Vimma päästä kylvö- ja istutustöihin on jo virinnyt. Mari Vuorisen intohimona ovat yrtit.
Kevätaurinko on herättänyt Mari Vuorisen sisäisen puutarhurin. Persiljan ja basilikan alkuja on jo ikkunalaudalla, vielä kun pääsisi iskemään istutuslapion multaan.
Lempäälän keskustassa asuva Vuorinen on tykästynyt etenkin yrtteihin, joita hän kasvattaa pienessä puutarhassaan pääasiassa kasvilavoissa, -laatikoissa ja ruukuissa.
– Muutamia kesäkukkiakin laitan, mutta ruukkuihin on viime vuosina päätynyt yhä enemmän yrttejä. Laatikoissa kasvatan hyötykasvejakin, kuten perunaa, kesäkurpitsaa, palsternakkaa ja punajuurta, hän mainitsee.
– Haen pihaani kauneutta yrteillä ja syötävillä kasveilla.
Yrtit Vuorinen kasvattaa itse tai ostaa puutarhalta valmiina.
– Perinteiset yrtit, kuten persiljat, lipstikat, ruohosipulit ja salaatit kasvatan yleensä itse. Erikoisemmat maustekasvit ostan valmiina ja laitan multaan.
Pienellä pihalla tila on hyödynnetty tarkkaan. Eri puolilla onkin kasvilavoja, laatikoita ja pieniä kasvihuoneita. Jopa emalikattiloissa ja sinkkiämpäreissä vihertää. Amppeleissa ja aidalla roikkuvissa kukkalaatikoissa kasvaa kesällä salaattia.
– Ei tarvitse olla maatilaa tai peltoa, jossa kasvattaa syötävänsä eivätkä kaikki kasvit edes isoa ruukkua. Esimerkiksi basilika ei tarvitse isoa ruukkua menestyäkseen, Mari Vuorinen huomauttaa.
– Kasvilavoissaa kasvattamisessa on se hyöty, ettei rikkaruohoja juurikaan tule. Pidän niiden helppoudesta. Ruukkuja voi esimerkiksi paahteisella säällä siirtää suojaan.
Yrttien kasvatus, pihatyöt ja ruoanlaitto ovat Marin ja hänen puolisonsa Markku Vuorisen yhteinen harrastus. Yrttejä kuivataan, pakastetaan ja käytetään ruoissa vuoden ympäri.
– Rakuuna, lipstikka, ruohosipuli, timjami, basilika ja salvia ovat meillä käytetyimpiä yrttejä. Uusiakin toisinaan kokeilen, mutta lemppareihin yleensä palataan, Mari toteaa.
Yrtit käyvät moneen. Vuorisilla niitä kuluu kesällä yleisimmin grilliruokien marinadiin, sillä kaupan valmiiksi maustetut lihat kierretään kaukaa. Salviakana ja rakuunamunakas ovat suosikkeja nekin.
– Nostan yrttiruukun usein ruokapöytään. Siitä vieraatkin voivat nipistellä annokseensa lisäaromia.
– Hyödynnämme yrttejä ruoaksi, mutta ovat ne myös ilo silmälle.
Mari Vuorisen onnistumisen avaimet
Perusmulta käy kyllä. Erikoishiekkaa tai -lannoitteita ei yrteille välttämättä tarvita.
Kunnon salaojitus. Ruukun pohjalle kunnolla kiviä ja hiekkaa.
Vettä. Hyvä kastelu on tärkeää, ettei yrtti pääse kuivumaan, mutta vedellä ei kannata lotratakaan.
Valoa. Malta yrttien istutuksessa vielä hetki, sillä ne tarvitsevat valoa ja lämpöä.
Kysy neuvoa. Puutarhoilta voi kysyä neuvoa tai niksejä hakea netistä.
Kokeile rohkeasti. Yrtit eivät ole kalliita. Jos huomaa, ettei jokin yrtti menesty, kokeile toista.