Timo Soini tyrmää kuntien pakkoliitokset

Timo Soini vastaili leppoisasti paikalle saapuneen yleisön moninaisiin kysymyksiin, jotka vaihtelivat Millwallin kannatuksesta soteen ja Turkin sisäpolitiikkaan.

”Ei mene pitkään, kun ajetaan taas kehyskuntien liitoksia”

Kuntien pakkoliitokset ovat vaalien alla nousseet jo useammassakin puheessa esiin.  Lempäälässä lauantaina vieraillut ulkoasiain- ja eurooppaministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini arvioi, ettei mene pitkään, kun keskuskaupungit, kuten Tampere, alkavat jälleen ajaa kehyskuntien liitoksia.
– Me sanomme ei pakkoliitoksille. Päätösvalta on kunnissa. Pakkoliitoksia ei voi eikä tarvitse tehdä, Soini sanoi.

Soini totesi, että paljon puhuttanut sote on tilaisuutta ajatellen liian laaja aihe, mutta lupasi tiivistää sen ytimen neljään minuuttiin.
– Vaimoni, joka on psykiatrian erikoislääkäri, sanoi minulle, että se sote täytyy tehdä ja tehdä se oikeudenmukaisesti. Jos ei uudistuta, meidän rahat eivät riitä.
Ilman sotea vähäosaiset jäävät Soinin mukaan heikoille.
– Ne, joilla on rahaa, menevät yksityiselle, ne jotka ovat työterveydenhuollossa, menevät sinne. Sote pyrkii siihen, että ne, joilla ei ole varallisuutta pystyttäisiin myös hoitamaan.
Soten valinnanvapauden kriitikoilta Soini kertoo kysyneensä, ovat he käyneet hierojalla tai jalkahoitajalla?
– No itsekö valitsit? Juuri siitä tässä on kysymys.
– Meillä on paljon näitä palveluja, mutta se on tarkka paikka, kun ne rahat ovat maakunnassa. On pidettävä huoli, ettei kilpailu mene kermankuorinnaksi. Yhteiskuntavastuupykälä tarvitaan, jotta verot jäävät tänne.

Timo Soini oli huolissaan äänestysaktiivisuudesta kuntavaaleissa.
– Kysellään, miksi minun pitäisi äänestää kun sotea tulee ovista ja ikkunoista. Siitä päätetään eduskunnassa. Kuntavaaleissa kysymys on kaikesta tärkeästä, mikä on lähellä. Mitä Lempäälään saa rakentaa, minne tehdään väylät, missä on urheilukentät, missä koulut.
– Kaavoitus, koulutus, urheilu, kulttuuri. Äänestäminen vaikuttaa siihen, mitä tehdään lähialueella. Olen ollut neljä kautta Espoon kaupunginvaltuustossa ja saanut siellä aikaan paljon enemmän kuin ulkomailla. Esimerkkinä me estimme koulun lakkauttamisen, hiekkakentälle saatiin tekonurmi ja kaunis, tärkeä vapaa-ajanalue pelastettiin rakentamiselta.

Soini totesi lauantaipäivän olevan hieno, koska hänen isällään ja äidillään tuli täyteen 56 vuotta naimissa.
– Ja ovat yhdessä vieläkin.  Erityisen mukavaa oli se, kun tulin Suomeen Brysselistä ulkoministerien kokouksesta ja äijä sanoi heti ensimmäisenä, että hän on käynyt äänestämässä.
– On tärkeää äänestää. Jos jostain kumman syystä ei halua äänestää perussuomalaisia, niin sitten pitää äänestää jotain muuta.
Soini kertoi vanhempiensa olevan iältään 87 ja 82 vuotta.
– Kaikilla meillä tulee väistämättä eteen hetki, jolloin tarvitaan palveluja. Omaishoitajat ovat nyt yhteiskunnan sankareita. He tekevät suurella sitoumuksella pienellä rahalla työtä. Hallitus ei ole hirveästi pystynyt heidän asemaansa parantamaan, mutta kuitenkin on nostettu omaishoitajien tukia.

Perussuomalaisten vaalituloksen Soini toivoi olevan hyvä nyt kun hänellä ovat menossa viimeiset kuntavaalit puheenjohtajana.
– Me perussuomalaiset on aina oltu sellaisia, että kun gallupit ovat osoittaneet alaspäin, meillä on mennyt hyvin. Pitäiskö nyt olla huolissaan, kun käyrät näyttävät ylös? Kun vaalityö tehdään hyvin ja ihmiset käyvät äänestämässä, tulos on hyvä, Soini arvioi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?