Tapolan talo sai vuosi sitten uudeksi asukkaakseen Vesilahden Taitokeskuksen ja sen kauniit käsityöt. Toiminta on lähtenyt rivakasti käyntiin ja kangaspuut ovat jyskyttäneet ahkerasti. Kesän ajaksi Taitokeskuksen vastaava neuvoja Eeva Nytorp on koonnut ihailtavaksi kastemekkojen näyttelyn.
Kastemekkoja on useilta eri vuosikymmeniltä ja vanhimmat ovat sota-ajalta. Tarinoita mekkojen takana on yhtä monta kuin mekkoja. Toisissa on kastettu reilusti yli kymmenen lasta, toisissa vähemmän. Kaikki kuitenkin kulkevat suvussa.
Vuosikymmenten trendit näkyvät kastemekoissa selvästi. Rimpsuinen ja röyhelöinen 80-luvun mekko ja 60-luvun selkeälinjainen versio ovat lähes yö ja päivä, jos nyt kastemekosta niin voi sanoa. Yhtäläistä kuitenkin on pituus ja valkoinen väri.
Ainoastaan sota-ajan kastemekko on lyhyempi, koska silloin kangasta oli saatavilla vähän ja se oli arvokasta. Sillä mekolla on takanaan surullinen tarina. Kastettu poikalapsi menehtyi eikä kyseiseen kastemekkoon ole sittemmin muita pienokaisia puettu.
Näytteillä on myös Vesilahden seurakunnan kastemekko, jota voi lainata kastetilaisuuteen. Sen on tehnyt Helmi Laitila ja kastemekosta löytyy yhtäläisyyksiä Vesilahden kansallispukuun.
Eeva Nytorp on itse melko tuore mummo ja myös hänen tekemänsä kastemekko on esillä näyttelyssä. Sen silkki on tuotu Thaimaasta häämatkalta. Alkuperäisenä ajatuksena ei ollut tuoda kangasta kastemekkoon, mutta kastemekko siitä kuitenkin tuli ja nyt sen mukana kulkee mukava tarina häämatkasta.
– Syksyllä järjestämme kastemekontekokurssin, jonne voi tulla tekemään oman kastemekon. Tarkoitus on opettaa erityisesti vakokirjontaa, mutta saa tehdä sitä mikä kutakin kiehtoo, Eeva Nytorp lupaa.
Näyttelyn ovet avaavat kesällä Aittakahvilan työntekijät ja kastemekot ovat esillä elokuun alkuun asti. Samalla voi tutustua esillä olevaan ryijynäyttelyyn.