Satupäivä kruunasi Narvan koulun lukuvuoden

Aktiivinen Monari -hanke loppuu, mutta toiminta toivottavasti jatkuu

Narvan koululla järjestettiin maanantaina 29. toukokuuta satupäivä. Aktiivinen Monari -hankkeen hanketyöntekijä Leena Kurjen organisoimassa tapahtumassa omia lempisatujaan koululaisille saapuivat lukemaan kunnanjohtaja Erkki Paloniemi, matkailuneuvoja Satu Karvinen ja kirkkoherra Harri Henttinen. Satupäivä järjestettiin menestyksekkäästi ensimmäisen kerran viime syksynä, Sadun nimipäivän tienoilla.

Erkki Paloniemen lukemana kuultiin satu Bremenin soittoniekoista. Harri Henttinen tarinoi lumiukosta, joka ei kaivannut

Ääneen lukeminen muun muassa kehittää lapsen sanavarastoa. Narvan koululaiset seurasivat satuja keskittyneesti. Kuva: Katariina Onnela

ystäviä. Satu Karvisen valitsema satu kertoi muistamattomasta mummosta. Sadunkerronnan jälkeen koululaiset kyselivät vierailta heidän koulumuistoistaan.

Narvan Tähti-nuorisoseuran Aktiivinen Monari -hanke alkaa olla loppusuoralla. Nyt tarkoitus on, että esimerkiksi Monarilla sijaitseva lainaamo pyörisi jatkossa vapaaehtoisvoimin. Kesällä lainaamo on auki maanantaisin klo 17–19.

Koululaisille järjestetty Tiistaikerho ei kuitenkaan näillä näkymin ole jatkumassa. Parhaimmillaan jopa sata lasta on viettänyt tiistaisin aikaa Monarilla leikkien, askarrellen ja kavereiden kanssa aikaa viettäen. Ohjattua tekemistä on ollut hiukan, mutta pääosin oleskelu on ollut vapaata. Vapaus antaa vastuuta ja hienosti Narvan koululaiset ovat ottaneet myös vastuuta, eikä paikkoja ole esimerkiksi rikottu, Leena Kurki kertoo.

Narvan koulun rehtori Arto Uusitalolla on vain hyvää sanottavaa Aktiivinen Monari -hankkeesta.

– Mitä enemmän koulun kiinteistöjä käytetään yhteisölliseen tekemiseen, sen parempi.

Leena Kurki muistuttaa, että lainaamo ja tiistaikerho saavat jatkoa, kunhan vapaaehtoisia toimijoita löytyy.

– Kaikkien, jotka kokevat paikan tärkeäksi, on aika aktivoitua. Vapaaehtoiseksi ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa, vaan silloin tällöin riittää. Jutut pikkukylillä loppuvat, jos vapaaehtoiseen tekemiseen ei tartuta.

Hanketyöntekijänä hän on erityisesti pitänyt juuri Tiistaikerhon vetämisestä.

– Olen päässyt tutustumaan oppilaisiin. Juttelu on lapsille tärkeää, Leena Kurki kertoo.

Kunnanjohtaja Erkki Paloniemi luki sadun Bremenin soittoniekoista. Satu Karvinen, Harri Henttinen ja Leena Kurki ovat koululaisten kanssa kuunteluvuorossa. Kuva: Katariina Onnela