Hyväntekeväisyyteen lahjoitetaan kelvotonta tavaraa

Huonokuntoiset, likaiset ja ruttuiset vaatteet ja rikkinäiset tavarat tuottavat hyväntekeväisyysjärjestöille päänvaivaa. Keräyksissä tulee paljon surkeassa kunnossa olevaa vaatetta ja tavaraa, jotka joutavat suoraan sekajätteenä kaatopaikalle.

Yhdelle pienimmistä ry:ssä vapaaehtoisena toimiva Kaija-Liisa Toivonen toivoo, että vaatteet olisivat paitsi hyväkuntoisia myös siististi viikattuja. Kuva: Katariina Rannaste
Yhdelle pienimmistä ry:ssä vapaaehtoisena toimiva Kaija-Liisa Toivonen toivoo, että vaatteet olisivat paitsi hyväkuntoisia myös siististi viikattuja. Kuva: Katariina Rannaste

Tähän ongelmaan on törmännyt Ukrainan kriisialueille vaatelahjoitusta lähettävässä Yhdelle Pienimmistä ry:ssä toimiva Kaija-Liisa Toivonen. Lahjoituksena on tullut huonokuntoisia vaatteita ja kenkiä.

– Kengistä saattaa puuttua toinen pari ja laukkujen taskuista löytyä henkilökohtaista kirjanpitoa. Sekin on harmillista, että lahjoitustavara on runtattu jätesäkkeihin, Toivonen kuvaa.

– Vaatteiden tulisi olla siististi viikattuja, sillä ruttaisten vaatteiden käsittely teettää vapaaehtoisille käsittelijöille ylimääräistä työtä. Tarvittaessa pesemme ja silitämme vaatteet, sitten vasta lajittelemme ja pussitamme ne.

Epämääräisiä nyyttejä ja nyssyköitä ei tullauksen vuoksikaan voida lähettää matkaan.

– Jos idän tulli on hankalalla päällä, se voi vaatia 900 kilon suuruisen lähetyksen tutkimista. Jos tavara on lajittelematonta ja huonokuntoista, tulli voi lähettää kaiken takaisin.

– Viikkaamme ehjät ja puhtaat vaatteet nätisti jämäkkään ja läpinäkyvään muovipussiin, joka teipataan kiinni. Mukaan laitetaan yhdistyksen leima.

– Laitan usein pakettiin mukaan postikortin tai valokuvan Suomesta. Kun tavara on kunnollista, ulkomaillakin kehtaa mainostaa, että tämä lahja tulee Suomesta.

Toivonen toimii noin 50-jäsenisessä Yhdelle Pienimmistä ry:ssä, joka lähettää materiaaliapua eri avustuskohteisiin. Parhaillaan yhdistys on lähettämässä Suomen Punaisen Ristin kanssa vaatelähetystä Ukrainaan. Huhtikuun lopussa tavaraa lähtee yhdistyksen tuttuun avustuskohteeseen Valko-Venäjälle.