Hidaste ja mittauslaite

Kirjoittaja otti kuvan nopeuden mittalaitteesta auton tuulilasin läpi. Kuva: Riitta Halme
Kirjoittaja otti kuvan Nurmella olevasta nopeuden mittalaitteesta auton tuulilasin läpi. Kuva: Riitta Halme

Liikenneturvallisuuden nimissä asennellaan teillemme kaikenlaisia vempeleitä, kuoppia ja kumpuja hillitsemään kiihkeimpiä kaasujalkoja. Joskus, aika useinkin, hyvä tarkoitus ylittää terveen järjen rajat.

Aika järjetön on kuvan ajonopeuden mittaamisen näyttävä laite Pirkkalantien varressa, Nurmen koulun vieressä. Ajonopeuden mittauslaite on ihan kunnossa ja näyttää nopeudeksi 6 km/h johtuen siitä, että kuvaan laitetta näkemättä tietä, jolloin oli pakko ajaa varovaisemmin kuin yleensä. Mutta ennen kaikkea siitä, että laitteen kohdalla on tiellä ajohidaste, jonka ylittäminen yli 30 km/h tuntinopeudella tietää asiaa korjaamolle jousia uusimaan. Kokemusta on. Joten laite ei varmasti toimi tällä kohdalla sillä periaatteella kuin sen on tarkoitus. Kaikki autoilijat hiljentävät tällä kohtaa etukäteen varoittavasta ajohidasteliikennemerkistä johtuen ja painavat kaasun pohjaan taas hidasteen jälkeen, tietysti.

Olen korkeimmillaan saanut mittariin lukemat 32 km/h, kun oikein riskeerasin. Sallittu korkein ajonopeus kohdalla on 50 km tunnissa. Mitähän autoilija tekee tiedolla, kuinka lujaa uskaltaa tiessä olevan pompun ylittää?

 

Riitta Halme

Kommentointi on suljettu.