Paras tuominen on tarpeellinen tuliainen, josta tulijan vaivannäkökin pilkistää. Pakkaa tuliaiskoriin itse tehtyjä herkkuja. Tarjoa ne vaikka kirppikseltä löydetyistä astioista tai kietaise lämpimäinen pellavapyyhkeeseen.

Tuliaisiksi kesämakuja ja kierrätyskivaa

Mustikka on kypsymässä. Mustikka-marenkipiirakka kestää kuljetuksen läpi kuoppaisenkin mökkitien. Vie se isäntäväelle kauniilla lautasella. Kuva: Katariina Rannaste

Mustikka on kypsymässä. Mustikka-marenkipiirakka kestää kuljetuksen läpi kuoppaisenkin mökkitien. Vie se isäntäväelle kauniilla lautasella. Kuva: Katariina Rannaste

Mustikkamarenkipiiras

1 muna
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
0,5 dl sulatettua margariinia tai voita
1 dl piimää

Päälle:
1 valkuainen
0,5-1 dl sokeria
n. 3 dl pakastettuja mustikoita

Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, rasvasula ja piimä. Sekoita vain sen verran, että aineet sekoittuvat. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen.
Sekoita valkuaisvaahdon joukkoon jäiset marjat. Lusikoi seos taikinan päälle ja levitä pinnalle.
Paista piirakka 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.

Itse leivotun saaristolaisleivän voi viedä kirppikseltä löydettyyn, 90-asteessa pestyyn ja mankeloituun pellavaliinaan kietaistuna. Saaristolaisleipä säilyy kuivumatta useamman päivän, jos sitä sattuisi jäämään. Kuva: Katariina Rannaste

Itse leivotun saaristolaisleivän voi viedä kirppikseltä löydettyyn, 90-asteessa pestyyn ja mankeloituun pellavaliinaan kietaistuna. Saaristolaisleipä säilyy kuivumatta useamman päivän, jos sitä sattuisi jäämään. Kuva: Katariina Rannaste

Saaristolaisleipä (2 kpl)

1 l piimää
50-100 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl vehnänleseitä
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
noin 1 l karkeita vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Taikinaa ei vaivata ja sen tulee jäädä melko löysäksi.
Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan.
Anna leipien kohota noin kaksi tuntia.
Paista kohonneita leipiä noin 2 1/2 tuntia ensin 170 asteessa ja kun leipien pinta on alkanut tummua, alenna lämpötilaa 160 asteeseen. Voit samalla peittää leivät kevyesti foliolla.

Mansikat ovat parhaimmillaan. Omatekoinen mansikkahillo lasipurkissa ilahduttaa isäntäväkeä. Kuva: Katariina Rannaste

Mansikat ovat parhaimmillaan. Omatekoinen mansikkahillo lasipurkissa ilahduttaa isäntäväkeä. Kuva: Katariina Rannaste

Mansikkahillo

1 kg (n. 2 l) mansikoita
500 g hillosokeria
½ dl vettä
(mausta halutessasi esim. appelsiininkuorella)

Mittaa puhdistetut marjat ja vesi kattilaan ja kuumenna hitaasti.
Lisää hillosokeri vähitellen kevyesti sekoittaen.
Keitä hilloa noin 10 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta.
Anna hillon jäähtyä 20–30 minuuttia kattilassa. Tölkitä nopeasti.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?