Kunnan metsähakkuissa olisi ollut tiedottamisen varaa

Lempäälän Kiviahossa Leinikkitien päässä tehdään metsätöitä, jotka ovat saavuttaneet lähiasukkaiden huomion. Olisiko kunnan hyvä merkitä Birgitan polunlle kiertotie, kysyy kuvan ottaja. Kuva: Esa Halonen

Sääksjärvi, Hirvi-Simunan luolan maasto: ”Lempäälässä Sääksjärvellä on kaadettu mahdollisesti lainvastaisesti metsää luonnonsuojelualueella.”

Kiviaho, Leinikkitien pää: ”Ilmeisesti tuhoavat metsätien, jota pitkin Birgitan polku menee”. ”Lempäälän kunta tuntuu tuhoavan kaiken luonnon”. ”Avohakkuun tekeminen Birgitan ympäristöön ei edistäne metsän  eikä muutoinkaan luonnon monimuotoisuutta.”

 

Kuntalaiset ovat havahtuneet ilmaisemaan huolensa meneillään olevista hakkuista Lempäälän kunnan omistamissa metsissä. Myös somessa keskustelu on vilkasta. Kärjekkäimmissä puheenvuoroissa kuntaa epäillään jopa laittomista hakkuista.

– Lempäälän kunta ei ole suorittanut hakkuita lainvastaisesti, sanoo Lempäälän kunnan  yhdyskuntajohtaja Tiia Levonmaa korostaen, että kunta tekee selvityksen prosessista, jotta se pystyy arvioimaan ja kehittämään toimintaa jatkossa erityisesti virkistys- ja luontoarvojen huomioon ottamisessa.

Levonmaan mukaan hakkuissa on huomioitu luonnonsuojelualueet sekä muut luontoarvot, esimerkiksi Lehtivuoren alueella oleva hajuheinäesiintymä, joka on rajattu hakkuiden ulkopuolelle.

– Myös Hirvi-Simunan luola on huomioitu luonnon muistomerkkinä. Höytämön alueella on erityisesti rivitaloyhtiöiden toiveesta hakattu noin kahdenkymmenen metrin suojavyöhyke rivitaloihin turvallisuuden vuoksi.

 

Kunta on valinnut UPM:n tarjouskilpailun perusteella tämän vuoden hakkuiden toimittajaksi. Tarjouskilpailu on suoritettu metsänhoitosuunnitelman mukaisilla käsittelytavoilla.

– Metsänhoitosuunnitelmaa tehdessä on jo suunnitteluvaiheessa huomioitu metsän kunto suhteessa toteutustapaan, metsäomaisuuden hoito sekä luonto- ja virkistysarvot.

– Hakkuiden jälkeen alueet ovat jälleen käytettävissä kuntalaisten virkistymiseen. Tärkeimmät polut tullaan avaamaan hakkuiden jäljiltä.  Aluetta ei olla suunnittelemassa asuinalueeksi, Levonmaa sanoo.

Tiia Levonmaa arvelee kuntalaisten nyt havahtuneen hakkuisiin tavanomaista voimakkaammin, koska talven hakkuissa on aiempaa enemmän mukana sekä asutuksen läheisyydessä olevia metsiä että kuntalaisten muuten virkistäytymiseen käyttämiä metsiä.

– Hakkuista tiedottamisessa emme selvästikään onnistuneet. Suurena syynä tähän oli kunnossapidon henkilöstövaihdokset juuri talven alla, jolloin tiedottaminen oli ajankohtaista. Ensi talven hakkuiden osalta tulemme parantamaan etukäteistiedottamista. Olemme vieneet nettisivuillemme koko metsänhoitosuunnitelman sekä metsänhoidolliset periaatteemme.

Talvella 2017–18 metsänhoidollisia toimenpiteitä tehdään Kuokkalassa, Hakkarissa, Kiviahossa, Kuljun Kiimakallion sekä Höytämön Hirvi-Simunan alueella.

– Valitettavasti vuosien saatossa on syntynyt nykyisistä metsänhoidollisista periaatteista poiketen joidenkin metsien osalta tilanne, jossa harvennushakkuita ei ole tehty lainkaan tai edellisestä kerrasta on useita vuosikymmeniä. Näistä esimerkkinä ovat Kiviahon ja Hirvi-Simunan alueet. Harvennushakkuiden tekemättä jättäminen ja lykkääminen myöhemmäksi on ollut esteenä mm. jatkuvan kasvatuksen kasvatusmenetelmän käyttämiselle, etenkin kuusivaltaisilla alueilla, sekä suuremmiksi kasvaneissa haavikoissa, esimerkiksi Hirvi-Simunan alueella.

Kommentit (3)

 1. Lähiasukas

  On kummallista, että kuunnellaan vain yhden rivitalon asukkaita/isännöitsijää. Kärpänkujan rivitalon takaa puut ja risut uhataan ajaa Hirvitien päähän varastoon kaava-alueelle. Eli hyödyt tulevat Kärpänkujalle ja haitat Tuiskutien kulman asukkaille. Heitä ei ole kuultu mitenkään etukäteen.

  Hakkuita varmaan tarvitaan, mutta ne olisi tullut tehdä lievemmin. Kun puut myydään pystykauppana (UPM), on tietysti yrityksen kannalta edullista ottaa puuta mahdollisimman paljon. Ennen kaikkea puiden varastointipaikka on väärä.

 2. Kirsti Kuronen

  Nyt puhutaan arvoista. Lähimetsillä toivoisi olevan muutakin arvoa kuin taloudellinen.

  Lempäälän kunta on valitettavasti valinnut UPM:n metsänhoitosuunnitelman tekijäksi. Levonmaa perustelee avohakkuita sillä, että ”harvennushakkuiden tekemättä jättäminen ja lykkääminen myöhemmäksi on ollut esteenä mm. jatkuvan kasvatuksen kasvatusmenetelmän käyttämiselle”. En ymmärrä perustelua. Ovathan monet metsänhoidon asiantuntijat todenneet, että jatkuvaan kasvatukseen voi siirtyä koska tahansa ja minkälaisessa metsässä vain.

  Kuokkalassa pantiin metsää pinoon marraskuussa. Kunta ei katsonut tarpeelliseksi ilmoittaa hakkuusta etukäteen edes metsän keskellä asuvan omakotitalon väelle.

  Täällä blogikirjoitukseni aiheesta:
  https://grafomania.wordpress.com/2017/11/30/metsan-kuolema-herkilta-kielletty/

 3. Ihmettelijä

  Lempäälän hakkuissa olisi ollut varaa myös käyttää hieman järkeä. Nyt kun ensimmäisen kerran pariin vuoteen on lunta sen verran, että on päästy hiihtämään muuallekin kuin tykkilumellle, niin kuinka käykään. Lempäälän kunta ajattaa Kiviahon hakkuiden puut pois metsästä latupohjia myöten. Äly hoi…!!! Nyt hyvät latupohjat on myllätty kuraan satojen metrien ellei kilometrien matkalta. Jotta nämä reitit ovat taas hiihtokunnossa, on lunta tultava useita kymmeniä senttejä. Vähän järkeä käyttämällä ja suunnittelemalla asioita olisi varmasti löytynyt vaihtoehtoinen reitti. Lempääläinen urheiluseura on tehnyt viimevuosina tuhansia talkootunteja Lempäälän latu- ja ulkoilureitistön parantamiseksi, niin luulisi, että kuntakin vähän osoittaisi halua olla myötävaikuttamassa ulkoilijoiden olosuhteisiin. Kunnan kannan tykkilumilatuun tiedämme, mutta yllätyksenä tuli, että luonnonlumilatujakin kohdellaan näin.
  Kunnan sivuilta saa lukea myös, että Sääksjärven pururadat valot uusitaan välipäivinä. Eikö oikeasti kellään tullut mieleen että homman voisi tehdä lumettomaan aikaan, jolloin ladut säästyisivät ja työ ei aiheuttaisi kenellekään mitään haittaa. Viime vuosina on hiihtokeliä ollut 2-3 kuukautta vuodessa, luulisi että valot ehditään korjata muuna aikana.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?