Maarianmäkeen haudatut

Sunnuntaina 6. heinäkuuta pidetyssä Vesilahden seudun sukututkimusseuran (VSSTS) tilaisuudessa ”Sukututkimusseminaari Juuret Vesilahdessa” FT Tuomas Hoppu kertoi havainnollisesti ja perusteellisesti aiheesta ”Sisällissodan henkilölähteet”. Lopuksi yleisö sai esittää kysymyksiä. Näistä eräs koski Narvan Maarianmäkeen haudattujen punaisten nimiä.

Tamperelainen sosialidemokraattinen Kansan Lehti kirjoitti 7.9.1943 otsikolla ”V. 1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudat siunattiin viime sunnuntaina Vesilahdella” muun muassa seuraavaa: ”… toimitettiin v. 1918 jälkiselvittelyissä surmansa saaneiden Frans Haapasen, Unto Rintalan ja Jalmari Tonnin[!] ruumiinsiunaus… väkeä, arviolta n. 350 henkeä. Siunauksen toimitti kirkkoherra K. Kahiluoto, joka muotokauniissa puheessaan luonnehti… Levottomina aikoina tehdään harkitsemattomia tekoja…S iunauksen jälkeen hautakumpu peittyi kukkasista…”

Jatkosodan aikainen hanke punaisten hautapaikkojen kirkollisesta siunaamisesta oli julkinen ja maanlaajuinen. Kansan Lehti näkyy olleen Valtiollisen poliisin tarkkailussa, sillä mainittu artikkeli oli saksittu leikekokoelmaan, joka nyt löytyy Valpon arkiston kansiosta.

Tuosta sunnuntaina 5.9.1943 kello 14 alkaneesta tilaisuudesta kertoi myös Lempäälän-Vesilahden Sanomat torstaina 16.9.1943 otsikolla ”Surujuhla Vesilahdella” suunnilleen samansisältöisesti ja -henkisesti. Artikkelissa mainitaan kyseessä olleen ”nk. Maarianmäkeen” haudattujen ”vuoden 1918 sodan kolmen vainajan ruumiinsiunaus” ilman haudattujen nimiä.

Suomen sotasurmat 1914–1922 -projektin (SSSP) nimitietokannasta löytyvät henkilöt Haapanen, Frans Kasper Juhonpoika, torppari (suutari), s. 13.4.1886, k. 8.5.1918, Rintala, Sulo Nikolai Erlandinpoika, muurari, s. 31.12.1888, k. 10.5.1918 ja Tanni, Juha Jalmar Adolfinpoika, tilallinen, s. 20.11.1884, k. 8.5.1918.

SSSP:n tietokannassa Haapanen esiintyy myös nimellä Niemenpää ja Tanni nimellä Väinölä, kuten Tauno Tukkinen huomauttaa (Vesilahden punaisten henkilötappiot 1918, 2007). Lienevät olleen talonnimiä.

Nuo saattaisivat olla kyseiset henkilöt. Surmapäivä olisi todennäköisesti 8. toukokuuta, vaikka Rintalan kuolinajaksi onkin merkitty 10. toukokuuta. Noissa oloissa kirkonkirjoihinkaan ei aina tullut tarkasti oikeat tiedot.

 

Sakari Komu

historianharrastaja,

VSSTS:n hallituksen jäsen

Kommentointi on suljettu.