk.

 

Ei

Amee Miia, ps.

Hanhela Rauno, sit.

Marttila Ari, kesk.

Pennanen Eija, sit.

Titov Silja, sit.

Lepola Minna, sit.

 

Tyhjä

Ranta Mauri kesk. (sit.)

 

 

Yksi kommentti

  1. Mauri RAnta

    Totean, että nyt on VEsilahden kunnanhallituksella näytön paikka, kun panee valtuuston ponnen, yt-menettelystä toimeksi,
    ja tekee suunnitelman henkilöstökulujen karsimiseksi. Kaikki valtuutetut olivat tämän ajatuksen takana. Kyllä ponsi oli kaikkien ponsi.
    MAuri RAnta, valt.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?