Kuten monella muullakin paikkakunnalla myös Lempäälässä on ollut aikanaan oma sähköyhtiö, Lempäälän Sähkö. Yhtiö perustettiin loppuvuodesta 1918.
Kunta merkitsi yhtiön osakkeista yli puolet. Muita osakkaita perustamiskokouksessa oli 28. Heti yhtiön perustamisen jälkeen seurakunta liittyi osakkaaksi ja kirkkoon vedettiin sähkövalot.
Sähköistyminen eteni ripeää tahtia ja 1940 sähköistettyjä talouksia oli Lempäälässä 650.
Lempäälän Sähkön tarina päättyi samalla tavalla kuin monen muun paikallisen yhtiön. Se päätyi valtakunnallisten tuotanto- ja jakelujättien haltuun.
Nyt Lempäälän Marjamäkeen on syntymässä uusi paikallinen sähkö- ja energiayhteisö, jolla on oma tuotanto- ja jakeluverkko.
Marjamäen energiayhteisö on hyvä esimerkki siitä, miten virta kulkee jälleen suuryhtiöistä kohti pienempiä, ketteriä yksiköitä. Suuryhtiöiden rinnalle syntyy paikallisia energiantuottajia, jotka hyödyntävät muun muassa teollisuuden ja maatalouden sivutuotteita ja aurinkovoimaa.
Lempäälässä erityistä on hajautettu energiantuotanto. Älyverkkoon on kytketty aurinkopaneelit, akusto, kaasumoottoreita ja polttokennoja. Tavoitteena on, että myös Marjamäessä olevien yritysten suurimmat kattopinta-alat saataisiin jatkossa valjastettua aurinkovoiman tuottamiseen.
Älyverkon ja hajautetun tuotannon ansiosta sähkön toimitusvarmuus on huippuluokkaa. Uraauurtava ja hieno ratkaisu, joka varmasti saa seuraajia. Lempäälässä nähdään myös vähän julkisessa keskustelussa olleen metaanitalouden mahdollisuudet. Metaani mahdollistaa vaiheittaisen siirtymiseen uusiutuvaan energiaan.
Historialähde: Marja Kalske, Lempäälä ajan virrassa
Onko sinulla muistoja Lempäälän Sähköstä? Jos, niin kerro minkälaisia.
LUE MYÖS:
Marjamäkeen rakentuu ainutlaatuinen energiayhteisö – ”Meillä on oma sähköntuotanto ja omat hinnat”