Kiitos valtuustolle Hiiroksentien asemakaavan palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi

Kiitos valtuutetuille, jotka asemakaavamuutosasiaan tutustuttuaan äänestivät liian tehokkaan ja alueelle sopimattoman kerrostalorakentamisen hylkäämisestä.

Kiitos siitä, että he äänestivät asukasystävällisen, modernin ja puutarhamaisen kuntakeskustan puolesta, jossa tärkeää on nykyisten ja tulevienkin asukkaiden viihtyvyys, alueen monimuotoinen houkuttelevuus ja vihreys.

Kiitos vielä siitä, että he palauttivat uskon lähidemokratiaan ja siihen, että suuntaviivat siitä, miltä kuntakeskus lähialueineen voi näyttää 20 vuoden kuluttua, tehdään kunnan päätöksellä, kunnan tärkeimmässä päättävässä elimessä eikä satunnaisten rakennusyhtiöiden suunnittelijoiden piirustuspöydillä.

Nyt uuden alun myötä uskomme, että saamme näkemyksillemme apua ja tukea poliittisilta päätöksentekijöiltä neuvotteluissamme kunnan viranhaltioiden kanssa. Tähän mennessä viestimme sisältö ei ole mennyt kaavan valmistelijoille perille.

 

Hiiroksentien kaava-asian tiimoilta kunta on kaavoittanut Hiiroksentien alueella asukkaiden omistuksessa olevien 11 omakotitalon tontit osayleiskaavassa kerrostalotonteiksi omistajia kuulematta. Ei mitään etukäteisilmoitusta, postia tai muuta yhteydenottoa asian tiimoilta. Onko tämä aivan lain mukaista? Eikö yksityisomaisuudella ole Suomessa vahva suoja laissa? Pitääkö Lempäälän omakotiasukkaiden kuukausittain tarkistaa, onko mahdollisesti oman tontin kohdalla tulossa muutoksia? Mistä sen tarkistaisi? Pelottelenko turhaan, tuskin: meille todellisuudessa kävi näin.

Tätä kaavamuutosta kerrostaloalueeksi on perusteltu meille muun muassa sillä, että kun alueen omakotitalot tulevat käyttöikänsä päähän, silloin on sopivaa rakentaa tonteille kerrostaloja. Ymmärtääkseni nykyisin vain harvoin muuttovoittoalueilla omakotitalot tulevat käyttöikänsä päähän. Niihin tulee uusia asukkaita, jotka kunnostavat taloa mielensä mukaiseksi. Näin on tapahtunut myös Hiiroksentiellä. Ja Pispalassa ja Viinikassa. Tampere on päättänyt suojella Viinikan alueen. Hiiroksentieltä pohjoiseen jatkuva omakotialue voisi olla verrattavissa vaikka juuri Viinikkaan. Lempäälän kaava-arkkitehdit ovat vähätelleet arviossaan kyseisen alueen kulttuurihistoriallista arvoa. Kuka sen arvon päättää?

Kun Hiiroksentien osayleiskaavassa olevaa Hiiroksentien kerrostalokaava-aluetta aletaan uudestaan miettimään asemakaavamuutosehdotuksen yhteydessä, ehdotan, että alueelle saa rakentaa vain puukerrostaloja. Toivon ehdotukselleni kannatusta.

Viihtyisän ja houkuttelevan Lempäälän puolesta

 

Jarmo Saarinen

Pro Hiiroksentie