Mattilan kylän ratsutila

Nelli ja Ronja suunnittelevat viettävänsä kesän keppareiden kanssa. Vaelluksia, piknikkejä ja kisoja on ainakin luvassa. Kuva: Katariina Onnela
Nelli ja Ronja suunnittelevat viettävänsä kesän keppareiden kanssa. Vaelluksia, piknikkejä ja kisoja on ainakin luvassa. Kuva: Katariina Onnela

Korpelan Nelli, 11 ja Ronja, 12, ovat ratsutilan omistajia. Siskosten ratsutila Sonnenhof sijaitsee Mattilan kylässä, Korpelan perheen takapihalla. Joku saattaisi kuvitella rakennusta leikkimökiksi, mutta olisi silloin väärässä.

Ratsutila Sonnenhofilla asuu kymmenen hevosta. Yhdestoista on juuri syntymässä, kunhan silmät saadaan kiinnitettyä paikoilleen.

Suurin osa Nellin ja Ronjan hevosista on kaupasta ostettuja, mutta uusimmat tulokkaat ovat äiti Katja Korpelan ystävän tekemiä. Valmistumassa olevan hevosen tytöt ovat tehneet itse hänen opastuksellaan.

Kepparit ovat olleet Nellin ja Ronjan leikeissä jo ainakin kolme vuotta. Heppahöperyys on tuonut mukanaan mukavia lieveilmiöitä, kun kirjaston suurkuluttajat tuovat kotiin luettavaksi kassikaupalla hevoskirjoja. Erilaisia varusteita tekemällä he oppivat monenlaisia kädentaitoja. Nelli ja Ronja ovat jo pitkään tehneet hevosille loimia, riimuja ja muita varusteita. Tilan päärakennuksessa ovat harjat, ruuat ja varusteet siististi omilla paikoillaan ja nimikoituina.

Hevosten määrän kasvaessa talli on jäämässä pieneksi ja kesän projektiksi onkin suunniteltu laajennus. Puutarhavaja saa ylennyksen ratsutila Sonnenhofin talliksi.

Nelli ja Ronja käyvät hevosillaan vaelluksilla ja erityisen sopivia vaellushevosia ovat tallin kaksi islanninhevosta.

– Kerran kun laukkasin koululta vaellukselta kotiin hevoselta irtosi pää, muistelee Ronja ratsastustapaturmaansa.

Vaellusten lisäksi he järjestävät estekisoja, joissa kisaavat ystävänsä kanssa viestikisana.

– Jotta kaikki voittavat eikä kenellekään tule paha mieli, Nelli linjaa.

Kaikilla kolmella viestikisaajalla on omat vahvuutensa. Ronja on hyvä korkeusesteissä, Nelli kestävyydessä ja Olivia-ystävä on nopein. Esteitä Sonnenhofissa on useita, mutta ne ovat kovassa kulutuksessa jo parhaat päivänsä nähneet.

– Ne ovat liian mataliakin, Ronja huomauttaa.

– Yhden esteen päälle pyllähdettiin, Nelli jatkaa nauraen.

Nellin ja Ronjan isä on luvannut tehdä ratsutila Sonnenhofille uudet, paremmat ja korkeammat esteet, jotta estekisaamista voidaan ensi kesänä jatkaa.

Kesäsuunnitelmissa tytöillä on käydä ainakin ratsastusvaelluksilla.

–Voitaisiin mennä metsään ja syödä siellä eväitä, Nelli suunnittelee.

– Mä aion tehdä oman este-ennätykseni, Ronja ilmoittaa.

Ronjan suosikkihevonen on islanninhevonen Andy, joka on tosi kaunis ja Ronjan oma hevonen. Nellin suosikkeja ovat vauhdikasChocolate ja Musti, joka on omapäinen jukuripää ja jekuttelija.

FAKTA

Ratsutila Sonnenhof löytyy Facebookista osoitteesta www.facebook.com/kepparitallisonnenhof.

Sonnenhof on ollut useana vuotena mukana Olkkarin Wapussa.