Urjalalaiset kalakoulussa Kuokkalankoskella

Kalle Isoaho näyttää aamutuimaan sumppuun saalistamiaan ahvenoita. Kalastuksenvalvoja Jyri Räsänen seuraa tyytyväisenä. Kuva: Erkki Koivisto

Viikon ainoa sadepäivä ei näytä lannistavan lasten iloa – eikä Kalle Isoahonkaan, joka Herralankosken pohjapadolla opastaa vapaaehtoisesti peräti kokonaista bussilastillista 4.-luokkalaisia kalastuksen saloihin. Urjalan yhtenäiskoulusta ja Urjalan asemakylän koulusta on  opettajineen saapunut Lempäälään virtaavien vetten äärelle yhteensä 34 oppilasta.

Kalle Isoaho kääntelee grillimakkaroita. Herralankoskella on helppo pitää kalakoulua, sillä sateen sattuessa pääsee kotaan lämmittelemään. Koululaiset olivat saaneet koulusta evääksi makkaraa, sämpylää, pillimehua ja banaania. Kuva: Erkki Koivisto

Äkillinen säänmuutos saa aikaan sen, että edellispäivään jatkunut hyvä kalan tulo tyrehtyy. Jotain sentään saadaan. Tällä hetkellä Kuokkalan-Kuljun osakaskunnalle Kuokkalankoskella sekä Lempäälän seudun matkailuyhdistykselle Uudentalon tilalla kuntouttavassa työtoiminnassa työskentelevä Kalle Isoaho saapui aamulla jo

puoli kuudeksi saalistamaan kalaa savustettavaksi lasten kanssa. Vaikka se kirjolohi jäi nyt ottamatta,

Kaikki saaliskalat päätyivät kissankaloina kotiin viemiseksi. Kuva: Erkki Koivisto

sumppuun päätyi muutamia kunnonkokoisia ahvenia.

– Eilen olisi ollut paljon parempi syönti. Iso syönti loppui säätilan muutokseen, mies vähättelee saalistaan.

Aamuyhdeksältä saapuneet lapset saavat oppia ja kokeilla kalastusta ihan itse. Joillakin virveli ja onkivapa on kädessä ensimmäistä kertaa. Kalaa tuli puoleenpäivään asti jatkuneen kalakoulupäivän aikana, vaikka ei virvelillä, niin  mato-ongella ainakin. Itse pyydetty kalansaaliskin oli monelle ensimmäinen.

– Kalaa tuli kuin suokuokalla. Ahventa, sulkavaa, särkeä ja kaikki meni kissankaloiksi kotiin vietäväksi, sanoo Isoahon kaverina lapsia opastanut Sten Allan ”Allu” Härkönen, joka oli helisemässä, kun kymmenen  lasta veti mato-onkipaikalla kalaa solkenaan pintaan.

Kalle Isoahoile jäi muistoksi kuva oppilaan saamasta saaliista. Kuva: Erkki Koivisto

Pikku kalastajat saivat tärkeää oppia siitä, kuinka saaliiksi saatu kalaa ei saa jättää kitumaan, vaan se pitää lopettaa asiallisesti. Opittiin myös laittamaan matoa koukkuun ja välttämään siimasotkun syntymistä.

– Olennaista oli myös pysyä penkalla varovasti ja turvallisesti eikä joutua itse veteen, Härkönen sanoo.

Varsinaisen kalastuksen lisäksi kolmeen ryhmään jaetut lapset ohjaajineen tarkkailivat linnustoa ja muuta luontoa.

Tällä hetkellä työttömänä ja Kelan ammatillisessa kuntokartoituksessa oleva oleva Kalle Isoaho piti samassa paikassa edellisen kerran kalakoulua parisen viikkoa sitten 24 koululaiselle Lempäälästä. Opastukset kalastuksen saloihin ovat menneet  niin nappiin, että yhden lapsen isä toi jälkikäteen Kalle Isoaholle kiitokseksi virvelin.

kalle Isoaho tarjoaa Herralankoskella kalastuksen ohella koululaisille myös mahdollisuuden tutustua luontoon. Kuva: Erkki Koivisto

Kyselyjä kalapäivän järjestämiseksi on alkanut tulla koko ikänsä muun muassa seurakunnan ja SPR:n lasten ja nuorten parissa työskennelleelle miehelle netin kautta laajemminkin.

– Ideana ei ole järjestää pelkästään kalastustapahtumia, vaan tarjota elämyksiä luonnossa. Liikuntarajoitteisille on suunnitteilla luontopäivä, samoin  vaikka Himminkodon asukeille ja erityisryhmille, Kalle Isoaho tähdentää.

– Jatkossa jos saisi vaikka ihan palkkatyön tästä, mies haaveilee.

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?