Anette Länsipuro, 15, puhuu eduskunnassa

Puheenvuoro ja suullinen kysymys ministereille. Hieman jännittää, Anette Länsipuro myöntää. Kuva: Katariina Rannaste

Puheenvuoro ja suullinen kysymys ministereille. Hieman jännittää, Anette Länsipuro myöntää. Kuva: Katariina Rannaste

Koulupäivä on perjantaina kolmelle täkäläiselle nuorelle hieman erilainen

Eduskunta kokoontuu perjantaina nuorten parlamentin täysistuntoon, jossa ministerit vastaavat nuorten esittämiin kysymyksiin.

199-jäseniseen nuorten parlamenttiin osallistuu edustajia myös Lempäälän Hakkarin ja Sääksjärven sekä Vesilahden yläkouluista.

Hakkarin koulun oppilas, 15-vuotias Anette Länsipuro pitää nuorten parlamentin ajankohtaiskeskustelussa Länsi-Suomen puheenvuoron ja esittää täysistunnossa suullisen kysymyksen.

Toinen oppilasedustaja täysistunnossa on Ella Virtanen ja toimittajaoppilaana on mukana Janika Paukkuri. Kolmikkoa pääkaupunkiin seuraa Hakkarin koulun historian ja yhteiskuntaopin lehtori Pate Nikulainen.

Tavoitteena on viedä viestiä nuorten hyvinvoinnista ja siihen liittyvistä tekijöistä.

– Aion puheessa tuoda esille muun muassa, mistä nuorten hyvinvointi koostuu, mikä sitä heikentää  ja miten sitä voi parantaa. Puhe saa kestää korkeintaan kolme minuuttia, Länsipuro kertoo.

– Nuorten hyvinvointiin vaikuttaa moni asia alkaen fyysisestä kunnosta ja elintasosta, mutta sitä heikentävät koulu-, työ- ja nettikiusaaminen, työttömyys sekä yhteiskunnan antamat ristiriitaiset kannustimet, hän mainitsee.

Puhettaan Anette Länsipuro on työstänyt maaliskuun lopulta asti. Maanantaina se oli sanamuotojen hiomista vaille valmis.

– Yöunia en ole puheen takia menettänyt, mutta hieman perjantai jo jännittää, hän myöntää.

Suullinen kysymys koskee pakolaiskriisiin liittyvää Schengenin sopimuksen raukeamista. Vaikea aihe aikuisellekin, muttei Länsipurolle niinkään, jota päivänpolitiikka kiinnostaa. Siitä todisteena yhteiskuntaopin numerokin on täysi kymppi.

Nuorten parlamentin täysistunto pidetään Sibelius-Akatemiassa Eduskuntatalon peruskorjauksen vuoksi ja se on katseltavissa suorana netissä osoitteessa: www.eduskunta.fi/FI/NuortenEduskunta

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?