Lempäälän asiat kiinnostavat Pertti Salovaaraa, mutta kaikkein tärkein on nyt perhe

Sinisen talon Salovaara ei palaa politiikkaan

Pertti Salovaara ei hyssyttele vaan on kertonut avoimesti työuupumuksestaan ja masennuksestaan. Kuva: Katariina Onnela

Pertti Salovaara ei hyssyttele vaan on kertonut avoimesti työuupumuksestaan ja masennuksestaan. Kuva: Katariina Onnela

Aikana ennen Youtubea oli Radio Mafia ja Radio Mafiassa oli Pertti Salovaara. 1990-luvulla teinivuotensa viettäneelle mies on tiukasti samassa muistilokerossa Kummelin ja Suomen ensimmäisen maailmanmestaruuden kanssa.

Sittemmin hän on ehtinyt paljon muutakin. Koko kansan ääni on tullut tutuksi radion liikenneohjelmista ja kasvot television talkshow-juontajana. Kansanedustajana hän toimi vuosina 2003–2011 ja on Lempäälän viimeisin kansanedustaja.

Lempääläläinen Pertti Salovaarasta tuli vuonna 1999.

– Asuimme entisen vaimoni kanssa alunperin Tampereella ja etsimme hääpaikkaa, johon mahtuisi 300 ihmistä. Sitten löysimme Vaihmalan hovin ja kesällä ramppasimme siellä tuoden tavaroita ja niin edelleen. Häähommien lomassa huomasimme miten lähellä Tamperetta Lempäälä on ja kuinka kauniita rantoja täällä on. Aloimme etsimään taloa, jonka kriteerinä oli, että se olisi oikeasti vanha ja oikeasti rannalla.

Taloa etsittiin puolitoista vuotta, kunnes Lempäälän-Vesilahden Sanomien lehti-ilmoituksesta tärppäsi. 1800-luvulla rakennettu hirsitalo remontoitiin ja siitä lähtien on Salovaaran perhe taloa asuttanut.

Kesäkuun lopun aurinkoisena päivänä sinisen talon pihalla kuuluu kohtalaisen äänekästä määkimistä, kun perheen uudet villaiset tulokkaat toivottavat vieraan tervetulleeksi. Talon isäntä löytyy takapihalta yllättävän hyvävointisen näköisenä ottaen huomioon Intiasta tuodun ikävän tuliaisen, joka vei miehen useiksi päiviksi sairaalahoitoon. Nyt hän on jälleen kotona ja perheensä luona. Maalaismaisemat ja rannat tuntuvat entistä kotoisimmilta ulkomaanreissujen jälkeen.

– Kävimme juuri vanhimman tyttäreni kanssa Intiassa ja parasta reissussa oli, kun Helsinki-Vantaan lentokentällä nuuhkaisi pikkaisen kylmää ja kalvakkaa ilmaa, hän naurahtaa.

Lempäälä ja lempääläläiset ovat löytäneet tiensä Pertti Salovaaran sydämeen. Hänellä on paikkakuntalaisista vain hyvää sanottavaa.

– Täältä puuttuu monessakin Etelä-Pirkanmaan huonosti menevässä kunnassa vellova kateus. Lempääläset eivät ole kovin kateellisia ihmisiä. He ovat hyvin sympaattisia ja voimakkaasti tasa-arvon kannattajia. Täällä on kirjavaa porukkaa ja paljon erilaisia ihmisiä eri yhteiskuntaluokista.

Kunta on hänen mukaansa vuosien aikana muuttunut paljon kuntalaisystävällisempään suuntaan. Kunnanvaltuustossakin istunut mies ei enää tunne paloa olla itse mukana politiikassa, mutta seuraa sitä kuitenkin aktiivisesti.

Lempäälän keskustan muodonmuutosta Pertti Salovaara odottaa innolla ja toivoo, että toteutus olisi ripeää.

– Toriajatukset ovat todella hienoja. Hienoa, että Lempäälään luodaan yhteinen tapaamispaikka. Olisi komeaa, jos siitä tulisi luontevalla tavalla lempääläläisten olohuone.

– Lempäälä on ennen kaikkea perhe- ja lapsiorientoitunut paikka. Semmoisessa on hyvä asua. Täällä on monenlaista tekemistä ja hääräämistä. Siinä tämä kunta vetää isot pojot.

Paljon lapsiperheitä tietää myös suuria kouluja.

Salovaaran kesämenot -ohjelmaa Iskelmällä juontava Pertti Salovaara tekee myös juontokeikkoja ja käy ympäri Suomea kertomassa kokemuksiaan sairastumisesta työuupumukseen ja masennukseen. Kuva: Katariina Onnela

Salovaaran kesämenot -ohjelmaa Iskelmällä juontava Pertti Salovaara tekee myös juontokeikkoja ja käy ympäri Suomea kertomassa kokemuksiaan sairastumisesta työuupumukseen ja masennukseen. Kuva: Katariina Onnela

– Aikanaan jouduimme senkin asian miettimään. Olen peilannut asiaa siihen mitä omat lapset ovat kertoneet ja vaikka luokassa olisi kolmekymmentäkin henkilöä ei se tunnu vaivaavan heitä.

Kiitosta saavat myös seurakuntien kerhot ja lapsi- sekä perhetyö. Ja tärkeintä Pertti Salovaaralle on nimenomaan oma perhe.

– Kotona on puolitoistavuotias tytär ja mielelläni annan hänelle ja vaimolleni Annalle sata prosenttia itsestäni.

Aika-ajoin keskusteluihin nousevista kuntaliitoksia Pertti Salovaara ei kannata. Kuntien yhteistyö on hänen mukaansa avain kuntien itsenäisyyteen.

– Säännöllisin väliajoin keskustellaan pitäisikö liittyä Tampereeseen tai Pirkkalaan. En ole koskaan ymmärtänyt suuruuden ekonomiaa. Lähidekmokratian keskeinen kulmakivi on, että päätökset tehdään mahdollisimman lähellä kuntalaista ja kuntalaisilla on vaikutusmahdolliuuksia valtuustoon jne. Päätöksenteko muuttuisi kasvottomaksi, jos Tampereen valtuusto alkaa päättää Lempäälän asioista. Kuntaliitoksissa ei koskaan se liitettävä kunta ole pärjännyt vaikka ennen sitä on lausuttu paljon kauniita sanoja.

– Samat säästöt on tehtävissä sosiaali- ja terveystoiminnan yhteistyöllä. Edelleen pitää kehittää yhteistyötä ja yhteistoiminta-ajatusta, se on hirveän tärkeä asia. Antaa Lempäälän olla lempääläläisten ja tamperelaiset voivat huhkia ihan omien ongelmiensa kanssa. Sitä paitsi tämä asia on äänestettykin moneen otteeseen ja tulos on aivan yksiselitteisesti se, että lempääläläiset eivät halua liittyä yhtään mihinkään ja mun mielestä sitä päätöstä pitää kunnioittaa.

Työrintamalla Pertti Salovaara juontaa kahdesti viikossa Iskelmällä Maria Salovaaran kanssa Salovaaran kesämenot -ohjelmaa. Lisäksi hän tekee juontokeikkoja ja kertoo lääkefirman psykiatrian erikoissairaanhoitajille järjestämissä tilaisuuksissa omista kokemuksistaan.

– Pidän puolen tunnin kokemusperäisen puheenvuoron ja kerron mitä tapahtuu, kun ihminen sairastuu. Kerron mikä on minun käsitykseni ja suhde lääkäreihin, hoitajiin ja niin edelleen. Pääpaino on kuitenkin kotona ja täällä tehtävällä työllä.

Avoimesti työuupumuksestaan ja masennuksestaan kertonut Pertti Salovaara pitää ratkaisuaan avoimmuudesta hyvänä. Hänet valittiin vuoden 2015 Mielenterveyden keskusliiton Hyvän mielen lähettilääksi.

– En ole hyssyttelijä, että tästä asiasta ei saa puhua. Kerron, että nyt tuntuu tältä ja nyt tuntuu tältä. Mitä enemmän asiasta puhutaan sitä enemmän se edesauttaa psykiatrian potilaita, jotka saattavat kärsiä häpeää ja tuskaa. Olen saanut todella paljon positiivista palautetta. Haluan arkipäiväistää koko psykiatrisen hoidon ja sairauden käsitteet, joihin liittyy liikaa tabuja ja mielikuvia. Teen omalta osaltani mitä pystyn.

Vuonna 2014 Pertti Salovaara julkaisi Vastustaa -runokirjan.

– Olin sitä kirjoittaessani kauheassa depressiossa. Lähdin junalla Lappiin ja siirryin joka päivä eri paikkakunnalle. Se oli inpiroiva matka ja sen matkan aikana syntyi puolet kirjan teksteistä.

Uusi kirjakin tulee, kun on tullakseen.

– Edesauttaisi kyllä, jos olisi isoja kriisejä elämässä, Pertti Salovaara virnistää.

– Nimikin on jo valmiina, Sumupuu, hän kertoo ja kehottaa lukemaan nimen lopusta alkuun.

 

 

Kommentit (5)

 1. Harri

  Aina vaan yrittää ketkutella julkisuuteen. Koulukiusattu, työuupunut, *yllättäen ja pyytämättä* masentunut, bipolaari. Entä miten olisi työtävieroksuva huijari? Manipuloiva narsisti, joka asekammoon vedoten luisti asepalveluksesta? Vain tehdäkseen radioon juttua mustaruutiaseiden sm-kisoista.

 2. Jorma Kalevi

  En ole hyssyttelijä, toteaa hän. Paitsi kun puhun itsestäni voisi lisätä. Jännä myös tuo toistuva kateus teema. Perttihän on ennen politiikassa piipahtamista palkittu Pro Raahe -mitallilla ja käynyt juontamassa jokakesäisiä Raahen Pekanpäiviä. Silti Salovaara haukkui Raahen maanrakoon parivuotta sitten kun Iltalehti kysyi mielipidettä Suomen inhokkikunta äänestyksessä kärkeen sijoittuneesta Raahesta. Taitaa Pertti suoltaa ihan mitä sylki suuhun tuo.

 3. Jorma Kalevi

  Pertti kiisti 2014 (IS/Me Naiset http://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/ihmiset/pertti_salovaara_sairaudestaan_isssa_en_kehdannut_kertoa_totuutta) työuupumuksen ja masennuksen, koska ”ei kehdannut kertoa totuutta.”
  Äkkiäpä palasi taas työuupumuksen ja masennuksen pariin. Kuluvan vuoden keväällä kehui Iltalehdessä, ettei ole eduskunnan eläkettä nostanut kun se olisi vaikuttanut työntekoon. Kuinka niin? Sitäpaitsi 2014 IS/Me Naiset uutisoinnin mukaan aktiivisesta työelämästä poissaolevana Salovaaran ei tarvitse enää välittää mitä muut ajattelevat. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, eikä vähiten nämä selitykset.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?