Karikatyyrit tytöillä hallussa

Karikatyyri-sarjan voittajatyöt, Peppi Haavistolle kisassa kolmannen sijan tuonut työ oikealla.

Timo Soini ihan sikana ja Petteri Orpo aivan orpona ja hempeän lempeä Tarja Halonen.

Hakkarin koulun neljä oppilasta on menestynyt valtakunnallisessa karikatyyrikilpailussa, johon osallistui kaiken kaikkiaan peräti 562 oppilaiden suomalaisista poliitikoista tehtyä työtä. Hakkariin tuli pronssi ja kolme kunniamainintaa. Vesilahteenkin saatiin yksi kunniamaininta.

Hakkarin oppilas Peppi Haavisto, 16, sijoittui kolmanneksi valtakunnallisessa nuorten karikatyyri- ja pilapiirroskilpailunkarikatyyrisarjassa. Kisa on osa ”Suomi 100” -teemavuotta.

Haaviston kohteena oli presidentti Tarja Halonen lemmikkikissoineen. Palkintoraati arvioi koko valtakunnan  kolmanneksi parasta karikatyyriä imartelevaan sävyyn: ”Pehmeä lyijykynävarjostus ja tarkasti piirretyt yksityiskohdat ovat Pepin tyylin tavaramerkki. Raati ihasteli tätä hänen taidokasta osaamistaan. Halosen kasvonpiirteet on liioiteltu rohkeasti, mutta lempeästi. Koko olemus on iloinen ja hyväntahtoinen. Leveät leukaperät ja tyypillinen huulien asento on toteutettu aivan erinomaisesti”.

Sarjan voitti Samu Hautamäki Helsingin kuvataidelukiosta Timo Soini -työllään ja kakkossijan vei Emma Simberg Petteri Orpo -piirroksellaan.

Helsingin kuvataidelukio jylläsi kisassa, mutta Lempäälän-Vesilahden alueelta lyötiin vahvasti kiilaa väliin, sillä lisäksi Hakkarin koulun kolme muuta oppilasta Angeliina Halkosaari, 15, Hilja-Maria Haavisto, 15,  ja Nea Salo, 14, sekä Vesilahden yläasteen oppilas Julia Ruostila, 14, olivat kunniamainintojen saajien joukossa.

Kilpailun parhaimmisto on nähtävillä koko toukokuun ajan 3. toukokuuta alkaen Helsingissä, Eduskunnan kirjaston näyttelyssä.

 

Hakkarin koululaisten tekemä animaatio Erään tölkin tarina oli Tampereen lyhytelokuvafestivaaleilla ja lähtee kiertämään kansainvälisiä elokuvafestivaaleja.

Hakkarin koulun 9.-luokkien valinnaisen kuvaamataidon ja ilmaisutaidon ryhmät osallistuivat opettajiensa Riikka Reinin ja Katri Järvisen johdolla syksyllä 2016 animaatioprojektiin yhteistyössä Pirkanmaan jätehuollon ja Tampereen elokuvakeskuksen kanssa. Oppilaat suunnittelivat ja valmistivat jätteitä, roskaamista, kierrättämistä, jätteenhuoltoa tai ympäristöasioita käsittelevän animaatioelokuvan. Aiheeksi valikoitui jätteidenkäsittely ja päähenkilöksi ”eräs tölkki”.

Oppilaat maalasivat taustoja ja piirsivät hahmoja elokuvaan. Käsikirjoitusta hiottiin ja ääninäyttelemistä harjoiteltiin. Marraskuussa tulivat elokuvakeskuksen ammattilaiset pitämään oppilaille animaatiotyöpajaa, jossa tehtiin itse elokuva. Kalle Raittila ja Jenita Laine olivat Hakkarissa viikon.

Maaliskuussa animaation tekemiseen osallistuneet ryhmät pääsivät Tampereen lyhytelokuvafestivaaleille kuusiminuuttisen animaation ensiesitykseen Tullikamarin pakkahuoneelle.

Animoidun lyhytelokuvan juoni etenee tasapainossa kuvakerronnan ja dialogin varassa. Leffan keskushahmona on hyvännäköinen mutta hieman ryppyinen tyhjä juomatölkki, jonka eräs tyttö heittää vahingossa ohi roskiksen. Kun muut roskat viettävät bileitä roskiksessa, tölkkimme makaa surkeana syksyisessä maassa ja kissanpissassa, kunnes paikalle saapuu sankari – roskakuski.

Eipä paljasteta, miten tarina etenee. Sen voi itse käydä tarkistamassa, sillä animaatio on vapaasti katsottavissa Vimeo.com-palvelussa ja sen löytää nimellä Erään tölkin tarina. Video on sieltä käyty katsomassa 68 kertaa.

Hakkarin koululaisten tekemä animaatio on käännetty englanniksi ja on lähtemässä useille kansainvälisille elokuvafestivaaleille.