Menneet vuodet, entiset kujeet

Vuosi 1946: Lapin lapsia Lempäälään

perjantai 4.1.: ”Lapin lapsia on talven ajaksi ryhdytty siirtämään hävittämättömään Suomen osaan, ja nyt myös Lempäälään. Onko Lempäälässä koteja, joiden ovet avautuisivat näille vähäosaisille kansamme lapsille? Lapset ovat poikia ja tyttöjä 8-12-vuotiaita. Heidät lähetetään tänne perusteellisen puhdistuksen ja lääkärintarkastuksen jälkeen sekä puhtaissa ja ehjissä pukimissa”.

 

Vuosi 1952: Sotakorvausten loppukiri alkanut

perjantai 4.1.: ”Vuoden 1951 loppuun mennessä on toimitettu Neuvostoliittoon sotakorvaustavaraa yhteensä 216 miljoonan sotakorvausdollarin arvosta, joten jäljellä on vain 4,6 prosenttia urakasta. Tänä vuonan toimitettavasta tavarasta on mm. mainittava 65 kpl erilaisia aluksia sekä täydelliset koneet ja laitteet kahta puutalo- ja yhtä vaneritehdasta varten.”

 

Olympiasoihtu matkaa Torniosta Helsinkiin. Kuvatekstissä todetaan, että soihtuviestin reitistä Tornion ja Helsingin välillä ei järjestelytoimikunta ole vielä tehnyt lopullista päätöstä ja että sille on tehty kolme ehdotusta. Kuva: Katariina Rannaste
Olympiasoihtu oli matkaamassa Torniosta Helsinkiin. Kuvatekstissä todetaan, että soihtuviestin reitistä Tornion ja Helsingin välillä ei järjestelytoimikunta ole vielä tehnyt lopullista päätöstä, ja että sille on tehty kolme ehdotusta. Kuva: Katariina Rannaste

 

Vuosi 1961: Nuhteita uuden lomakkeen täytöstä

torstai 5.1.: ”Tämän vuoden tammikuulle tuli kansalaisten kiusaksi tavallista enemmän velvoitteita. Vero- ja henkikirjoitusilmoitusten lisäksi tuli täyttää myöskin väestönlaskentalomake.”, lehdessä kerrotaan. Poliisi jakoi nuhteita ihmisten tavasta täyttää väestönlaskentalomakkeita. Kaavakkeita kun oli täytetty virheellisesti tai puutteellisesti. ”Moni vesilahtelainen saa laiskanläksyä”, totesi väestönlaskentatoimikunnan puheenjohtaja Eino Tanni.

 

Vuosi 1978: Vanha asema purettaneen

torstai 5.1. Vuoden ensimmäisessä lehdessä arvellaan, että Lempäälän vanhan aseman kohtalo on ratkeamassa. Rautatiehallitus on ilmoittanut, ettei vanhan aseman saneeraaminen ja ylläpito ole mahdollista. Museoviraston mukaan vanha asemarakennus olisi säilytettävä.

Vuonna 1978 vaikutti siltä, että vanha asema puretaan. Toisin kävi. Kuva: Katariina Rannaste
Vuonna 1978 vaikutti siltä, että vanha asema puretaan. Toisin kävi. Kuva: Katariina Rannaste

 

Vuosi 1983: MPR-rokote on uusi juttu

torstai 6.1: Lehdessä kerrotaan uudesta MPR-rokotteesta, jota marraskuun alusta on myös Lempäälässä ja Vesilahdessa annettu lapsille. MPR on yhdistetty rokotus tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

”On kyselty, onko rokotus pakollinen. – Mikään rokotus ei kai pakollinen ole, mutta tarkoituksena on saada hävitetyksi nämä taudit maastamme ja siksi lapset kannattaa rokottaa, kertoo neuvolasta terveydenhoitaja Helena Salminen.”

Lapsia rokotetaan tänäkin päivänä MPR:llä ja sen ansiosta tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkotapaukset ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan.

 

Vuosi 1996: Juhlavuosi saatettiin alkuun

torstai 4.1. Vesilahden kunta täytti 650 vuotta vuonna 1996, ja kunta ja seurakunta otti merkkivuoden juhlavasti vastaan. Uudenvuoden aattona soihtukulkue kulki koulukeskukselta kirkolle. Varsinaisesti juhlavuosi 1996 otettiin vastaan Narvan Seurojentalolla tanssien, kunnanjohtaja Erkki Paloniemen puheen ja ilotulituksen merkeissä.

 

Vuosi 2002: Uusi valuutta sekoitti alennusmyynneissä

perjantai 4.1.: Euro otettiin Suomessa käyttöön käteisvaluuttana 1. tammikuuta 2002. Eurovaluuttaan siirtyminen työllisti paikallisia kauppoja ja sekoitti joulun jälkeisille alennusmyynneille tulleita ihmisiä.

 

Alennusmyynnit alkoivat ja lisäjännitystä toi uusi valuutta: hintalappu kertoi summan sekä euroissa että markoissa, mikä riitti sekoittamaan asiakkaiden ja myös henkilökunnan pään. Kuva: Katariina Rannaste
Alennusmyynnit alkoivat ja lisäjännitystä toi uusi valuutta: hintalappu kertoi summan sekä euroissa että markoissa, mikä riitti sekoittamaan asiakkaiden ja myös henkilökunnan pään. Kuva: Katariina Rannaste

 

Vuosi 2010: Lempäälässä järisi maa

torstai 7.1.: Vuoden ensimmäinen lehti kertoo maanjäristyksestä, jonka keskus oli Lempäälässä. Suomen seismografiasemat havaitsivat maanantaina 28. joulukuuta kello 19.28 maanjäristyksen, joka oli voimakkuudeltaan 1,2 richteriä. Noin kilometrin syvyydessä tapahtunut pieni järistys havaittiin yleisesti mm. Kuljua, Hakkaria, keskusta-aluetta, Nurmea ja Hauralaa myöten.