”Arjen valinnoilla voi auttaa kehitysmaiden ihmisiä”

Ville Hämäläinen, Saana Raatikainen ja projektikoordinaattori Enni Leppälä Reilun kaupan edistämishankkeesta myivät Olkkarissa muun muassa leivoksia.
Ville Hämäläinen, Saana Raatikainen ja projektikoordinaattori Enni Leppälä Reilun kaupan edistämishankkeesta myivät Olkkarissa muun muassa leivoksia.

Pienillä arjen valinnoilla voi vaikuttaa siihen, että työntekijät kehitysmaissa saavat oikeudenmukaisen palkan työstään. Tästä muistutettiin Reilussa kahvilassa sunnuntaina 17. elokuuta.

Lempäälän seurakunnan kahvila Olkkarissa tarjoiltiin eettisesti tuotettujen herkkujen lisäksi myös tietoa eettisestä kuluttamisesta. Ympäristökoordinaattorina Tampereen yliopistossa työskentelevä Saana Raatikainen kertoo, että asia on hänen sydäntään lähellä, joten hän halusi tarjota Reilun kaupan tuotteita kansallisena ravintolapäivänä. Kuka tahansa voi perustaa kahvilan tai ravintolan jo perinteeksi muodostuneena ravintolapäivänä.

Reilun kaupan tuotteita on Suomessa lähes 1 800 tuotteen valikoima kosmetiikasta ja tekstiileistä erilaisiin elintarvikkeisiin.

– Reilu kauppa on perustettu edistämään kehitysmaiden työntekijöiden oloja. Mukana on isojakin tiloja mutta enimmäkseen pienviljelijöitä ja heidän muodostamiaan osuuskuntia. Reilussa kaupassa tuotteille on aina takuuhinta, ja lisäksi viljelijöille maksetaan Reilun kaupan lisää, Raatikainen selittää.

Reilun kaupan tuotteita tehtäessä ei käytetä lapsityövoimaa, ja tuotannossa otetaan huomioon myös ympäristöseikat.

– Olen tavannut työni kautta näitä viljelijöitä ja he ovat kertoneet, kuinka konkreettisesti järjestelmä on parantanut heidän elämäänsä. Esimerkiksi malawilaiset sokerinviljelijät saivat Reilun kaupan lisällä hankittua itselleen kaivon, eikä vettä tarvitse enää hakea joesta, joka kuhisee krokotiileja. Aikaisemmin krokotiilit veivät vedenhakijoita.

Yrityksille valttikortti?

Saana Raatikainen korostaa sitä, kuinka Suomessa ajatellaan, että työstä pitää maksaa asianmukainen palkka. Saman pitäisi koskea myös kehitysmaita.

– En kehota pelastamaan maailmaa ostamalla, mutta tuotteita ostaessa voi tehdä valintoja, jotka vaikuttavat kehitysmaiden ihmisten elämään. Reilun kaupan tuotteet ovat sellaisia, että niistä ei yleensä ole kotimaista tuotantoa. Ei siis tule ristiriitaa siitä, pitäisikö suosia kotimaista.

Raatikaisen mukaan paikallisissa kaupoissa on jo hyvin Reilun kaupan tuotteita. Hän herättelee kuntalaisia aktivoitumaan niiden suosimisessa.

– Esimerkiksi Reilun kahvin ja tavallisen kahvin välinen hintaero on nykyään pieni. Kahvilat myyvät kahvia kuppihinnalla, joten kahvipaketin hinnan osuus kuluista on mitätön, Raatikainen haastaa yrittäjiä suosimaan eettisesti valmistettuja tuotteita.

Kahvilaan poikkesi ylöjärveläinen Saara Heinonen. Reilun kaupan tuotteet ovat hänelle tuttuja.

– Pyrin suosimaan niitä. Pienilläkin valinnoilla voi auttaa, eikä asiaa pidä vähätellä, hän pohtii.

Myös Minna Pätäri kertoo suosivansa eettisiä tuotteita.

– Jotkin yritykset tukevat esimerkiksi urheilutoimintaa, niin samaan tapaanhan yritys voisi profiloitua sillä, että se käyttää Reilun kaupan tuotteita, hän vinkkaa.

Kommentointi on suljettu.