Karateleirillä Lempäälässä opetti yksi maailman huipuista – Tatsuya Naka on niin hyvä, ettei sensein arvo enää riitä

Lempäälän kansainväliselle karateleirille saapui yli 100 osallistujaa useista eri maista. Kuva: Annika Eronen

Lempäälässä järjestettiin jo toistamiseen vuoden sisään kansainvälinen karateleiri, johon saapui yli sata osallistujaa muun muassa Arabiemiraattien Dubaista, Ruotsista, Ranskasta, Sveitsistä ja Virosta. Leiri pidettiin Lempoisten koululla 28.-30. kesäkuuta ja opettajaksi oli saatu shihan Tatsuya Naka, joka on maailman kysytyimpiä karatevalmentajia. Varaus Nakaan tehtiin jo vuosi sitten.

– Käyn Japanissa säännöllisesti noin kaksi kertaa vuodessa, ja ilman suhteita sinne päin Nakan saaminen valmentajaksi olisi tuskin onnistunut, kertoo karatevalmentaja Juha Kreus.

Naka matkustaa yli 200 päivää vuodessa ja hän on Aasiassa hyvin tunnettu. Hän on muun muassa esiintynyt monissa karate-elokuvissa.

– Naka on aivan ilmiömäinen, en ole koskaan nähnyt vastaavaa. Hän on niin nopea, kertoi karateseuran aktiivijäsen Tommi Aaltonen.

Shihan Tatsuya Naka on yksi maailman parhaita karatekoja. Kuva: Annika Eronen

Opettajana Nakaa ei kutsuta perinteiseen tapaan senseiksi, vaan shihaniksi, sillä hän on niitä harvoja maailmassa, jotka ovat suorittaneet mustassa vyössä 7. danin arvon.

Leiri järjestettiin yhteistyössä karateseurojen JKA Finlandin, JKA Tampereen ja JKA Lempäälän Shotokan Karaten kanssa. Kreus toimii näiden kaikkien seurojen puheenjohtajana, joten yhteistyö seurojen välillä on jo senkin vuoksi ollut helppoa ja toimivaa.

Leirin järjestäminen on vienyt aikaa ja kaikki työ on tehty vapaaehtoistyönä, mutta Kreusin mukaan työ on mielekästä.

– Karate on aina ollut minulle enemmän elämäntapa kuin harrastus. Olin jo nuorena lajista hyvin innostunut ja nyt, jos mahdollista, kiinnostus on vieläkin suurempaa kuin silloin.

Leiriläisten keski-ikä oli noin 40 ja puolet osallistujista oli joko ruskean tai mustan vyön karatekoja. Ikäjakauma oli aina 9-vuotiaasta 72-vuotiaaseen harrastajaan saakka.

Karaten peruskurssi alkaa taas Lempäälässä syyskuussa.

LUE LISÄÄ KAMPPAILULAJEISTA:

Karatessa on haastetta myös aivoille

Judo vahvistanut asemaansa Lempäälän urheilupiireissä

Seitsemänkymppiset Pekka ja Pasi treenaavat Combat hapkidoa – ”Lyö kovempaa”, patistaa Pasi

Lempäälässä Suomen aktiivisin ja suurin Combat hapkido -seura

Sveitsiläinen mustan vyön karateka Roland Heimgartner on kilpaillut karatessa maajoukkuetasolla. Kuva: Annika Eronen