Maarianmäkeen haudatut

Sunnuntaina 6. heinäkuuta pidetyssä Vesilahden seudun sukututkimusseuran (VSSTS) tilaisuudessa ”Sukututkimusseminaari Juuret Vesilahdessa” FT Tuomas Hoppu kertoi havainnollisesti ja perusteellisesti aiheesta ”Sisällissodan henkilölähteet”. Lopuksi yleisö sai esittää kysymyksiä. Näistä eräs koski Narvan Maarianmäkeen haudattujen punaisten nimiä.

Tamperelainen sosialidemokraattinen Kansan Lehti kirjoitti 7.9.1943 otsikolla ”V. 1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudat siunattiin viime sunnuntaina Vesilahdella” muun muassa seuraavaa: ”… toimitettiin v. 1918 jälkiselvittelyissä surmansa saaneiden Frans Haapasen, Unto Rintalan ja Jalmari Tonnin[!] ruumiinsiunaus… väkeä, arviolta n. 350 henkeä. Siunauksen toimitti kirkkoherra K. Kahiluoto, joka muotokauniissa puheessaan luonnehti… Levottomina aikoina tehdään harkitsemattomia tekoja…S iunauksen jälkeen hautakumpu peittyi kukkasista…”

Jatkosodan aikainen hanke punaisten hautapaikkojen kirkollisesta siunaamisesta oli julkinen ja maanlaajuinen. Kansan Lehti näkyy olleen Valtiollisen poliisin tarkkailussa, sillä mainittu artikkeli oli saksittu leikekokoelmaan, joka nyt löytyy Valpon arkiston kansiosta.

Tuosta sunnuntaina 5.9.1943 kello 14 alkaneesta tilaisuudesta kertoi myös Lempäälän-Vesilahden Sanomat torstaina 16.9.1943 otsikolla ”Surujuhla Vesilahdella” suunnilleen samansisältöisesti ja -henkisesti. Artikkelissa mainitaan kyseessä olleen ”nk. Maarianmäkeen” haudattujen ”vuoden 1918 sodan kolmen vainajan ruumiinsiunaus” ilman haudattujen nimiä.

Suomen sotasurmat 1914–1922 -projektin (SSSP) nimitietokannasta löytyvät henkilöt Haapanen, Frans Kasper Juhonpoika, torppari (suutari), s. 13.4.1886, k. 8.5.1918, Rintala, Sulo Nikolai Erlandinpoika, muurari, s. 31.12.1888, k. 10.5.1918 ja Tanni, Juha Jalmar Adolfinpoika, tilallinen, s. 20.11.1884, k. 8.5.1918.

SSSP:n tietokannassa Haapanen esiintyy myös nimellä Niemenpää ja Tanni nimellä Väinölä, kuten Tauno Tukkinen huomauttaa (Vesilahden punaisten henkilötappiot 1918, 2007). Lienevät olleen talonnimiä.

Nuo saattaisivat olla kyseiset henkilöt. Surmapäivä olisi todennäköisesti 8. toukokuuta, vaikka Rintalan kuolinajaksi onkin merkitty 10. toukokuuta. Noissa oloissa kirkonkirjoihinkaan ei aina tullut tarkasti oikeat tiedot.

 

Sakari Komu

historianharrastaja,

VSSTS:n hallituksen jäsen

Kommentit (4)

  • leila lähteenmäki-myllynpää

   Haluaisin tietoja Maarianmäkeen haudatuista punaisista 1918.Sukutaulua tehdessäni tein surullisen havainnon: isäni äidin äidin veljen poika ja tyttärensä mies on ammuttu Vesilahdella 13.5.1918.He ovat Arvo Mäkelä s.1893 ja Viktor Taipale s.1895.Jos eivät ole tänne haudattu,niin onko tietoa minne.Kiitos tiedoista etukäteen!Leila Lähteenmäki-Myllynpää

 1. Sakari Komu

  Maarianmäkeen tuskin on haudattu muita henkilöitä kuin nuo em. kolme. Muualle Vesilahteen (ei kirkkomaalle) toki kymmeniä.

  Toijalan sotavankileirin kirjanpidon mukaan 12.5.1918 on ”Luovutettu sotilaille” eli ammuttu 26 vankia, joista Vesilahdesta oli 16. Listalla ovat myös Mäkelä Arvo Jalmari ja Taipale Vihtori.

  Suomen sotasurmat 1914-1922 -tietokanta kertoo:
  Mäkelä Arvo Jalmar Kaarlenpoika Lohkotilallisen poika s. 8.6.1893 k. 12.5.1918 Akaa, Ammuttu
  Taipale Viktor Anselm Työmies s. 5.5.1895 k. 12.5.1918 Akaa, Ammuttu

  Ammutut haudattiin lähistölle joukkohautaan (ei kirkkomaalle).

 2. Jorma Tanni.(Juha Tannin pojan poika)

  Maarianmäkeen on haudattu 4 henkilöä.Juha Jalmari Tanni. Fras Haapanen.
  Sulo Rintala. Lisäksi yksi tuntematon joka oli jättäytynyt perääntyvien punaisten
  joukosta. Isäni kertoman mukaan samaan hautaan oli heitetty tienvarteen jäänyt
  kuolleen vasikan ruho.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?