Merikotkalla onnistunut pesintä Lempäälässä

Lempäälän ensimmäiset merikotkan poikaset katsovat hämmästyneinä ja uhmakkaina pesälle kavunnutta outoa ilmestystä, rengastajaa. Poikaset ovat vielä untuvapeitteisiä, mutta jykevä raatelunokka kertoo, että kyse on isosta pedosta, suurimmasta petolinnustamme. Kuva: Keijo Ruuskanen.

Toukokuun 19. päivä säilyy Keijo Ruuskasen muistissa pitkään. Kokenut rengastaja kapusi tarkastamaan jättikokoista  merikotkan risulinnaa,  ja pesässä odotti iloinen yllätys: Kolme komeaa merikotkan poikasta silmäili nokat auki outoa kaveria pesän reunalla. Ei ollutkaan emo!

Merikotka  pesi Lempäälässä viime vuonna ensimmäistä kertaa, mutta Rengastustoimiston valtuuttama kotkanpesien tarkastaja Keijo Ruuskanen totesi pesinnän tuhoutuneen pesän alla olleiden rikkoutuneiden munankuorien perusteella. Tuhoutumisen syytä ei tiedetä, mutta haudonta-aikainen häirintä on todennäköinen.

Merikotka munii 2–3 munaa, mutta yleensä lentoon poikasista selviää  vain 1–2. Kolmen hyväkuntoisen poikasen pesä kertoo siitä, että Lempäälässä on isoja haukia riittänyt ravinnoksi. Saaristossa merikotkan tärkeimmän ravinnon muodostavat hauki ja haahka –  ja  nykyisin yhä useammin merimetson poikaset.

Lempäälän merikotkan poikaset värirengastettiin, jolloin poikasten vaiheita on helppo seurata etäältäkin hyvällä optiikalla. Pekka Marjamaa kirjasi  maassa kotkanpoikien mittoja Ruuskasen sanellessa  mittaustietoja yläilmoista pesällä. Poikasilta otettiin DNA-näytteet jatkotutkimuksia varten, ja kaikki tiedot lähetetään  Luonnontieteellisen Keskusmuseon Rengastustoimistoon ja WWF:n merikotkatyöryhmälle.

 

Merikotka jatkaa levittäytymistään sisämaahan lähes kiihtyvällä vauhdilla. Kesällä 2015 Pirkanmaan ensimmäisellä  merikotkan pesällä Vesilahdella kasvoi yksi poikanen, joka sai renkaansa Mikko Honkiniemeltä. Viime kesänä onnistuneet merikotkan pesinnät Pirkanmaalla todettiin  Sastamalassa ja Orivedellä. Sastamalan merikotka hautoi myös tänä keväänä viimevuotisessa pesässään.  Maakotka sai maailmalle viime kesänä yhden poikasen Pohjois-Pirkanmaalla.

Kun vuonna 1975 merikotkalla kuoriutui vain neljä poikasta, vuonna 2016 luku oli jo 468. Viime tammikuussa  Rainer Mäkelä laski Vesilahden Säijänselällä merikotkien uuden kerääntymisennätyksen: 75   ”mekoa” odotteli  kalastajien jäälle jättämiä vähempiarvoisia kaloja.

Nokian Kulovedellä majaili vielä maaliskuussa kahdeksan merikotkaa, jotka herkuttelivat jäälle jätetyillä kaloilla, kuten Säijänselälläkin.

Jouni  ja Esa Riihimäki  kalastelivat  toutaimia  Kulovedellä, joista riitti apetta merikotkillekin:

– Viisikymmentä kiloa toutaimia syöty kahdessa päivässä!

Eipä olisi ihme, jos Kuloveden rannoilla  pesisi  Nokian ensimmäinen merikotka, varsinainen kalakotka.

 

Hannu Järvinen

Kommentointi on suljettu.