Vapaaehtoistyö antaa sisältöä elämään

Ystävällinen käsi asettelee kukkavieheen ikäihmisen rintaan ja sipaisee hiuksia juhlakuntoon. Laittautuminen virittää tunnelmaan ja on aika tukevaan käsivarteen nojaten lähteä kohti juhlatilaisuutta. Toisaalla useat tarkkailevat korvat kuuntelevat lehtiartikkeleita, joita päivänpolttavista puheenaiheista heille ääneen luetaan. On tärkeää pysyä tilanteen tasalla, vaikka oma näkökyky onkin jo heikentynyt. Alan olla väsynyt. Pidäthän minua kädestä, en haluaisi jäädä yksin.

Anita Mutila ja Jenny Okero ovat osa viiden hengen vapaaehtoistyötä
koordinoivaa tiimiä. Kuva: Jenni Hellqvist

Vapaaehtoisen tukea tarvitsee moni ikäihminen. Pienilläkin hetkillä ja teoilla on heille valtava merkitys. Tukea voi tarjota esimerkiksi ystävänä tai tukihenkilönä, kertaluonteisessa auttamisessa, saattajana asioilla, lääkärikäynnillä tai retkillä, saattohoidossa, tapahtumien tai toimintahetkien järjestämisessä. Vaikkapa kynsien lakkaaminen, hiuspapiljottien pyörittely, kiireetön kahvihetki keskustellen tai kuulumistenvaihto puhelimitse ovat päivien kohokohtia. Hoitotyöhön kuluu yhä enemmän aikaa eikä työntekijöillä aina ole mahdollisuutta istua vierellä, lukea ja ulkoilla niin usein kuin tarvetta olisi.

Lempäälän kunnan vanhuspalvelut haluaa tuoda esiin vapaaehtoistoimintaa ja lähteä rohkeasti kehittämään tätä tärkeää yhteistyön muotoa. Tarkoituksena on organisoida toimintaa entistä paremmin, perehdyttää ja kouluttaa uusia vapaaehtoistyöntekijöitä ja välittää heitä tuen tarvitsijoille.

Joillekin on luontevaa toimia vapaaehtoisena ikäihmisen kotona juttukaverina, toiset kokevat omaksensa isommalla porukalla toimimisen. Vapaaehtoistyön esittelyilta järjestetään tammikuussa Himminkodossa. Vapaaehtoisia tarvitaan jatkuvasti erilaisiin auttamistilanteisiin ja vanhustyön toimintaan mukaan.

Auttamisesta saa mielenkiintoisen elämänlaatua ja toiminnan iloa tuottavan harrastuksen, joka lisää elämän merkityksellisyyttä ja tuo osallisuuden kokemuksen. Esimerkiksi eläkkeelle jäätyään monet ovat hakeutuneet vapaaehtoistyön pariin saadakseen uutta sisältöä elämäänsä. Vapaaehtoiset voivat toimia oman kiinnostuksensa ja aikataulunsa; kerran viikossa, kerran kuukaudessa tai harvemmin. Vapaaehtoisena voi itse valita mitä tekee, milloin ja kuinka paljon. ”Vapaaehtoiset tuovat väriä vanhuksen arkeen” kuvailevat tiimiläiset yhteenvetona.

Mistä on kyse?

Lempäälän kunnan vanhuspalveluiden vapaaehtoistyön esittelytilaisuus 25.1.2018 klo
17.30 Himminkodossa.

Kenelle?

Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille, joilla on halu auttaa.

Miten?

Lisätietoa ja ilmoittautumiset esittelyiltaan 16.1. ja 17.1. klo 8.00-17.00 puh. 040 1337774

teksti: Jenni Hellqvist