Himminkodon ja Hakkarin koulun tasakattoja uusitaan

Rakennuttajainsinööri Ulla Miettinen ja lempääläläisen Asua Remontit -rakennusyhtiön työnjohtaja Erkki Vuorinen toteavat Himminkodon kattoremontin etenevän aikautaulussa. Kuva: Erkki Koivisto

Rakennuttajainsinööri Ulla Miettinen ja lempääläläisen Asua Remontit -rakennusyhtiön työnjohtaja Erkki Vuorinen toteavat Himminkodon kattoremontin etenevän aikautaulussa. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälään on kesän aikana ilmestynyt kaksikin suurta sääsuojaa julkisten rakennusten katolle. Niiden suojissa on kesästä alkaen tehty kattotöitä terveyskeskuksen yhteydessä olevassa Himminkodossa sekä Hakkarin yläasteen päällä.

Vaikka sääsuoja siltä näyttääkin, Himminkotoon ei tehdä harjakattoa. Tasakatto pysyy tasakattona, josta vanha huopakate ja singelikerros poistetaan ja korvataan uudella, kaksinkertaisella huopakatteella.

samalla kattolyhdyt puretaan. Niiden tilalle tulevat uudet kattorakenteet mukailevat samaa harjan mallia kuin puretuissa lyhdyissä oli.

1980-luvun lopulla rakennetun Himminkodon ruokalatilan kattolyhty on kärsinyt kondenssivedestä. Myös vanha huopakate singelikerroksella on tullut tiensä päähän. Siksi noin 30 vuotta vanha huopakate nyt uusitaan ja kattoikkunat ummistetaan. Menetetty luonnonvalo korvataan valaisimin.

– Kattoikkunoiden ongelmana on ollut ”hikoilu”. Lisäksi kattoikkunan liittymärakenteet ovat eläneet vuosien aikana niin, ettei niitä korjauksella enää saa tiiviiksi, sanoo rakennuttajainsinööri Ulla Miettinen Lempäälän kunnan teknisestä toimesta.

Kustannusarvioltaan noin 150 000 euron suuruinen kattoremontti on tarkoitus saada pitkälti valmiiksi syyskuun aikana. Töihin ryhdyttiin elokuun alussa.

Hakkarin koulun tasakattoa peruskorjataan kahdessa osassa. Nyt on vuorossa isompi urakka ja pienempi osa on vuorosasa vuonna 2017, mikäli rahoitus järjestyy. Kuva: Erkki Koivisto

Hakkarin koulun tasakattoa peruskorjataan kahdessa osassa. Nyt on vuorossa isompi urakka ja pienempi osa on vuorosasa vuonna 2017, mikäli rahoitus järjestyy. Kuva: Erkki Koivisto

1980-luvun alussa rakennetun Hakkarin koulun tasakattoa on ajan saatossa korjailtu useaan otteeseen. Myös siellä on noin 35 vuotta vanha huopakate singelikerroksella tullut tiensä päähän.

– Ongelmana ovat olleet huonot kaadot ja lätäköt, joita ei olla saatu kuntoon paikalliskorjauksilla. Nyt on päätetty korjata koko katto, Miettinen sanoo.

Sääsuoja nostettiin pystyyn heinäkuun alussa, mistä lähtien katolle on tehty perusteellista remonttia. Katto pysyy tasakattona. Vanhaa kattorakennetta on poistettu kauttaaltaan ontelolaattaan saakka. Vanha huopakate ja yläpohjarakenteita uusitaan. Poistettujen eristeiden alle vasten ontelolaattaa asennetaan alimmaksi kosteuseriste, jollaista vanhassa kattorakenteessa ei ollut. Samassa yhteydessä uusitaan x:n mallisen ylimmän katon kaikki 56 ikkunaelementtiä.

– Kun korjausrakentamista tehdään, purkaessa vanhaa yleensä paljastuu aina lisää korjauskohteita, Miettinen sanoo.

Kattoremontti toteutetaan kahdessa osassa. Tänä vuonna perusparannetaan isompi osuus, koko noin 3 000 neliön laajuinen niin sanottu kakkoslohko. Työ valmistuu lokakuun loppuun mennessä. Ensi kesänä on vuorossa, mikäli kunnan rahoitus hankkeelle järjestyy, siiven noin 1 400 neliön laajuinen pienempi katto-osuus.

Isomman katto-osuuden korjauskustannukset ovat noin 430 000 euroa ja pienemmän kustannusarvio on noin 220 000 euroa.

Eivät kunnan tarpeet omien kiinteistöjensä kattoremontteihin tähän jää. Kesällä uusittiin Lempäälän kunnan varikon katto Sotavallantiellä. Seuraavina korjausvuoroaan odottavat Piippokeskuksen ja Kuusimäen päiväkodin katot.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.