Vuoden Yrittäjä -palkituille Sirkku ja Olli Pelkoselle uusiutumiskyky on kaiken A ja O

Aitoleipä lähti pienestä liikkeelle

Sirkku ja Olli Pelkonen pokkasivat Vuoden Yrittäjä -tunnustuksen. Ideaparkin Aitoleipä on toiminnan kivijalka, ja se saa jo tämän vuoden puolella uutta ilmettä. Kuva: Katariina Rannaste

Sirkku ja Olli Pelkonen pokkasivat Vuoden Yrittäjä -tunnustuksen. Ideaparkin Aitoleipä on toiminnan kivijalka, ja se saa uutta ilmettä ensi vuoden aikana. – Meillä on paljon hyviä tyyppejä töissä ja hyvä yhteishenki. Uskomme, että se välittyy myös asiakkaille, Sirkku Pelkonen sanoo. Kuva: Katariina Rannaste

Aluksi kahville mahtui istumaan vain viisitoista henkeä. Aitoleipä aloitti vuonna 2006 Ideaparkissa vaatimattomasti, maaperää tunnustellen. Ilmeisen muhevaa se oli, sillä nyt Ideaparkissa asiakaspaikkoja on 60, liikevaihto nelinkertaistunut ja toimipisteitä on sittemmin avattu kolme lisää.

– Ideaparkin kahvila on toimintamme kivijalka. Se on ylivoimaisesti suurin noin 10 000 kuukausittaisella asiakkaallaan, toimitusjohtaja Olli Pelkonen kertoo.

Sisaruksen Ideaparkin Aitoleipä sai vuonna 2011, kun Tampereen Tammelaan avattiin toinen kahvila. Syyskuussa 2014 avattiin Tesoman UPM Raflatacin yhteyteen henkilöstöravintola ja viimeisin tulokas on tämän vuoden kesäkuussa Tampereen Keskustorin kupeeseen avattu Café Aitoleipä.

– Café Aitoleipä edustaa uutta suuntaa. Siellä saa muun muassa konditoriatuotteita ja tanskalaisia voileipiä. Se on näyttävällä paikalla Palanderin vanhassa talossa. Kaari-ikkunat ja taustalla soiva klassinen musiikki sopivat hyvin yhteen, osakas Sirkku Pelkonen toteaa.

– Sitä kahvilaa laajennetaan vuodenvaihteen jälkeen niin, että näkymä avautuu Hämeenkadulle ja Keskustorille. Sen jälkeen Ideaparkin Aitoleivälle tehdään kasvojenkohotus, kun pintoja ja linjastoa uusitaan.

Yrittäjäpariskunta Sirkku ja Olli Pelkoselle myönnettiin lauantaina 7. marraskuuta Lempäälän yrittäjäyhdistyksen Vuoden Yrittäjä -tunnustus.

Vakaalla tarkoituksella laajentaen

Pelkoset ovat tehneet investointeja ja ottaneet välillä riskejäkin. Nykyisessä taloustilanteessa harva yrittäjä investoi, ja lopetuslappuja joudutaan jopa laittamaan luukuille.

– Kahvila-ala on yleisesti parin prosentin laskussa. Meillä on ollut onneakin, kun olemme saaneet investointeihin rahoitusta, kaksikko arvioi.

Alalta ei muutenkaan kilpailua puutu ja kauppoihin viime vuosina tulleet paistopisteet ovat syöneet tulosta. Leivän myynnissä se on tuntunut, Olli Pelkonen myöntää.

– Aloittaessamme Ideaparkissa leipää myytiin moninkertaisia määriä nykyiseen verrattuna, mutta olemme paikanneet sitä muulla. Nyt ruoka, keitto ja salaatit vetävät.

– Omalla linjalla mennään. Meidät mielletään perinteisten leipomusten ja ruoan tarjoajaksi. Monista ihmisistä on tullut kahvilan viikoittaisia vieraita.

Uusia laajentumissuunnitelmia yrittäjäparilla ei tällä hetkellä ole, nyt keskitytään olemassa olevaan. Määrä ei ole itseisarvo, Sirkku Pelkonen muistuttaa.

Uutta on silti aina kehiteltävä ja vahvuuksia hiottava.

– Jos aikoo pärjätä, on mietittävä koko ajan uutta tai että mikä voisi toimia meillä. Uusiutumiskyky on yrittäjän tärkein ominaisuus, Olli Pelkonen sanoo.

Aitoleipä on firmana vielä nuori, toteavat Sirkku ja Olli Pelkonen. Kuva: Katariina Rannaste

– Aitoleipä on firmana vielä nuori, toteavat Sirkku ja Olli Pelkonen. Kuva: Katariina Rannaste

Työt liki ihmisiä

Yrittäminen on tunnetusti kokonaisvaltaista. Sirkku ja Olli Pelkonen myöntävät, että välillä joutuu tekemään ympäripyöreitä päiviä. Työpäivä alkaa aamuvarhaisella, kun leivät pitää toimittaa Ideaparkista Tammelaan ja sieltä puolestaan leivonnaiset Keskustorille.

– Olemme kahvilassa, tiskin takana aina kun mahdollista. Se on lempihommaani, koska  siinä näkee ihmisiä. Yksin jossain konttorissa pakertamaan minusta ei ole, Olli Pelkonen toteaa.

– Paperityöt hoidetaan iltaisin ja viikonloppuisin, hän lisää.

Välillä on toki hellitettäväkin, että jaksaa. Silloin Pelkoset lähtevät matkoille. Ulkomaan reissuja tulee tehtyä muutama vuodessa. Aivan toimettomina he eivät lomallaankaan ole, sillä paikallisista kahvilakulttuureista saa inspiraatiota.

– Kiertelemme kahviloita ja maistelemme tuotteita. Roomassa olemme käyneet useita kertoja ja sieltä uuteen kahvilaankin saatiin ideoita. Café Aitoleipään tulee italialaisilla resepteillä tehtyjä herkkuja puolen vuoden sisällä.

– Ei ole varaa jäädä laakereilleen lepäämään, emmekä sitä itsekään  halua.

– Tuntuu, että alussa vasta ollaan. Firmana olemme nuoria. Alta 10 vuotta olemme toimineet ja hommat alkavat vasta vakiintua.

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?